Amikor magyar katonák vonultak Bukarest utcáin – és a románok ennek örültek

2022. december 08. 12:00

106 éve már, hogy magyar katonák a román fővárosban jártak, és ezt a helyiek ablakokból szórt virágokkal, üdvrivalgással hálálták meg. Emlékezzünk!

2022. december 08. 12:00
null
Nagy Gábor
Nagy Gábor

A minap volt évfordulója, amikor magyar huszárok 1916 decemberében bemasíroztak Bukarest utcáira. Majd három évvel később a román királyi hadsereg is bevonult a magyar székesfővárosba, ennek visszhangja azonban nagyon más volt.

1916 augusztusában Románia úgy döntött, a központi hatalmak ellenében beszáll az első világégésbe. Huszonhetedikén a román uralkodó bécsi követe, Edgar Mavrocordat átadta Burián István külügyérnek a hadüzenetet. Bukarest nem kisebb célt tűzött ki, minthogy elfoglalják Budapestet. Egy nappal később 370 ezer katonával törték át a Kárpátokat. Valós félelem volt Bécsben és a magyar fővárosban is tehát, hogy az újabb front megnyílásával össze fog omlani az Osztrák-Magyar Monarchia. Szófia, Isztambul és Berlin azonban szinte azonnal segítséget nyújtott.

Szeptemberben már ellencsapásokat vezettek a központiak; a csapatok élén ott volt Károly főherceg (a későbbi IV. Károly), József főherceg, Paul von Hindenburg és August von Mackensen tábornok. Itt harcolt fiatal tisztként Erwin Rommel, a II. világháború páncélos tábornoka és az a Maderspach Viktor katonamérnök is, akinek visszaemlékezéseiből mi is idézünk. A hónap közepén a bajor Alpenkorps lépett akcióba, és majd egy hónapra rá az egyesült erők már fel tudták szabadítani Erdélyt.

Október végén csak az volt a kérdés: mikor következik Bukarest?

 

Forrás: MTI Fotóbank
Forrás: MTI Fotóbank

 

A korabeli magyar sajtó rendkívül kritikus szemmel figyelte a háborút. A Románia elleni sikereket viszont másképp tálalta„Kis pióca”, „megrészegedett patkány” – ehhez hasonló jelzőkkel illették a szövetséget hátba támadó Romániát. „A román király és kormánya, az ötezer bojár nagybirtokos uralkodó klikkje, a konterbandisták spekuláns tőkés serege, minden bűnhődést, minden vereséget megérdemel” – írta a Népszava 1916. december 7-én, Bukarest elestét követően. Voltak lapok, amelyek kiemelték, hogy ha volt is örömkönny a románok szemében, az nem amiatt volt, mert magyarok, németek masíroztak fővárosuk utcáin. Sokkal inkább azért, mert meghátrálásra késztették az őket elnyomó rezsimet, mi több: véget ér számukra a világháború. Nem így történt, ahogy Bécs és Budapest számára sem lett végső elégtétel a hadjárat, hiába volt sok helyen ehhez hasonló olvasható: „Ha van istenítélet a háborúban, hát Bukarestben az Isten ítélt”.

Megmutatta nekik s csak az ő erkölcsi rokkantságuk, a becsület és az igazság iránt való érzéketlenségük az oka, hogy ezt későn és ekkor is ilyen áron tudták meg” – írta a Friss Újság, ugyancsak december 7-én.

Ekkortájt azt beszélték, Bukarest bevehetetlen erőd. Hiába telelt a román kormány Jászvásárott, hiába vágták el a fővárost a tengerparttól: Henri Brialmont belga hadmérnök tervei alapján kiépült erődövet áthatolhatatlannak tartották. A bukaresti körvasút, a különböző kocsiutak, páncéltornyok és a nehézágyúk véres ostromot vetítettek elő. Csakhogy, mint azt a Múlt-Kor is írja, a román vezetés másképpen alakította a központiak hadjáratának menetét.

November végére a románok az Arges folyó mentén készültek egy erőteljes végső támadással megfordítani a harcok menetét. A francia Philippe Berthelot szövetségi összekötő egy, a Marne-ihoz hasonló ellentámadással akarta a központiakat megsemmisíteni. A masszív roham majdnem összeroppantotta Mackensen hadseregét, ám Erich von Falkenhayn és egy török hadosztály szárnytámadása visszavonulásra késztette a román hadsereget.

