Csökkentek a tiszteletdíjak és a szolgáltatások árai, a pénzeket lekötötték – mit csinál most a Fudan-alapítvány?

2023. augusztus 09. 09:15

A Mandiner kíváncsi volt, miből származott jelentős kamatbevétele az alapítványnak és hol tart fenn jelenleg irodát a minap ismét a politika kereszttüzébe került szervezet.

2023. augusztus 09. 09:15
null
Vágvölgyi Gergely
Vágvölgyi Gergely

„Az egyetem beruházási koncepciójának kidolgozásában való közreműködés, a beruházás tervszintű előkészítése, az oktatási koncepció kidolgozása, valamint az alapítvány működésével kapcsolatos teendők miatt, azaz a törvényes működési feltételek megteremtése érdekében került sor jogi és szolgáltatási szerződések megkötésére a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány és partnerei között” – közölte a Mandiner megkeresésére az éppen két évvel ezelőtt létrejött, s 2021 októbere óta tevékenykedő alapítvány. Jelezték, mindez nem is történhetett volna másként, hiszen ezen működést támogató szolgáltatások megléte törvényi feltétele egy cég, vagy éppen egy alapítvány fenntartásának. 

Hangsúlyozták azt is, munkájuk során továbbra is a magyar felsőoktatás gazdasági, társadalmi és nemzetközi kapcsolatainak fejlesztése érdekében dolgoznak.

Az elmúlt időszakban olyan hírek jelentek meg, mint hogy a korábban politikai viták célkeresztjébe került egyetem megvalósítására létrehozott alapítvány lényegében eltűnt. Legalábbis momentumos és DK-s politikusok így nyilatkoztak,

Vadai Ágnes még feljelentést is tett az ügyészségen.

A Mandiner kérdésére válaszolva a „nem létező” alapítvány most arról tájékoztatott, a gazdasági helyzetre tekintettel kénytelenek voltak a beruházással kapcsolatos tervek megvalósításának átütemezésére, ennek megfelelően pedig

az alapítvány csökkentette kiadásait és a beruházás helyett jelenleg az egyetemi curriculum, illetve az akadémiai fejlesztésre fókuszál. 

Csökkenő szolgáltatási- és tiszteletdíjak

Vagyis továbbra is zajlik az előkészítő munka. Azt is tisztázták, mivel az alapítvány munkájának fókusza változott, a legnagyobb feladatot érintő jogi szolgáltatás díja mára a negyedére zsugorodott. Hasonlóképpen, a szervezettel szerződésben álló többi szolgáltató megbízási díjai is csökkentek az elmúlt időszakban, valamint 

a kuratóriumi, illetve a felügyelőbizottsági tagok is 50 százalékkal kevesebb tiszteletdíjat kapnak

– szögezte le az alapítvány. 

Arról is érdeklődtünk, miből származott a tavalyi évre vonatkozó beszámoló eredménykimutatásban szereplő, mindösszesen 358 168 000 forintnyi kamat- és kamatjellegű bevétel. Ezzel kapcsolatban megtudtuk: az alapítvány még 2021. decemberében a nagyszabású tervek előkészítéséhez forrásokat is kapott. Mivel azonban a beruházás a gazdasági körülmények között átütemezésre került, lekötötték és kamatoztatják a rendelkezésére álló pénzt. Mint fogalmaztak, „a támogatási összeget gondos gazdaként eljárva” helyezték el annak érdekében, hogy biztosítsák az állam által nyújtott összeg értékállóságát. 

Az ebből származó kamatbevételek természetesen az alapítvány számláján kerülnek maradéktalanul jóváírásra a törvény által kitűzött célok és ezzel együttjáró feladatok megkezdéséig – szögezte le kérdésünkre a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány. 

Mit csinálnak most?

Mivel Gulyás Gergely kancelláriaminiszter tavasszal arról beszélt, a Fudan Egyetem „a beruházási stop áldozata lett”, illetve jelenleg „nem zajlik tervezés és nincs előrelépés a projektben”, arra is kíváncsiak voltunk, konkrétan milyen tevékenységet végez jelenleg az alapítvány. 

Mint megtudtuk, a közelmúltban például elköltöztek: székhelyük a Márvány utcai telephelyről a Kéthly Anna tér 1. szám alatt található irodaházba került, ahol számos háttérintézmény működik, az egyik ilyen háttérintézménnyel kötött határozatlan idejű bérleti szerződés alapján pedig 

jelenleg egy 12 négyzetméteres irodában folyik a munka, amelynek bérleti díja havonta 128 ezer forint. 

Leszögezték: e bérleti díj a piaci áraknak megfelelő összegű. 

Mivel a sajtóban különböző híresztelések jelentek meg, az alapítvány sietett leszögezni azt is, működése a múltban és jelenleg is a törvényeknek megfelelően zajlik. „Az alapítvány neve és elérhetősége jól látható helyen kint van az irodaház aulájában. A postai és egyéb küldeményeket megkapjuk, ez nem is lehetne másként”, írták. 

Végül felhívták a figyelmünket arra is, hogy „a törvény értelmében a kormány legkésőbb 2024. június 30-ig beszámol az Országgyűlésnek a Fudan Hungary Egyetem létesítésével kapcsolatos előkészítési és megvalósítási tervekről, a tervezett költségekről, így az alapítvány – a fentiekben is meghatározottakra tekintettel – ezzel összefüggésben végzi jelenleg is tevékenységét”

Nyitóképünkön: a Fudan campusa Sanghajban
 

 

 

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mankel
2023. augusztus 09. 15:10
Értem tehát azt csinálják, hogy fizetést osztanak. Végül is az is valami...
jevgenyij-viktorovics-prigozsin-2
2023. augusztus 09. 14:02
Nem jönnek. A Fudan a 6G-vel és egzakt tudományos tézisekkel foglalkozik. A magyarok hülyék hozzá. Nekik a CEU való.
Sztrovacsek
2023. augusztus 09. 11:40
Nesztek birkák táp, zabáljátok!
files32
2023. augusztus 09. 11:13
Nyoma veszett a Fudan-alapítványnak miután 14 milliárd állami vagyont kapott A beruházást azóta bizonytalan időre elhalasztották, az alapítvány viszont továbbra is működik. Csak azt nem tudni, hogy hol és mit csinál. Az alapítvány irodája üres, a telefonszám nem él. A Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány tavalyi beszámolója szerint csak fizetésekre 123 millió forintot költöttek. A főigazgató bére havi bruttó 2,1 millió forint, az öt kuratóriumi tagnak havi 811 ezer forintot, a felügyelőbizottsági tagoknak havi 740 ezer forintot fizetnek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!