„Ha ez így megy tovább, tényleg nem marad magyar Kárpátalján” – kényszersorozásról, brutális veszteségekről, elhurcolásról ír a magyar tudósító

2023. január 22. 14:15

Brutális az elnyomás Kárpátalján. A szóbeszéd szerint 10.000 embert be akarnak sorozni innen – olvasható Füssy Angéla tudósításában.

2023. január 22. 14:15
null

Füssy Angéla, a Pesti Srácok szerzője kárpátaljai riportot készített, amelyben brutális mozgósításról számolt be Kárpátalján. Mint írta, „becslések szerint több száz ukrán katona és rendőr lepte el Kárpátalját az utóbbi napokban. Összeírnak, behívót osztanak, begyűjtenek: utcán, piacon, a buszon, az óvodánál, presszókban. Már a cigánytelepeken is”.

A tudósító szerint a szóbeszéd az, hogy 10.000 embert be kell sorozni Kárpátaljáról.

A mozgósítás előzménye vélhetően az lehet, hogy a munkácsi 128-as dandárt óriási veszteség érte Soledarnál – írja Füssy. Mint tájékoztat: egy férfi azt mesélte az újságíróknak, hogy „Munkácson például a minap lezárták az egész piacot, beözönlöttek a katonák-rendőrök és mindenkit, aki ránézésre hadköteles felpakoltak egy buszra és elvittek”.

A körülményekről

A cikk tudósítója arra is kitér: a fentiek ellenére a helyiek is csak szűrve kapják a háborús híreket, hivatalos számokat a veszteségekről egyáltalán nem közölnek az ukránok a háború kezdete óta. Videók láttak nyilvánosságot azonban. Az egyiken az látható, hogy erőszakkal hurcoltak el embereket az utcáról, otthonukból, míg egy másikon egy férfit kényszerítettek, hogy írja alá, önként vonul be – olvasható a tudósításban.

Mint Füssy fogalmaz: helyiek szerint összeírták már a 16 éveseket is, 

 – idézi a szerző egy nő nyilatkozatát.

Sokatmondó szimbólumok

Munkács helyzetéről szólva Füssy úgy fogalmazott:

Mint a cikk fogalmaz: Munkács várának ormán messziről virít a turul hiánya, a váron pedig kék-sárga lobogó leng. Még a Munkácsi Futball Akadémia logóját is levették a közeli akadémia épületéről, mert magyarul volt kiírva a település neve.

Nyitókép: PestiSrácok.hu

Összesen 232 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Polevente
2023. január 23. 07:51
Most lenne időszerű egy békemenet. És ez valóban az volna.
Gáspár
2023. január 23. 01:37
" A víz szalad, de a kő az marad. "
Arnar
2023. január 22. 23:47
Ha ide lőnek az ukránok véletlen egy rakétát, akkor lehet a NATO-ba rohanni cikkelyezni. Jöhetne a kéthatalmi megszállása Ukrajnának és a feldarabolása a nagyhatalmak között. Amennyire abszurd lenne a NATOnak a NATO által felfegyverzett Ukrajna ellen harcolnia, ahhoz nem lehet szavakat talállni.
konfucius
2023. január 22. 23:09
Mi a véleménye a kormánynak erről?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!