Törvényi könnyítések után: újra nő az abortuszok száma Németországban  

2023. március 27. 21:00

Míg 2021-ben a legkevesebb abortuszt regisztrálták az ezredforduló óta, tavaly ez a trend megfordult. A német kormány egyre könnyebbé tenné a terhességmegszakítást.

2023. március 27. 21:00
null
Szalai Laura
Szalai Laura

Csaknem 104 ezer terhességmegszakítást hajtottak végre Németországban az előző évben, ami 9,9 százalékos növekedés 2021-hez képest – számolt be a Frankfurter Allgemeine Zeitung, megjegyezve, ez tízezer nőre vetítve 62 abortuszt jelent.

A német szövetségi statisztikai hivatal hétfőn hozta nyilvánosságra a jelentését, amelyben azt írta: 2014 és 2020 között 99 ezer és 101 ezer között mozgott az éves abortuszszám az országban. Emlékeztettek arra, hogy a mostaninál magasabb csak 2012-ben volt a terhességmegszakítások száma, akkor csaknem 107 ezer esetet dokumentáltak. A legkevesebb, 94600 beavatkozást 2021-ben regisztráltak.

A lap cikkéből kiderült az is, hogy többségében (51 százalékban) vákuumos műtéti terhességmegszakítást hajtottak végre, és 35 százalék esetében abortusztablettát használtak.

Tízből hét német nő, aki abortuszon esett át, 18 és 34 év között volt, körülbelül 19 százalék pedig a 35-39 korcsoportba esett. Az érintettek 8 százaléka 40 éves vagy annál idősebb volt, és három százalék volt 18 éven alatti. Az abortuszon átesett nők 41 százalékának a beavatkozás előtt nem volt gyermeke – hívja fel a figyelmet a FAZ.

Tavaly nyáron a Bundestag nagy többséggel fogadta el az abortusz hirdetésére vonatkozó tilalom visszavonását.

A német büntető törvénykönyvből azt a paragrafust törölték, amely szerint a művi terhességmegszakítást végző orvosok ugyan tájékoztathatnak arról, hogy vállalnak ilyen beavatkozást, de részleteket nem hozhatnak nyilvánosságra.

Marco Buschmann német liberális igazságügyi miniszter akkor azzal érvelt, hogy ha egy nő a terhesség megszakítása mellett dönt, akkor „gyakran” először az interneten néz körbe, ahol hivatásos orvosok nem oszthatnak meg információkat, velük szemben „minden troll és konteós” leírhat dolgokat az online térben. „Ez abszurd, elavult, és ezért ennek a helyzetnek véget kell vetnünk” – fogalmazott.

Lisa Paus családügyi miniszter tavaly üdvözölte a passzus hatályon kívül helyezését, mondván: eljött az ideje, hogy az abortusz dekriminalizációjáról meginduljon a diskurzus. A jogszabálymódosítást követően a Zöldek politikusa a Der Tagesspiegel című lapnak adott interjút, amelyben kifejtette:

az abortuszról szóló orvosi tájékoztatás büntetőjogi tiltásának eltörlését további lépéseknek kell követniük,

például az orvosképzés részévé kell tenni az abortusz orvostudományi módszereit.

Azóta a miniszter további terveiről is beszélt. Idén év elején a német sajtó arról számolt be, hogy a politikus a büntető törvénykönyv 218. paragrafusának felülvizsgálatát akarja, amely szerint az abortusz Németországban tilos, de bizonyos feltételek mellett a terhesség tizenkettedik hetéig büntetlenül marad. 

Nyitókép: John MACDOUGALL / AFP

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tikkadt Szöcske
2023. március 28. 08:27
Németország a " Hogyan számoljuk fel saját nemzetünket " c. vetélkedő legnagyobb esélyese lett. Ha még a potenciális öngyilkosokat is bátorítanák, borítékolható lenne a mindent elsöprő győzelem.
Krupp Skya
2023. március 28. 06:29
Akkor hiába dolgoztak a migránsok?
europész
2023. március 28. 06:09
Ugy van.A german fajelmelet mar csak ilyen.Egyaltalan mi szukseg volt rajuk. Szaz ev mulva csak nehany kitomott peldany lesz lathato valami uvegszekrenyben vagy formalinos uvegtartalyban.
Senki Alfonz
2023. március 28. 01:10
Hány nő kérdezi meg a férfit, hogy ő akar-e gyereket vagy pedig akarja-e az elvételét? Mert ha a nő rendelkezhet a saját testével, akkor a férfi is! Ha a magzat része a nő testének, akkor a hímivarsejtek korábban a férfi testének voltak részei!! Úgy is fel lehet fogni, hogy a nő elvett valamit a férfitól, amivel azután visszaélt és sajátjának tekintette.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!