A 80 centis Balatonba fulladt vagy gyilkosság áldozata lett az irodalomtörténész?

2023. március 20. 09:00

Máig rejtély, hogy mi történt Elbert János irodalomtörténésszel 1983. március 9-én. Egy kérdés, amelyre 40 éve nincs megnyugtató válasz. Összeesküvés-elmélet annál több.

2023. március 20. 09:00
null
Sal Endre
Sal Endre

40 esztendeje, 1983. március 9-én halt meg szokatlan körülmények között Elbert János irodalomtörténész, jeles műfordító. A férfi holttestére a Balatonban, nyolcvan centis vízben találtak rá. A csupán 51 éves áldozat halála szóbeszédre adott okot, hiszen az öngyilkosságot kizárta a rendőrség és a szerencsétlen véletlenek összejátszását sejtette. Az emberek viszont gyilkosságról beszéltek. De mi is történt 1983. március 9-én?

Elbert János, a televízióból ismert irodalomtörténész, délelőtt az irodájában volt. Telefonhívást kapott, majd – bár senkinek nem jelezte előre –, a Déli pályaudvarra ment és Siófokra indult vonattal.

Aztán március 10-én megtalálták holttestét a Balaton vizében...

A másnapi újságok nem írtak egy sort sem a halál körülményeiről, csak annyit, hogy „váratlanul elhunyt”, és már ez okot adott a szóbeszédre. Aztán hónapokkal később, 1983. június 12-én megjelent egy cikk a Népszabadságban „Hogyan halt meg Elbert János?” címmel. Ebben Borbarát Béla, az Országos Rendőr-főkapitányság bűnüldözési osztályának vezetője nyilatkozott részletesen a halálesettel kapcsolatban. Az újságíró felvetésére, hogy a híresztelések szerint Elbert bűncselekmény áldozata lett, a rendőrezredes részletes elmesélte, hogy mire jutottak a nyomozás során.

A Népszabadság cikke 1983 júniusából. Fotó: Arcanum/Népszabadság

„A felkutatott és kihallgatott tanúk, az orvosszakértői jelentések és az ezekre épülő logikai következtetések egyértelműen kizárják a bűncselekményt” – mondta Borbarát. A rendőrség szerin Elbert holttestét Siófokon a hajókikötőben, a móló mellett, 80 centiméteres vízben találták meg. A boncolás során megállapították, hogy méregnek, gyógyszernek és alkoholnak nem volt nyoma a szervezetében és a testén sem találtak sérüléseket.

Azt is megállapították, hogy élve került a 80 centis vízbe.

A karórája délután 1 óra 5 perckor állt meg, a két mutató ugyanis valamilyen ütődéstől összeakadt. Borbarát Béla szerint valószínűleg az órát akkor érte ütés, amikor Elbert a nyálkás parti köveken megcsúszott és a vízbe esett. A rendőrség arra viszont nem jött rá, hogy miért utazott váratlanul Budapestről Siófokra. Egy ideig arra gondoltak, talán telekvásárlás miatt ment a magyar tengerhez vagy színházi szakemberekkel volt lekötött megbeszélése, de egyik irányban sem találtak adatokat. Még a „hirtelen támadt nosztalgikus vonzódást” is felvetették Siófok iránt, hiszen Elbert sokat nyaralt korábban a városban és annak környékén.

De térjünk vissza a végzetes nap eseményeihez! Elbert vonatra ült, Székesfehérvárnál azonban közölték az utasokkal, hogy Lepsénynél vágányfelújítás miatt autóbuszra kell szállniuk. Ezt azonban nem várta meg, hanem taxiba szállt és úgy utazott tovább a Balatonhoz. Tehát valamiért sietett. A rendőrség a taxist is kihallgatta, akinek a történész azt mondta, a munkatársaival találkozik Siófokon. A szállodasoron szállt ki a taxiból, majd bement a Bányász üdülőbe, hogy igyon egy kávét. A portásnő azonban közölte vele, hogy a kávéfőző elromlott, és a Napsugár szállót javasolta neki. A portásnő szerint 12 óra 55 perc volt, mikor Elbert elhagyta az üdülőt. Erre azért emlékezett, mert a fordító a beszélgetés alatt az órájára pillantott és ő is ezt tette automatikusan. Tíz perc múlva pedig Elbert halott volt…

Azt, hogy a szovjet irodalom szenvedélyes ismerője ezek után miért ment a mólóra, a rendőrség nem tudta kideríteni, ám azt valószínűsítették, hogy az állandósult arcidegzsábája miatt érezhetett fájdalmat, ezt pedig hideg vízzel akarta csillapítani. Ezért lépett a mólónál sziklák közé, ahol viszont megcsúszott. Ami a rendőrség szerint tény, a 13 dioptriás szemüvege nem volt a fején, mikor megtalálták, a zsebében lapult. Borbarát János szerint valószínűsíthető, hogy az esés közben vesztette el az eszméletét, a halál oka pedig egyértelműen a fulladás volt. A rendőr arra is kitért, hogy az öngyilkosságot kizárták, hiszen ha erre készült volna, akkor nem a nyolcvan centis vízbe ugrik, hanem a közeli mélyebb részekbe. Ellentmondott az öngyilkosságról szóló teóriának az is, hogy Elbert a hazaútra is megváltotta vonatjegyét.

