Jesszus, a Fidesz kisgyerekekkel viteti a keresztet! Agybaj! Szürreális! – teljesen kiakadt a HVG és a 444

2023. április 07. 17:00

Vajon ezek a cikkek nem merítik ki a közösséggel szembeni hergelés fogalmát? Nem valósítanak meg gyűlölködést egészen véletlenül?

2023. április 07. 17:00
null
Francesca Rivafinoli
Francesca Rivafinoli

Drága ellenzéki barátaim, ti, akik nem győztök azon keseregni, hogy a kormány mást se csinál, mint szítja a gyűlöletet, kipécézvén egy-egy csoportot, akiket gyűlölni kell, és keltve ellene a hangulatot dosztig. Nézzünk már meg közösen egy friss esettanulmányt.

444, nagycsütörtök, a következő cím virít a címlapon: „Makón általános iskolás gyerekekkel cipeltettek keresztet az utcán, hogy újrajátsszák Jézus Golgotára vezető útját”. Alatta a cikk besorolása: „AGYBAJ”.

A hír egyébként annyi, hogy Makón egy kéttannyelvű egyházi általános iskola városi keresztutat tartott, ahol a diákok és a pedagógusok közösen megelevenítették Jézus Krisztus Golgotára vezető útját, a 67,37%-kal megválasztott fideszes polgármester pedig kiposztolt róla néhány képet, a következő mondattal (gyenge idegzetűek most takarják el a szemüket): „A keresztút kegyelmi ideje váljék Isten dicsőségére és lelkünk üdvösségére!” – ez volna a végtelenül nyitott és liberális 444 számára a nagybetűs agybaj, amely felvezetésre megbízhatóan érkeznek is megfelelő hozzászólások.

Végre lehet megint hányós emodzsikkal és valláskárosultazással megmondani a tutit,

bőszen agyhalottazva és verbálisan keresztre feszítve azokat a szülőket, akik ilyen helyre engedik a gyerekeiket.

Bezzeg ha otthon TikTokozna mindegyik szépen egyedül a négy fal között, vagy lövöldözne naphosszat a gép előtt, ahogy illik, helyreállna a világ rendje.

Tehát a kérdésem az lenne, hogy a 444 cikke és annak keretezése mennyiben nem meríti ki a közösséggel szembeni hergelés fogalmát. Az eseménynek eleve nincs nagy hírértéke – iskolás éveim életre szóló emlékei között tartom számon, amikor elmentünk az osztállyal vidékre a szent háromnapra, aminek részeként nem nappal sétáltunk végig egy filigrán kereszttel valamely városi utcán, hanem az éjszaka közepén vittünk fel egy jó vastagot az erdőn át egy hegy tetejére. 1997 volt, azt hiszem, tehát legalább azóta bevett szokás egyházi iskolákban, hogy nem unalmas magolással tanulják meg a diákok, mi is az a keresztút és hogy következnek egymás után a stációk, hanem úgymond élményszerűen, passiójáték keretében.

Erre 2023-ban jön a világlátott 444 és elszörnyed.

Illetve ha még csak elszörnyedne, de még harsogja is a címben, hogy a gyerekekkel „cipeltették” a keresztet. Az nem derül ki az írásból, hogy mekkora súlyról van szó és miféle kényszer hatása alatt cselekedtek a nebulók, az mindenesetre az eseményen készült többi fotóról leolvasható, hogy a keresztet a kisebbek esetében nagyjából 17-18 gyerek viszi közösen, vélhetően egy-egy osztály kiválasztott tagjai, némelyikük kifejezetten természetesnek és büszkének tűnő mosollyal. Úgyhogy a biztonság kedvéért érkezik a Telex és a HVG is; utóbbi már-már szívszaggatóan magyarázza nekünk, valójában mit is kell látnunk a képeken: „A felnőttek a távolból nézték, ahogy általános iskolás gyerekek egy hatalmas fakereszt alatt görnyednek”.

