Így érhet véget az ukrajnai háború

2023. február 20. 14:38

Amennyiben Ukrajna tagja lesz az Európai Uniónak, az majd ellensúlyozza azokat engedményeket, amelyeket a béketárgyalásokat követően az oroszoknak tesznek.

2023. február 20. 14:38
null
Stephen Kotkin

„Miért támogatod a fegyverszállítást?

Mert szerintem az ukránok megérdemlik az esélyt, hogy megpróbáljanak győzni a csatatéren, mielőtt eljutnánk ahhoz a részhez, amit ön így jellemzett: mindkét félnek le kell ülnie, és kellemetlen engedményeket kell tennie, önöknek pedig le kell ülniük a gyilkosuk képviselőivel szemben, és olyan alkut kell kötniük, amelyben a gyilkosuk elvesz valamennyit abból, amit ellopott – és közben megölte az önök népét. Ez egy szörnyű eredmény. Viszont ez egy olyan végkifejlet, amely talán nem is a legrosszabb lehetőség. A lényeg az, hogy ha megkapod az EU-csatlakozást, az ellensúlyozza az engedményeket, amelyeket meg kell tenned.

Mennyi ukrán hagyta el a szülőföldjét?

Nem tudjuk pontosan, de több milliós nagyságrendben. És ez az ukránok jövője. Ez az országuk jövője. A remény az, hogy ez csak átmeneti állapot, és visszatérhetnek egy békés országba. És jólétben élhetnek, karriert csinálhatnak, és megmutathatják, hogy mire képesek – nem csak a harctéren, ahogy az idősebbek teszik most, azzal a hihetetlen leleményességgel, amit az ukránoktól látunk –, hanem hogy képesek erre, és majd vállalatokat alapíthatnak. Aztán itt van még az újjáépítés kérdése is. Még ha győzöl is, akkor is tönkremész. Újjáépítésre van szükség. Tudja, milyen számokról beszélünk? Háromszázötvenmilliárd dollár az egyik szám, amivel dobálóznak.

Amennyiben ma véget ér a háború?

Igen. És ki tudja mennyi lehet a tényleges szám? Mennyi volt az ukrán GDP a háború előtt? Körülbelül száznyolcvanmilliárd dollár. Tehát a duplájáról beszélünk, az újjáépítési pénzeknek valahogy be kell jutniuk abba az országba, és nem szabad eltűnniük. Mi történt a mi országunkban a fedezeti pénzekkel? Még mindig próbáljuk megtalálni egy részüket. Milliárdok tűntek el. És így a háború előtti GDP-jük duplájáról beszélünk. Tehát ehhez működő intézményekre van szükség, nem háborús ellenállási intézményekre. Szükség van egy közszolgálatra. Független igazságszolgáltatásra van szükség. Sok mindenre van szükség – bankrendszerre –, hogy ezt a fajta újjáépítést becsületesen, tisztességesen és okosan lehessen irányítani. Jelenleg nincs kilátás arra, hogy ezeket az újjáépítési pénzeket jól tudják felhasználni, mert nincsenek ilyen működő intézmények. Háború zajlik. És mint tudják, a háború kitörése előtt sem voltak ilyen működő intézményeik...”

Stephen Kotkin történész

***

Nyitókép: EyePress News / EyePress via AFP

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fonak
2023. február 21. 00:34
Szerintem itt a zsidók szándékosan leromboltatnak egy országot, hogy aztán csillagászati pénzekből újraépíttessék. Az Irakban és Afganisztánban eltékozolt dollár százmilliárdok után ez már ezermilliárd dolláros üzlet lesz. Persze részben az oroszoktól lenyúlt pénzből lesz, részben az európai adófizetőkéből, de az amerikaiakéból is. A gyanúm az, hogy Ukrajnát az új, nagyobb Izraelnek szemelték ki igazából, és oda fog átköltözni sok zsidó elit Amerikából. Lehet, hogy hosszú távon már lemondtak Amerikáról... Ukrajna már ma is 90%-ban zsidók által irányított ország. Zelenszkijt már most a "világ vezetőjének" építik fel, aki valóságos hollywoodi hős, erre a szerepre szánják.
Ehetős Odó
2023. február 20. 18:56
Ez mekkora duma: "A remény az, hogy ez csak átmeneti állapot, és visszatérhetnek egy békés országba. És jólétben élhetnek, karriert csinálhatnak, és megmutathatják, hogy mire képesek – nem csak a harctéren, ahogy az idősebbek teszik most, azzal a hihetetlen leleményességgel, amit az ukránoktól látunk –, hanem hogy képesek erre, és majd vállalatokat alapíthatnak" Volt rá harminc éve ennek a koszos, élősdi ukrán bandának, de semmit sem csináltak az országukból. Ami egyáltalán működött, azt a szovjet időkből örökölték. Majd most hirtelen megmutatják, hogy mire is képesek...
adrás
2023. február 20. 18:27
Amig az usának el nem fogynak a régi fegyverei addig, hogy utána tudjanak újat csinálni !!!
mokány
2023. február 20. 17:20
Egy orwelli birodalom , nem lehet meg állandó háború nélkül . Egy ekkora birodalom csak úgy tartható össze . Az alattvalók fékentartásának egyik rég bevált trükkje .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!