Az Elbert-család sírboltja. Fotó: Wikipedia

Elbert János 17 éves gimnazista fia május 11-én, tehát az édesapja halála után három nappal szintén elhunyt, az ő holttestét a Dunában találták meg. Borbarát szerint a fiú az édesapja halála után kétszer kísérelt meg öngyilkosságot, s végül a Dunába vetette magát. Az orvosszakértők is öngyilkosságot állapítottak meg. Nem mellékesen később Elbert János felesége is elhunyt, öngyilkos lett, a mélybe vetette magát. A Népszabadság cikkével párhuzamosan június 12-én a Magyar Távirati Iroda is kiadott egy közleményt, amelyet aztán lehoztak a lapok. Ebben megerősítették, hogy

A lapok a haláleset kapcsán nem kommentálták a történeteket, egyedül a Zalai Hírlap újságírója tette szóvá június 16-án, hogy a tévében Elbert „közismert” haláláról beszéltek. „Csak azt lehet köztudottnak nevezni, amiről a sajtó idejében és megfelelő módon tájékoztat. Elbert haláláról azonban annak idején csak egy szűkszavú, a szokásos tolvajnyelven megfogalmazott, ezért homályos közleményt adtak ki” – írta az újságíró. 

Elbert halála természetesen a szóbeszéd tárgya lett. Sokáig azt suttogták az emberek, hogy azért ölték meg, mert még 1956-ban a szovjet budapesti nagykövet, Jurij Andropov tolmácsa volt. Andropov viszont Leonyid Brezsnyev halála után 1982 november 10-én a Szovjet Kommunista Párt főtitkára lett és kellemetlen lett volna neki ebben a pozícióban, ha kiderül, hogy miről beszélt 56-ban, ezért ölették meg Elbertet 1983 márciusában. A következő összeesküvés-elmélet szerint kémkedés állt a háttérben és Elbert Siófokon egy szovjet nővel találkozott volna, hogy átvegyen vagy átadjon iratokat.

Aztán az is elterjedt, hogy az irodalomtörténésznek Siófokon volt kedvese, akivel nőnap kapcsán találkozott. Később pedig jött az ügynökvonal is, meg az is, hogy Elberttel azért végeztek, mert be kellett volna férkőznie a lengyel ellenzéki mozgalomba, hogy megölhessék annak vezetőjét, Lech Walesát, ám nem vállalta.

Könyvek, dokumentumfilm és számtalan cikk született a haláláról, ám bizonyíték azóta sincs arra, hogy pontosan hogyan halt meg. A különös halálesettel kapcsolatos feltételezéseket természetesen csak felerősítette, hogy Elbert fia és lánya is elhunyt. Persze az összeesküvés-elméletek gyártása nem meglepő, hiszen a rendszer általában mindent elhallgatott. Azt például, hogy az országszerte ismert és rajongott énekes, Szécsi Pál meghalt, csak a halála után négy nappal írták meg a lapok. Természetesen a rövid hírek között elrejtve…

Nyitókép: Fortepan/Urbán Tamás/Arcanum/Ország-Világ

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
VeraMayer
2023. március 20. 16:59
Elég csak megnézni Szergej Kurepov ("Szervusz Szergej!") történetét, néhány éve Kurepov mindent elmondott a saját történetéről, mert valami csoda folytán megúszta (sikerült Kanadába szöknie), és csak a feleségét ölték meg Pesten.
Igazszó
2023. március 20. 14:40
Terhelt, genetikai hulladék zsidók, a világ jobb lett nélkülük.
Gyzoltan
2023. március 20. 14:27
Fenyegetéssel összekapcsolt feladatot kaphatott, a fenyegetettség a családját is érinthette... Megtagadhatta a parancs végrehajtását, s a következmények ismertek... Azokban a körökben ahol ő mozgott, nincs pardon... -és igen, az sem kizárt, hogy a valakik gondosan elvarrták a szálakat... Nos, tetszik? -nem tetszik?
Krupp Skya
2023. március 20. 12:55
40 esztendeje, 1983. március 9-én halt meg szokatlan körülmények között Elbert János irodalomtörténész, jeles műfordító. Most hogy Heller Áginéni is így halt meg nem nevezhető szokatlan körülménynek sőt ha Gábor Gyuribácsi és Klára néni is elmennének fürdeni egész szokottá válna a dolog. Klári néni nehezen tud elmenni fürdeni mert Feri bácsi mindig mondja neki: Dobrev Klára Ne fürggyé le!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!