Az elismerés szenvedély – 10 éves jubileumát ünnepli a Highlights of Hungary

2022. november 25. 19:14

Az új évadban új nagykövetek is bemutatkoznak – köztük Rókusfalvy Pál és lánya, Rókusfalvy Lili –, akik együtt jelölik azt az öt kiválóságot, akik 2022-ben kiemelkedőt alkottak. Velük, valamint a Highlights of Hungary ügyvezető igazgatójával, Oláh Zsanettel beszélgettünk.

2022. november 25. 19:14
null
Béres Sándor
Béres Sándor

A díjdömping széles palettája mellett egy évtizede egy friss és egyedi elismerés került rivaldafénybe. Idén 10. alkalommal keresi a Highlights of Hungary a kiemelkedő magyar teljesítményeket határon innen és túl. Immár a Mathias Corvinus Collegiummal (MCC) közösen dolgoznak a magyar tehetségek, teljesítmények felkarolásán, támogatásán és széles körű bemutatásán.

***

Az irodalomórán mindenki megtanulta Kölcsey Huszt című versét, melynek intelme a Highlights of Hungary jelmondata is egyben – Mi ma a „hass, alkoss, gyarapíts” üzenete?

Rókusflavy Lili: Ez a három szó együtt egy nagyon motiváló, pozitív gondolat, amit ha meghallok, az jut eszembe, hogy ne adjam fel azt, amit éppen csinálok, amiben hiszek, mert megéri. Főleg, ha valami értékteremtő ügyről van szó. Büszke vagyok arra a sok emberre, a szűk és tág környezetemben egyaránt, akik a fejlődéshez nap mint nap hozzátesznek! Ez mindenképpen elismerést igényel.

Rókusfalvy Pál: Egész életemben hajtott a tettvágy, mindig szerveztem valamit már pedagógusként, zenészként, műsorvezetőként és nyilván szakmai, kommunikációs területen is. Most már jó húsz éve főleg a borkultúra tölti ki a gondolataimat, de ezen a területen sem szerettem volna levetkőzni ezt a tulajdonságomat, a saját pincém építése kapcsán sem. Sőt mindig is a „túllátni a birtokhatáron” elvet követtem és követem ma is, nagyon fontosnak tartom ugyanis az egymást erősítő közösség építését, és ezen rengeteget dolgozunk különböző szakmai eseményeink révén.

Rókusfalvy Lili <br>Fotó: highlightsofhungary
Rókusfalvy Lili
Fotó: highlightsofhungary

Oláh Zsanett: Ebben az intelemben benne van minden, amiről azt gondolom, hogy fontos átadni a gyermekeinknek, hiszen, ha ekképp cselekednek, építeni tudják mind a szűkebb, mind pedig a tágabb közösséget, amiben élnek. Sok dolog van, amire nincs közvetlen ráhatásunk, például, hogy milyen világban fognak élni 50-100 év múlva a gyermekeink, unokáink, de ha megmutatjuk nekik, miért fontos ezt az iránytűt követni, akkor megtettük azt, ami rajtunk múlott. Ezt igyekszem követni én is szülőként, az pedig, hogy ebben a feladatban lehetőségem van ezt tágabb körben is megmutatni, igazi kiváltságnak érzem.

Már három éve ügyvezető igazgatója a Highlighs of Hungary-nek, és igencsak változatos, kihívásokkal teli három év áll mögöttünk. Miként élte meg ezt az építkezést?

OZS: Valóban mozgalmas és küzdelmes három év áll mögöttem, mögöttünk, amiben a körülöttünk zajló események nem feltétlenül kedveznek egy ilyen típusú társadalmi kezdeményezésnek. Egy ilyen ügyet csak szenvedéllyel és 150 százalékos elkötelezettséggel lehet képviselni, és ez magában hordozza a nagyon felemelő pillanatokat, de egyben a feszültségeket is. Áldás, hogy olyan csapat vesz körül, akikkel eddig minden akadályt sikerült legyőznünk és persze a közönség és a díjazottak visszajelzései is minden akadályon segítenek átlendíteni.

A rengeteg díj mellett miért fontos ezt a fajta elismeréskultúrát népszerűsíteni ma Magyarországon?

OZS: Egy ember teljesítményének az elismerése meggyőződésem szerint nem csak a megbecsülést hordozza magában, hanem a jövőt is, hogy a jóból még jobb lehet. Nagyon sok értékes dolog vesz körül minket, amiről hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy magától értetődőek, pedig nem így van. Hiszek abban, hogy ha erősítjük az elismerés kultúráját, azzal inspiráljuk az értékteremtő embereket arra, hogy fontos az a munka vagy küldetés, amit végeznek, azzal pedig, hogy a nagyközönség elé tárjuk az ő eredményeiket, példaképeket állíthatunk a felnövekvő generáció számára.

