Gyarmatosítás a tudományban

2023. július 05. 22:58

A magyar társadalom- és bölcsészet­tudomány is próbál idomulni a nemzetközi tudományos mércékhez, ám ezzel kénytelen elfogadni a nyugati progresszív tematikát és ideológiát, feladva saját hagyományait.

2023. július 05. 22:58
KOVÁCS Tamás
Szilvay Gergely
Szilvay Gergely

Mit mond a tudomány, mit mondanak a tudósok? A modern embernek központi jelentőségű a kérdés, hiszen a leg­jobban igazolni szinte bármit a tudomány tekintélyével lehet. A tudomány egyfajta pótvallássá vált.

Hogyan mérik a tudományt?

A halandó azt gondolná, a tartalom számít, azaz hogy igaza van-e egy adott tudósnak. Ezt azonban a tudósközösség és a tudományos intézményrendszer a minőségbiztosítás végett „közösségileg” dönti el, ami azt jelenti, hogy az számít tudományosnak, ami a megfelelő pedigréjű tudományos folyóiratokban (journal) és más kiadványokban megjelenik. Ez ma két dolgot jelent. Egyrészt a folyóiratnak lektoráltnak kell lennie; a legtöbbre a duplán vak lektorálási (double blind peer reviewed) formát becsülik, ami azt jelenti, hogy sem a lektorok nem tudják, kinek a tanulmányát nézik át, sem a szerző nem tudja, kik lektorálják őt. Másrészt 2007 óta egyre nagyobb jelentőségre tesz szert a spanyol Scimago rangsorolás, amely impaktfaktoruk és presztízsük alapján négy negyedbe sorolja a folyóiratokat. A Q1 és a Q2 negyedbe, pláne az éllovas tíz százalék alkotta D1-be sorolt lapokba nehéz bekerülni, egy-egy tanulmány közlése akár éveket is igénybe vehet. Léteznek természetesen más, impaktfaktor alapján készülő nemzetközi rangsorok is. Itthon a tudományos folyóiratokat az MTA bizottságai minősítik általában A, B, C vagy D kategóriásnak, és az ő munkájuk finoman szólva sem egységes.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bölcsuhú
2023. július 06. 17:50
A scientometria korunk utóbbi évtizedekbeli őrültsége! Mintha a z almát nem hogy a körtével de a krumplivak mérnénk ősze! A kis létszámú kutatóval bíró tudományágakat nem lehet a nagyokkal hasonlítgatni, sem a kiadványaik számával sem a cikkeikre érkezett hivatkozások számával. A fizetős kiadványok élvonalba emelése szintén az egyenlótlenséget tartja fenn. A bírálók annonimítása visszaélésekre ad lehetőséget. Az angol nyelv dominanciája az angol anyanyelvűek/állam-nyelvűek előnyét bíztosítja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!