„A fáma elsüllyeszthető páncéltornyokról, messze hordó ágyúkról, aknákról és szárazföldi torpedókról regél. Hála az égnek, a lovasságnak mindezen, a várháborúhoz tartozó szörnyűségekhez, mely a kalandos, érdekes mozgó harcot lövészárok-háborúvá merevíti, semmi köze. Mi csak bevárjuk a gyalogságot, a műszaki csapatokat és a nehéztüzérséget, és azután tovább nyomulunk kelet felé. […]

A hadvezetőség már régóta tudta, hogy azok a bizonyos messze hordó ágyúk le vannak szerelve, hogy a Duna jobb partján, a Turtukája eleste után dúló harcokban szerephez jussanak. Ez a szerep szánalmas volt. A feneketlen őszi sárban megakadtak, a többtonnás csöveket tíz ökör sem bírta elmozdítani. Így az eseményeknek néma tanúi voltak, távol a harcok zajától, míg a főváros felé előrenyomuló csapatok rájuk nem akadtak”írta visszaemlékezéseiben Maderspach.

 

Forrás: Wikipédia
Forrás: Wikipédia

 

Az első csapatok, akik között ott volt Mackensen törzstisztjeivel, amikor bevonultak Bukarestbe, nem gondolták volna, hogy így fogják őket fogadni. A lakosság „hurrázott és az ablakokból virágokat szórt. Mindenki azon volt, hogy a kedvünkben járjon. Majdnem azt a benyomást szereztem, mintha a lakosság az ellenségnek bevonulását valami látványos népünnepélynek tekintette volna, nem pedig egy olyan eseménynek, mely minden nemzet történetében mint gyászos és szomorú epizód szerepel” – írta Maderspach. Később sem történtek komolyabb atrocitások, a román fővárost német, bolgár, török, osztrák és magyar csapatok védték, német parancsnokság alatt.

A következő évben Mackensen bár bevette Dobrudzsát, azonban az orosz-román csapatok a Duna és a Szeret folyók mentén megállította az előrenyomulását. Az októberi forradalom kitörésével egy időre, de elvesztette egyik legfőbb patrónusát Románia, és tizenhét decemberében fegyverszünetet is kötöttek a felek.

Csakhogy keleti szomszédunk 1918. november 10-én ismét belépett a háborúba és a Mackensen-hadsereg kivonulását követően megkezdte Magyarország megszállását is.

– ez volt olvasható 1916 decemberében a Pesti Naplóban. Nem lett igazuk a szerkesztőknek.

Képek forrása: MTI, Wikipédia

Összesen 120 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pragmatika
2022. december 08. 18:21
Ja, hogy a románok tapsoltak, amikor bevonultunk bukarestbe ? Tapsolnak azok mindenkinek b.meg, csak győztes legyen. Ez az ő nagy titkuk. Aláírnak azok minden sz.rt amit az erősebb fél diktál. Hogy aztán annak az ellenkezőjét is aláírják másnap. Lássuk be, azért ez a dolog működött nekik.
pragmatika
2022. december 08. 18:11
Károlyi hogy úgy mondjam a hülye ballibsi politikus mintaképe, a mai napig. Elvakította az őszirózsás balf.szkodás. Meg az öntömjénezés, hogy most hű de mekkora forradalmat csináltunk. Ja. Közben a románok meg kezdtek bevonulni. A Padovai fegyverszüneti megállapodás tartalmazott ugyan egy olyan passzust, hogy "Az antantot megilleti a teljes mozgásszabadság és megszállói jogok a Monarchia egész területén." De Károlyinak két dolog azért feltűnhetett volna. 1. Nem közvetlenül az antant haderői kezdtek beszivárogni az országba, hanem a kisantant egységei . 2. Belgrádban, az a francia pojáca, a képébe nyomta károlyinak, hogy a magyarok meg lesznek büntetve. Erre károlyi kezét lábát törve elkezdte felszámolni a magyar haderőt, és segédkezett összehozni a románok gyulafehérvári árulását. Soha többet ballibsi kormányzást.
hoci74
2022. december 08. 17:25
Gyönyörű képek. Na ezek rendet tartanának Pesten. Kiskarácsony Gergőkének megtekernék a fülét asszem....
Akitlosz
2022. december 08. 16:03
Talán ez az első ennyire részletes cikk, amit erről a témáról olvastam. Ez az esemény ki szokott maradni a magyar történelemből legalábbis így nem írnak róla. Nehogy sértse derék román szövetségeseinket a Varsói Szerződésben és a NATO-ban. Azt még kifejthette volna a szerző, hogy Bukarest lakossága miért ünnepelte román szempontból a város elestét.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!