Nem a távolból nézik és nem görnyednek, de értjük:

inkább úgy kéne élményszerűen bemutatni a gyerekeknek a keresztutat, hogy a felnőttek viszik a keresztet, elöl tömörülve úgy, hogy látni se lehet tőlük semmit, a gyerekek pedig koslatnak utánuk.

Ezek a bölcs meglátások vajon úgy jönnek, hogy a kereszténység rugdosásának vágya egyszerre feltolul és kiiktatja a prefrontális kérget, vagy ellenkezőleg, működik a gondolkodás, de a kereszt vállalásának és hordozásának gondolata annyira idegen, hogy egyszerűen nem fér a szerzők fejébe? Az utóbbira tippelnék jóindulatúan és részvéttel teli szívvel.

És pont ezért van létjogosultsága az efféle, akár csapatépítésként is felfogható nagyheti keresztcipeléseknek. Nagyon-nagyon

lenézi a gyerekeket az, aki azt hiszi, nem nekik való a kereszt látványa és a szenvedés gondolata –

miközben sokuknak nagyon is vannak keresztjeik (legyen az a szülők válása, a testvér betegsége vagy bármi egyéb zűr), és nagyon is találkoznak a halállal, covidos-háborús nemzedékként meg aztán különösen. A nehéz az, amikor ezeket a lelki kereszteket úgy kell cipelniük, hogy ehhez semmiféle segítséget és fogódzót nem kapnak – amikor a nagyszülők halálakor a kiskamasz tele van kérdésekkel, szülei azonban téves kíméletből (vagy saját elveszettségük okán) inkább hárítanak és elküldik játszani, akár hosszú évekre egyedül hagyva őt a vonatkozó félelmeivel, na az a gyerekkínzás.

Nem pedig az, amikor a gyerekeknek megmutatják: nézzétek, itt ez a nagy és nehéz kereszt, lehet ez bármi, ami az életetekben kemény, de próbáljuk meg, miként lehetne azt úgy megfogni, hogy kényelmesebb legyen, és barátok segítségével, közös erővel együtt megbirkózni vele. Haladni vele A-ból B-be. Esetleg még imádkozva és énekelve is útközben, mert nicsak, úgy mindjárt gyorsabban eltelnek a nehéz percek – a végén pedig ott lesz majd a feltámadás.

Bár mindenki idejében megkapná ezt az útravalót.

A feltámadott Krisztus úgy köszöntötte az apostolokat, „Békesség nektek!”. Ezért javaslom, spongyát rá: nézzük el a most hőbörgőknek ezt a kis ügyetlen nagycsütörtöki hergelést – nem tehetnek róla, hogy annak idején kimaradt nekik az efféle tanulságos passiójáték. Nagypénteken mi, ilyen-olyan kereszteket hordozó katolikusok majd értük is imádkozunk a hetedik könyörgésben: „a Szentlélek világossága töltse el őket”. Amen.

 

(Nyitókép: Farkas Éva Erzsébet makói polgármester Facebook-oldala)

