Osztrák elemzők: Magyarországon nem lesz jobb

2009. július 07. 17:55

Az osztrák WIIW elemzői Magyarországon az érdemi recesszió folytatódását vetítik előre 2010-re.

2009. július 07. 17:55

A balti államokat leszámítva 2011-ben már valamennyi közép- és kelet-európai ország gazdasági növekedést fog tudni felmutatni – jósolja a WIIW. Az osztrák szakértők szerint a régió államai átlagosan 3,3 százalékos GDP-zsugorodást kénytelenek az idén elszenvedni, jövőre pedig egyfajta „negatív stagnálás” várható, 0,1 százalékos mínusszal. 2011-re 2,5 százalékos növekedésre lehet számítani a WIIW szerint. A legkevésbé Lengyelországot érinti a krízis, ez lesz az egyetlen állam a térségben, amely az osztrák kutatók szerint az idén is GDP-növekedést regisztrál majd (0,8 százalékosat). A legsúlyosabb helyzet a három balti államban alakul ki, ahol 2009-ben 16-20 százalékos visszaesés várható.

Magyarország esetében 6,5 százalékos recesszióval számolnak a WIIW kutatói az idén, jövőre pedig további 1,5 százalékos visszaeséssel. A bécsi szakértők szerint a magyar munkanélküliség a tavalyi 7,8 százalékról az idén 10,5 százalékra, jövőre pedig 11-re emelkedik. A magyar adatok eszerint továbbra is a legrosszabbak lesznek a visegrádi térségen belül. Csehországban GDP-növekedés várható már jövőre (1 százalékos) és a visszaesés Szlovákiában is megáll, a WIIW legalábbis stagnálást jelez előre – szemben Magyarországgal, ahol az osztrák elemzők az érdemi recesszió folytatódását vetítik előre 2010-re.

Még jövőre is Magyarországon lesz legnagyobb a baj – jósolja a WIIW (vg.hu)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!