Egyre többen juthatnak kedvező áron gázhoz

2023. január 24. 09:48

Az újbóli fix áras beszerzés az érintettek számára szeptemberig könnyebbséget, átláthatóságot és tervezhetőséget jelent.

2023. január 24. 09:48
null

Az arra feljogosított intézményi gázvásárlók hét hónapon át a mostani, viszonylag alacsony áron juthatnak gázhoz akkor is, ha időközben megbolydul a piac. A kormányrendeletben megjelölt intézményi gázfelhasználók hét hónapon át rögzített áron vásárolhatnak földgázt. Már az is nagyon fontos változás benne – bár nem ez az elsődleges –, hogy a vevők megszabadulhatnak az árindexált, nem fix hirdetményi áron való vásárlástól – erről tájékoztatott kedden a Világgazdaság.

„E kör előzőleg évtizedeken át fix áron kapta az olcsó áramot és gázt, nem kellett foglalkoznia a tőzsdei jegyzésekkel, marginokkal, emellett hosszabb időre előre látta az energiaköltségeit. Tagjai csak a rezsiszabályok tavaly nyári szigorítása miatt kényszerültek ki a nekik idegen, változó áras versenypiacra.

– magyarázta a Világgazdaságnak Balogh József energiapiaci szakértő.

A lap folytatta a szakértő véleményének közlését. Igaz – mint felidézte –, tulajdonképpen nem volt alapértelmezés, hogy e felhasználók a piacra lépésükkel egy időben fix árasról változó áras beszerzésre is váltsanak, de nem volt más választásuk. Abban az időszakban ugyanis annyira ingadoztak a világpiaci gázárak, hogy a kereskedőik nem tudtak nekik fix áras ajánlatot adni, vagy ha igen, akkor ahhoz szinte teljesíthetetlen garanciaelvárás társult. 

A lap hozzátette, hogy igen jó volt az időzítés, mert az a felhasználó, amely él a kormányhatározatban felkínált lehetőséggel (határozottan csak lehetőségről, nem kötelező lépésről van szó), azonfelül, hogy

ismét fix áron jut a gázhoz, még kevesebbet is fizet érte.

Az Energiaügyi Minisztérium múlt pénteki közleménye is rámutatott, annak az előnyeit, hogy a tavalyinál most sokkal alacsonyabbak a gázárak, a fix áron szerződők a következő hónapokban még akkor is élvezhetik, ha a tőzsdei jegyzések később elszabadulnának.

A lap értesülései szerint a kormányrendeletben megnyitott lehetőséggel költségvetési szervek, helyi és nemzetiségi önkormányzatok és intézményeik, állami és önkormányzati gazdasági társaságok és egyházak élhetnek a szaktárca közleménye szerint.

Nyitókép: SEBASTIEN BOZON / AFP

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kispolgarigrofo
2023. január 24. 15:24
a cikket a cigányfúrókra és zseblámpákra szakosodott Kurbli Kft. támogatta,
fatman
2023. január 24. 14:12
Takarékoskodni kell, növelni a magyar kitermelést! Atomot, napenergiát, szelet, geotermikust és hőszvattyút mindenhova!!! Ez sok beruházás, amihez az MNB-nek nyomtatnia kell még egy kis pénzt!!!
nick89
2023. január 24. 11:56
Nem lesz gázár! Megvédtük a rezsiharcot!
counter-revolution
2023. január 24. 10:43
"Egyre többen juthatnak kedvező áron juthatnak gázhoz" Juthatnak! :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!