Összesen 309 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kafabatka
2023. április 08. 11:09
Gyerekek,TEMPLOMBA kell járni! Ez program legyen,akár vallási,akár kulturális vagy morális okból. Mindegy,a normalitás embereinek menni kell. Beszélgettem egy kollegámmal,aki nehezményezte az iskolai hittan oktatását. Miért van rá szükség? Elgondolkodtam. Miért? Ma már könnyű ezt megmagyarázni a számítástechnikai ismeretek segítségével. Gyerekekről van szó,akik eltérő kapacitású "üres merevlemezzel" születnek,növekedésük alatt pedig nem mindegy hogy mi íródik rája. Izmusok hada igyekszik ezt a tárterületet elfoglalni,ezért nem mindegy,hogy mi lesz az. Keresztény országban keresztény tanok íródjanak be a védtelenség elkerülése miatt,hiszen annak hiányában nagy zűrzavar támadhat. Mégegyszer! Védtelenek a gyerekek! Mikor a baloldal a keresztény embereket ostorozza,akkor, bár igazuk is lehet bizonyos esetekben,hiszen vannak nem keresztényül élő keresztények,és vannak olyan Istentagadók,akik keresztényibb életet élnek sokaknál tudtukon kívül,zűrzavart okoznak a társadalomban a tisztánlátás hiánya miatt,vagy csak zsigeri gyűlöletből. Ám Jézus példamutatása örök és kikezdhetetlen,tanítása egyszerű és könnyen érthető. Na,ennek a meghallgatása,folyamatos felidézése és a különböző izmusok elleni védelem miatt kell templomba járni. Nem csak hinned,tudnod is kell. A TEMPLOM a normalitásban hívők menedéke,az Egyház pedig annak hírdetője. Ha belegondolok,itt van előttünk a jövő kihívása és képe. Tiszta sci-fi. Tiszta Csillagok Háborúja.
JBJB
2023. április 08. 09:49
a mandineren szeretik ekézni azokat a sajtóorgánumokat, akiknek több önálló véleményük van, mint a KESMA termékek 99%ának. vajon a keresztény origót mért nem kérik számon, hogy napi szinten megy ki a csöcskontent? jézus is biztos ezt szerette volna. "A nehéz az, amikor ezeket a lelki kereszteket úgy kell cipelniük, hogy ehhez semmiféle segítséget és fogódzót nem kapnak" - igen, gondolom a nemi diszfóriában szenvedő és a homoszexuális fiatalok esetében pontosan ilyen oltalmazó álláspontot képvisel a cikk írója
SzaZo
2023. április 08. 08:36
Mondanám, hogy nincs antiszemitizmus, de igény, az volna rá. De Jézus is zsidó volt, tehát nem lehetünk antiszemiták. Mi a megfelelő gyűjtőszó ezekre a 444, hvg, monentum, dk féle zsidó származású, de persze azt tagadó, aljas, beteg, gonosz, libsi, kommunista, marxista, magyargyűlölő, felforgató, parazita, lélektelen patkány fajzatra?
Lami66
2023. április 08. 08:34
A legtöbbekkel ellentétben én vettem a fáradtságot, és megnéztem, hogy ugyanmár mit cipeltetnek azokkal a szerencsétlen gyerekekkel, hogy ennyire aggódnak értük a baloldalon. Szóval engem nem a lózungok érdekelnek, nem az érdekel, hogy mit akarnak bemagyarázni, hanem a tények érdekelnek. Nézzük a képeket. Aha! Tényleg! Szegény gyerekek cipelnek egy bazinagy keresztet. Amely láthatóan fenyőfából készült, 80x80-as keresztmetszetü "gerenda", keresztben (túlzó becslések követkenek) 1,5 méter, hosszában 2,5 méter. A balos újságírókkal ellentétben én hobbi szinten foglalkozom famegmunkálással, ezért van némi fogalmam arról, hogy ez mennyire lehet megterhelő a gyerekek számára. Számoljuk ki! Ahogy az öszödi böszme mondaná, ha tudna számolni. Tehát 1,5+2,5=4 méter 80as gerenda. 1 méter ilyen faanyag súlya (kis türelmet, kiszaladok és lemérem....) 2 kiló 27 deka. Azaz a 4 méternyi faanyag, vagyis a kereszt súlya szinte dekára pontosan 10 kg. És ezt cipeli legalább 6 gyerek. Matekból kevésbé képzetteknek elmondom, hogy ebben az esetben egy gyerekre kevesebb mint 2 kiló teher jut, a dekák ebben az esetben már feleslegesek És ezen vergődik a teljes baloldali média Húsvét ünnepe alkalmából Ugyanezen gyerekek hány kilós iskolatáskát cipelnek nap mint nap? Van még kérdés? Áldott, békés ünnepet mindenkinek!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!