Nőt csinál a Netflix Rákóczi katonájából

2022. december 15. 11:35

A szlovák nemzeti hősként tisztelt későbbi rablóvezér Juraj Jánošíkról „Lady Jánošík” címmel készül sorozat.

2022. december 15. 11:35
null
Veczán Zoltán
Veczán Zoltán

A Netflix lengyel ága Netflix Lady Jánošík munkacím alatt tervezi egy új történelmi kalandfilm elkészítését – szúrta ki a felvidéki ma7.sk.

Pedig Jánošík sokminden lehetett, de nő biztosan nem

A közlemény szerint „egy impulzív tinédzser találkozik egy csapat hegylakóval, modern interpretációját adva a lengyel Jánošík legendának” – a kontextushoz érdemes tudni, a Juraj Jánošík néven elhíresült figurát a csehek és a lengyelek is magukénak vallják. De azt is, hogy Jánošík kapcsán sok a bizonytalanság:

a számos legenda által övezett, szegénylegényből lett rablóvezér 1688. környékén született valamikor, a terhelyi (Terchová) plébánián keresztelték.

Valószínűleg 1706-1707 környékén csatlakozott a kurucokhoz, de hogy pontosan milyen szerepet vállalt, hol harcolt, nem tudni biztosan; elvileg a trencséni csatában is részt vett, majd, szintén állítólag, átállt a labancokhoz, de szülei kivásárolták a szolgálatból.

Jánošík egyfajta rózsa sándori szerepben legendásult

Bírósági dokumentumok szerint 1711 őszén, Jánošík csatlakozott Uhorčík rablóbandájához, amelynek hamarosan vezére lett, itt egyfajta rózsa sándori szerepben legendásult: kirabolta a gazdagokat, pénzüket szétosztotta a szegények között, és effélék (érthető, hogyan lett egyfelől a feudális, másfelől a magyar „elnyomás” elleni harc szlovák szimbóluma).

Azonban 1713 tavaszán a Rimaszombati járáshoz tartozó Klenócon (Klenovec) elfogták, halálra ítélték és kivégezték. Ez utóbbi már bizonyosság, ahogy az is, hogy 

Jánošík sokminden lehetett, de egy biztosan nem: nő.

Nem ő az első figura, akit újragondolna a szórakoztatóipar

A történelmi vagy legendabeli figurák újragondolása már jópár éve a nyugati szórakoztatóipar egyik sarokköve. Még úgy is, hogy ez sokszor a bevételek rovására is megy.

Azt a ma7.sk szerzője is megjegyzi, nem váratlan, hogy a nyugati áltörténelmi sorozatok és átírt mesék után most elkezdtek sorra kerülni a közép- és kelet-európaiak is – így járt például a megszínesbőrűsített Vaják című, főként az ószláv mondakörre építő könyvadaptáció sorozat is. Belátható tehát, hogy csupán idő kérdése, mikor kerül sorra a többi.

 

Összesen 89 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2022. december 15. 18:08
Mégis ezt reklámozza a Mandiner. Bizonyára megéri a Mandinernek a Netflixről írnia. A negatív reklám is reklám. A Mandiner témáinak a jó részéről nem is tudnának az emberek, ha nem olvasnák a Mandinert. Ez a Netlix egy fizetős dolog, nem közszolgáltatás, tehát nyilvánvalón reklámcélból foglalkozik vele ennyit a Mandiner.
1000bocs
2022. december 15. 17:15
Miért nem készül egy film Hitlerről, ahol a címszereplő transznéger transznő, aki a többrétegű történelmi elnyomás traumája alatt nyögve egy jobb világ felé vezetné a népét csak a fehér kolonizáló Churcill nem engedi kibontakozni a világhíres német toleranciát? Tudom-tudom. A transzideológia által táplált valós agymosás történelemhamisítása csak egy irányba működik.
KBA98
2022. december 15. 16:53
a szlovákok egy nem létező nép
luisbathhelena
2022. december 15. 16:36
No problem. Felőlem szlovák martaloc lehet nő is :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!