A predesztinált élet: III. Károly útja a kései koronázásig

2023. május 06. 10:20

Hetvennégy éves koráig volt Nagy-Britannia trónörököse édesanyja, a nagy tekintélyű II. Erzsébet árnyékában. S amikor mások már visszavonultan élik idős éveiket, ő akkor lép fel a trónusra: portrénk III. Károlyról!

2023. május 06. 10:20
null
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

Károly egész életét a királyi identitás árnyékában élte, hiszen négyéves kora óta az Egyesült Királyság uralkodójának a fia volt – II. Erzsébet 1952-ben lett Nagy-Britannia királynője.

Mivel édesanyja hét évtizeden keresztül ült a trónon, így

Károly lett a brit történelem leghosszabb idejű trónörökösi posztot betöltő személye,

édesanyja halálakor, 2022. szeptember 8-án pedig ő lett a brit történelem legidősebb korban trónra kerülő uralkodója.

II. Erzsébet királynő és Károly walesi herceg integetnek a Buckingham palota erkélyén az uralkodó platina évfordulós ünnepségén 2022. június 5-én   (forrás: HANNAH MCKAY / POOL / AFP)
II. Erzsébet királynő és Károly walesi herceg integetnek a Buckingham palota erkélyén az uralkodó platina évfordulós ünnepségén 2022. június 5-én (forrás: HANNAH MCKAY / POOL / AFP)

A felkészülés (gyermek- és ifjúkori) évei

Tanulmányait a londoni Hill House-ban, a berkshire-i Cheam iskolában, majd a skóciai Gordonstoun középiskolában végezte,

a Cambridge-i Trinity College-ban antropológia és történelem szakon végzett.

1969-ben a brit uralkodó mint a trónöröklési rendben első helyen álló utódjelöltet Wales hercegévé koronázta, 1970-ben tagja lett a Lordok Házának. 1971-ben a Királyi Légierő Főiskoláján sugárhajtású gépeken pilótaképzést kapott, majd a Királyi Haditengerészet Főiskoláján tanult, és mellette évekig a haditengerészet különböző hajóin szolgált.

Saját jótékonysági szervezetét 1976-ban alapította meg Prince's Trust néven, de az elmúlt évtizedekben mintegy 800 különböző jótékonysági és humanitárius alapítvány tagja, patrónusa volt.

Károly walesi herceg és felesége, Diana hercegnő törzsi táncosok előadásán az indonéziai Yogyakartában 1989. november 5-én   (forrás: KAZUHIRO NOGI / AFP FILES / AFP)
Károly walesi herceg és felesége, Diana hercegnő törzsi táncosok előadásán az indonéziai Yogyakartában 1989. november 5-én (forrás: KAZUHIRO NOGI / AFP FILES / AFP)

A közszereplő magánélete

Károly herceg rövid udvarlás után 1981-ben vette feleségül a nála 13 évvel fiatalabb Lady Diana Spencert, akitől két fia született, Vilmos és Harry herceg.

Házasságuk azonban öt éven belül zátonyra futott,

1986-ban a herceg titokban viszonyt kezdett volt barátnőjével, a már szintén házas Camilla Parker Bowles-szal (akivel 1970 óta ismerték egymást) – és komoly a gyanú, hogy Diana hercegnének is 1984 és 1986 között viszonya volt akkori testőrével. Károly házasságon kívüli kapcsolatáról először 1993-ban a Daily Mirror bulvárlap írt, amikor lehozta a pár egy lehallgatott telefonbeszélgetésének leiratát. A walesi herceg magyarázkodásra kényszerült, 1994-ben egy tévés interjúban elismerte a viszonyt, és azt házassága „visszafordíthatatlan” szétesésével indokolta.  

A hercegi pár 1996-ban vált el hivatalosan, egy évvel később pedig Diana hercegné Párizsban egy autóbalesetben életét vesztette. A brit közvélemény a szeretőt, Camillát és a királyi család rigid magatartását vádolta a népszerű hercegnő tragédiájáért. Camilla évekre el is tűnt a nyilvánosság szeme elől, csak 1999-ben jelent meg először Károly oldalán egy rendezvényen.

Éveknek kellett eltelnie, míg a brit közvélemény elfogadta Károly és Camilla kapcsolatát,

2005-ben pedig házasságkötésre került sor. Camilla Parker Bowles ezzel a királyi család tagja lett, renoméja pedig a násszal, valamint köztiszteletnek örvendő jótékonysági tevékenységeinek köszönhetően helyreállt. Tizennyolc év házasság után Károly király és Camilla „királyi hitves” szombaton az Egyesült Királyság és a nemzetközösségi királyságok uralkodói párja lesznek.

Károly walesi herceg egy cardiffi felvonulás megtekintésén 2022. július 5-én  (forrás: Ashley Crowden / AFP / POOL)
Károly walesi herceg egy cardiffi felvonulás megtekintésén 2022. július 5-én (forrás: Ashley Crowden / AFP / POOL)

Királyi pálya

Károly walesi hercegként, trónörökösként öt évtizeden keresztül uralkodó édesanyját képviselte, helyettesítette bel- és külföldi diplomáciai eseményeken,

évente átlag 4-500 megbeszélésen, reprezentációs eseményen vett részt a brit államfő képviselőjeként.

II. Erzsébet 2022. szeptember 8-án bekövetkező halálakor a brit trón örököse ő lett – két nappal később a brit Utódlási Tanács a herceget III. Károly néven nyilvánosan is az Egyesült Királyság királyává nyilvánította. Első uralkodói beszédében az új király megemlékezett édesanyja uralkodásáról, illetve elsőszülött fiát, Vilmost walesi herceggé, vagyis utódjának nevezte ki.

A BMG Research 2018-as adatai szerint a megkérdezett britek 46 százaléka vélte úgy, hogy trónutódlás esetén Károly jobban tenné, ha automatikusan átadná a trónt Vilmos hercegnek, ugyanakkor egy 2021-es közvélemény-kutatás már azt mutatta, hogy a britek 60 százalékának pozitív véleménye van Károlyról.

Tavalyi trónra lépésekor 42 százalékos népszerűségi indexe volt, idén áprilisra ez 55 százalékra nőtt

– vagyis királyként III. Károly hozta az optimista várakozásokat, jobb királynak bizonyul, mint trónörökösnek.

III. Károlyt május 6-án, szombaton a londoni Westminster Abbey-ban koronázzák brit királlyá. Ezzel teljes közjogi minőségében az Egyesült Királyság, valamint 14 nemzetközösségi királyság – többek között Kanada, Ausztrália és Új-Zéland – uralkodója lesz, emellett a brit állami berendezkedés sajátos jellemzőjeként az anglikán egyház feje is.

 

 

Nyitókép:  Károly walesi herceg egy cardiffi felvonulás megtekintésén 2022. július 5-én  (forrás: Ashley Crowden / AFP / POOL)

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kamcsatka5
2023. május 06. 13:19
Éljen az új belga király!
Kamcsatka5
2023. május 06. 13:18
Éljen az új belga király!
pepu
2023. május 06. 12:58
74 évesen első munkahely. És ekkora cécóval. Nekem annak idején adtak egy ébresztőórát, hogy el ne késsek, oszt jóvan.
Máté Pál
2023. május 06. 11:49
Aki hallotta a Dianával készült interjút, nem isteníti Károlyt........!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!