Jogvédő szervekhez fordul a KMKSZ a munkácsi kistérségben történt magyarellenes intézkedések miatt

2023. január 24. 17:11

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöksége nyilatkozatban tiltakozik a munkácsi kistérség magyar oktatási és kulturális intézményvezetőinek nemrégiben történt leváltása, valamint a magyar zászlók és feliratok eltávolítása ellen és a jogvédő szervekhez fordul az ügyben.

2023. január 24. 17:11
null

A KMKSZ elnökségének nyilatkozata jogszerűtlen, a magyar nyelvű oktatás színvonalát veszélyeztető intézkedésnek tartja a munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskola igazgatójának felmentését.

– áll a nyilatkozatban.

A nyelvtörvény rendelkezései lehetővé teszik a közfeliratoknak az államnyelv mellett a nemzetiségi nyelveken történő kihelyezését a kisebbség által lakott településeken.  A KMKSZ elnöksége ezért a magyar zászlók és feliratok eltávolítását a munkácsi kistérség településein önkényesnek, a hatályos törvényekkel ellentétesnek ítéli, s az ügyben a jogvédő szervekhez fordul.

Az elmúlt héten Munkácson és a munkácsi kistérség néhány, zömében magyarok lakta falujában a közintézményekről eltávolították a magyar nemzeti zászlókat és a magyar nyelvű feliratokat, valamint felmondtak több, köztiszteletben álló magyar intézményvezetőnek is.

(MTI)

Nyitókép: MTI/Nemes János

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Odone Ricci
2023. január 25. 08:48
Mielőbb jelentsék be a kárpátaljai magyar kisebbség elleni erőszakot és rasszista megnyilvánulásokat Strasbourban. Ahogy ezt más kisebbségek tették, akik jól tudták, hova kell beadni és hogyan kell kiharcolni igazságukat. A nyugati közvélemény eddig szenteknek tartotta az ukránokat, azzal érvelve, hogy ők a megtámadottak, az oroszok a támadók, tehát az igazság az ő oldalukon áll. Az egyre követelőzőbb és arrogáns Z. stilusa és a most kiderült korrupciós botrányuk miatt, melyről tegnap este (jan.24.) már hírt adtak a nyugati TV-hiradók, csökkent az emberek bizalma. Z. egyből lecserélte a korrupt fél kormányát. A napokban még tagadta a korrupciót, itt a Mandineren is lehetett olvasni, tegnap pedig hivatalosan is hírt kaptunk róla. ------- Kedves Mindnyájan, itt Európában, bizony félünk egy atomháborútól, félünk a harc eszkalációjától, félünk a szegénységtől és a nélkülözéstől, melynek szinhelye Közép-Kelet-Európa lesz. A mai dátum FONTOS: 2O23. január 25-től mondhatjuk, ki döntött a III. világháború sorsáról: 1) a mindenhájjal megkent exügynökróka, a forradalmár komikus, az agg mosolygó báb, a tehetetlen és döntésképtelen EU-vezetés a sok fiatal quótanővel. Az ENSZ (UNO-ONU) mintha nem létezne, hallgat.
nemecsekerno_007
2023. január 24. 19:27
Sajnos az ún. jogvédők nem segítenek olyan ügyben ami nem passzol az USA stratégiájába.
ergo07
2023. január 24. 18:14
Ó, én már hallottam, hogy töri magát az amnesty meg a tasz, hogy mentse a magyarokat... ja nem
korodi
2023. január 24. 18:13
Sajnos nem fogják nézegetni egy olyan állam jelképeit, amely - a nyugati közösségekben egyedüliként - rendeszerint ellenük vétóz és az agresszor érdekeit képviseli. Annak, hogy ennyire kiéleződött a hangulat a magyar jelképek ellen - csak egyetlen felelőse van: az pedig az Orbán-kormány.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!