Zsarolásért 3 évet kapott Gyergyószentmiklós volt polgármestere

2023. január 13. 19:13

Az ítéletet négy évre felfüggesztették és öt évre a közügyektől is eltiltották Mezei Jánost.

2023. január 13. 19:13
null

Zsarolásért elmarasztalta Mezei Jánost, Gyergyószentmiklós volt polgármesterét a Marosvásárhelyi Táblabíróság. A másodfokú, jogerős ítéletben a politikust három év börtönbüntetésre ítélték, amelynek végrehajtását négy évre felfüggesztették és öt évre a közügyektől is eltiltották.

Az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) elnöki tisztségét is betöltő Mezei János ügyében pénteken hirdetett végleges ítéletet a Marosvásárhelyi Táblabíróság. Az ítélet tartalmát Mezei János is megerősítette az MTI-nek. Elmondta, a három vádpont közül

a hivatali visszaélés és a sikkasztás vádja alól felmentette, a zsarolás vádpontjában elmarasztalta a bíróság.

Emellett a politikusnak 10 ezer euró kártérítést is kell fizetnie az őt feljelentő Virág Zsoltnak. A sikkasztás vádja alól a volt polgármester titkárnőjét is felmentették.

Mezei János ellen 2015. január végén indult ügyészségi vizsgálat. A román Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) a 2015. májusi vádemelésben hivatali visszaéléssel, zsarolással és sikkasztásra történő felbujtással vádolta meg a polgármestert. A vádhatóság szerint Mezei azzal követett el hivatali visszaélést, hogy a város nevében eladott egy olyan telket, amely a gyergyószentmiklósi és a budapesti V. kerületi önkormányzat közös cégének, a Monturist Kft.-nek a tulajdonában volt. A DNA szerint a Gyilkos-tó melletti, 400 négyzetméteres telket nem lehetett volna eladni a magyarországi többségi tulajdonos beleegyezése nélkül. A perben az V. kerületi önkormányzat jelezte, hogy nem tekinti károsultnak magát. A DNA azt tekintette zsarolásnak, hogy a polgármester a Monturist Kft. kisebbségi tulajdonosaként felszólította a cég ügyvezetőjét – aki a feljelentést tette ellene –, hogy mondjon le tisztségéről. A vád szerint a polgármester akkor követte el a sikkasztásra történő felbujtást, amikor az ügyészségi vizsgálat idején arra kérte a hivatal titkárnőjét, hogy hozza el neki az önkormányzati testület egyik ülésének a videofelvételét.

(MTI) 

Nyitókép: Facebook

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Odone Ricci
2023. január 14. 17:19
Ez a pitianer ügy "zsarolás", amit az EU-Bizottság követel Magyarországtól a helyreállítási alap folyósításáért pedig a jogállamiság alapfeltétele.
irondome
2023. január 14. 13:40
Tartsál ki János!!!!!! Többen vannak/vagyunk veled, mint ellened!
bunko_jobbos
2023. január 14. 12:02
"A DNA azt tekintette zsarolásnak, hogy a polgármester a Monturist Kft. kisebbségi tulajdonosaként felszólította a cég ügyvezetőjét – aki a feljelentést tette ellene –, hogy mondjon le tisztségéről." Ebben mi a zsarolás, bazdmeg? Persze a bíróság alaposabban tájékozódhatott, mint én, aki csak egy nyúlfarknyi hírt kapott. És ő elítélte, azaz csak volt ott valami. De ez aztán már tényleg nevetséges: " A vád szerint a polgármester akkor követte el a sikkasztásra történő felbujtást, amikor az ügyészségi vizsgálat idején arra kérte a hivatal titkárnőjét, hogy hozza el neki az önkormányzati testület egyik ülésének a videofelvételét." És a bíróság sem ítélte el emiatt. legalább most már látjuk, hogy mi lenne, ha lenne nálunk is Európai Ügyészség. Ugye ha valakit megvádol egy hivatalos szerv, annak évekig, de egy évtizedig is üldözés az élete. Aztán meg felmentik. Na bumm, az ügyésznek nem fáj, más meg belerokkan. Visszaélés a joggal. Ezért nem kell nekünk semmi az EU-ból fölénk. Már ez is sok, ami van, hát még az euró meg a többi lopakodó hatáskörelvonás.
files32
2023. január 14. 10:03
💲
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!