Kitiltották Szili Katalint a munkácsi várból!

2023. január 21. 03:15

„Csak a tiltást kaptuk, az értesítést, bármiféle indoklás nélkül” – mesélte a miniszterelnöki megbízott.

2023. január 21. 03:15
null

Szili Katalin a munkácsi magyarellenes tevékenységek kapcsán interjút adott a Mandinernek. A miniszterelnöki megbízott elmondta: be se engedték a munkácsi várba. Mint mesélte, a január 22-én esedékes magyar kultúra napja kapcsán készültek egy ünnepi rendezvénysorozattal, aminek része lett volna Munkácson a várbeli Petőfi-szobor megkoszorúzása.

„Azonban előző nap megkaptuk a hírt, hogy a vár vezetése egyszerűen nem engedélyezte, hogy ott koszorúzzunk – csak a tiltást kaptuk, az értesítést, bármiféle indoklás nélkül.

De ekkorra már hallottuk a híreket mi is a munkácsi járásban zajló eseményekről – emlékezetes, Dercenben és Fornoson eltávolíttatták a magyar zászlókat és a magyar nyelvű feliratokat, felmondtak a helyi kultúrház vezetőinek és a munkácsi magyar iskola igazgatójának is, aki már 17 éve viselte ezt a posztot.

Szomorú, hogy miközben sajnálatosan háború van a keleti végeken, az ukrán vezetésnek, és ezen belül a munkácsi járásnak, arra is akad energiája, hogy a nemzeti kisebbségeivel, elsősorban a magyarokkal szemben fellépjen. Ez egyszerűen tarthatatlan” – szögezte le.

Óriási a felháborodás a munkácsi „magyartalanítás" miatt

Egyszer csak megjelentek a rendőrök, és egy nemlétező jogszabályra hivatkozva leszedették a magyar zászlókat, feliratokat, másutt csak úgy kirúgtak köztiszteletben álló intézményvezetőket - az egész történet tulajdonképpen olyan, mintha Ukrajna ellenségei találták volna ki, hogy igazoljanak minden vádat, amit a - kétségkívül erősen nacionalista - kijevi vezetéssel szemben fel szoktak hozni.

Nyitókép: Mandiner/Ficsor Márton 

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2023. január 26. 08:43
Gerinctelen Katink így járt..
Igazszó
2023. január 22. 23:08
Mindeközben a hoholfaszt szopó novák sunyin kussol, a köpcös gecivel együtt, a bemtéri antimagyar tetvek pedig pezsgóznek a hoholokkal.
Ewiike
2023. január 22. 03:03
A besorozott magyarok szépen adjak meg magukat az oroszoknak. Inkább legyenek hadifoglyok mint hősi halottak!
aldasban es hitben elve
2023. január 21. 17:32
E pillanatban már annak kell örülnünk, hogy a részeg disznó egyáltalán életben engedte hagyni a magyar küldötteket. (Ezzel a billentyűs péniszdisznóval az ARD-n hosszan csevegtek. Kellett volna újra kábítani a német nemzetet. Úgy be volt rúgva a billentyűs, hogy alig tudott beszélni. A puskinok nagy ellensége képes volt anyanyelvéhez, az oroszhoz is visszatérni. Az ukrán csak tanult nyelve. Most azzal is nehezére esett boldogulni. Teljesen dekoncentrált, réveteg tekintetű volt. Úgy látszott, egy lityi kávéval épp most térítették magához.) Tudom persze; nem megtehető, hogy az összes (nem kárpátaljai !) ukrán betolakodót most aztán ki a francba, aztán gondoskodjon róluk a Zúz Mara. Hanem azért annak fejében, hogy emiatt a korrupt, mocskos bagázs miatt kell egész Európának sz....á menni, annyit valahogy talán megtehetnénk, hogy a százezrével nekik nyújtott humanitárius segítség (csendes lejtmenetben) az is legyen. Semmi plusz lehetőség vagy kedvezmény. Nyilván vannak részünkről olyan juttatások, amelyek többet nyújtanak annál, mint hogy ne haljanak éhen, ne az utcán legyenek, ne fagyjanak meg és eü. ellátásban nehogy ne részesüljenek. Miért kell nekik munkát biztosítani, súlyos százezreket fizetve nekik. Havi, sokkal szűkebben szabott segély, lakhatás, fűtés. Ellátás határideje: háború vége. Oszt annyi. Addig, amíg viselkednek. Aztán az se. Nem maradnának olyan soká a nyakunkon és helyettük örömmel fogadhatnánk a mieinket, akik szegények végre rá kell, hogy jöjjenek; jobb, ha végleg elhagyják az ukrán tömeggyilkos hatáskörzetét. Értem persze, hogy a mieink érdekében visszafogottnak kell lennünk. Nincs is ezzel baj, de adjunk mi is kizárólag annyi tiszteletet és szeretetet az onnan érkezőknek, mint, amit a sajátjaink ott kapnak. Azt adjuk meg. De ne többet. 100 %-osan megértem a Kárpátalján élő testvéreinket, ám ha már a történelem íly átkozottul hozta, békés életük érdekében meg kellene hozni az áldozatot; végiggondolni mindent, feladni, ami volt, megtenni a szükséges lépéseket és elindulni valódi hazájuk egy kicsit "odébbcsúszott" szegletébe. Tudják, hogy ez a magyar kormány éppúgy, mint a nemzet legnagyobb része, soha nem hagyná őket magukra. Nem is egészen érthető, hogy ezt az iszonyú anyagi áldozatot miért vad idegenekre kell hoznunk akkor, amikor éppen abban az országban, ahonnan ránk szabadultak, bőségesen vannak a saját vérünk hozzánk tartozó élő sejtjei, akik mostantól ott teljesen nyilvánvalóan nem emberhez méltó életre lesznek kényszerítve, amíg mi itthon az övéiket agyonra kényeztetjük. Nem tudom, nagyon hül lye-e a gondolat, de az ilyen eseményektől, mint az utóbbi is, mindig jobban felforr az ember vére és kusza minden.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!