Oláh Zsanett<br>Fotó: highlightsofhungary
Oláh Zsanett
Fotó: highlightsofhungary

Mi a kedvenc emléke az elmúlt évekből?

OZS: Ha a Highlights szakmai megvalósítását nézem, igazából csak az van.

A számos pillanat közül mégis mit emelne ki legszívesebben?

OZS: Talán azt a szakaszt említeném, amikor a nagyköveti elvonuláson leülünk és végignézzük a listát, véglegesítjük, majd pedig több órás eszmecsere után kiválasztjuk a nagyköveti díj nyertesét. Az a néhány óra alatt töményen áramlik a levegőben a pozitív energia, már csak azzal is, hogy ezekről a kiváló emberekről mesélünk, megismerjük őket, érvelünk mellettük. Mindig úgy érzem, hogy ezzel az egésszel, amit csinálunk, jobb hely lesz a világ. És persze nagyon felemelő az is, amikor ezt követően elkezdjük értesíteni őket a jelölésről és halljuk a hangjukon a boldogságot.

Idén először indították el a #mindennapielismerés kampányt. Mit takar ez pontosan?

OZS: Nagyon sokszor részesei lehetünk olyan beszélgetésnek, amikor ismerősünk arról mesél, milyen emberséges volt vele valaki, vagy pozitív példaként említ egy orvost, tanárt, felszolgálót vagy épp buszsofőrt. Miután az elismerés kultúrájának az erősítéséért dolgozunk, arra gondoltunk, hogy a jelölés előtt még nagyobb teret adjunk az aprónak tűnő, de az életminőségünk szempontjából igenis fontos eseteknek, embereknek. Azt remélem, hogy a kampánnyal, amellyel még további terveink vannak a jövőben, még több pozitív energiát tudunk visszaadni az embereknek, és egyben felhívni a figyelmet arra, hogy vegyük észre magunk körül a nagyszerű dolgokat. A kampány keretében azt kérjük a nagyközönségtől, hogy egy videóban vagy egy fotóval kiegészített posztban ossza meg a közösségi médiába velünk, ki vagy kik azok, akiknek a hozzáállását, tettét, munkáját elismeri. Ösztönzésképpen a megosztók között olyan fesztiválokra sorsolunk ki jegyeket, ahol majd a Highlights of Hungary is részt vesz izgalmas programokkal. Ilyen például az MCC Feszt is július végén Esztergomban.

Eltérő szakmai területről érkeztek édesapjával, és egy csapatként állítanak jelölteket. Hogy fog tudni együtt dolgozni apa és lánya nagykövetként?

R.L.: Azért van egy közös szakmai hátterünk: a televízió, hiszen két évig együtt vezettünk műsort, a Családi kört, ahol sok érdekes embert ismertünk meg. Nagy köztünk az összhang Apával, és élvezem, amikor az ő szemével ismerek meg egy történetet. Szóval biztos lesznek jó kapcsolódások!

Lánya tavaly a díjátadó műsorvezetője volt. Mennyit tudott Ön a Highlights of Hungary-ről?

R.P.: Nem tagadom, sőt büszkén állítom, hogy nyilván Lili miatt kiemelt figyelemmel kísértem a Highlights of Hungary-t, de már előtte is ismertem és elismertem ezt a klassz kezdeményezést, amely több ponton is rokon a mi tevékenységünkkel. Ezért is esett nagyon jól a felkérés.

Rókusfalvy Pál<br>Fotó: highlightsofhungary
Rókusfalvy Pál
Fotó: highlightsofhungary

Miként lehet rokoni kapcsolat a borászat és a Highlights of Hungary között?

R.P.: A borászok világa nagyon is hasonlít a kezdeményezésre: amikor a közösségépítést említettem, akkor éppen azokra a kezdeményezéseinkre céloztam, amelyek például a nagyszerű teljesítményeket díjazzák, mint a Borászok Borásza vagy éppen a jövő reménységeit kutatják és adnak a fiataloknak lehetőséget, mint a Jövő Borásza Ösztöndíjprogram. Ezek nem csupán szép emberi dolgok, hanem komoly előrelépési lehetőséget is biztosítanak, illetve olyan motiváló hatásúak, amelyek az egész szőlő- és borágazat fejlődését segítik. De nem csak a bor területén van ez így,

az élet minden szegmensében nagyon fontosak a példaképek, akiket követhetünk, és akár szerencsés esetben túl is szárnyalhatunk.

Hogy viszonyul a kiválósághoz, milyen értékek alapján szükséges ezt megítélni?

R.L.: Nekem a legnagyobb hősök azok, akik minden nap tesznek valamit másokért alázattal, profizmussal, elhivatottsággal. Bárki lehet kiválóság a maga szakmájában, életében, aki ezekkel a tulajdonságokkal rendelkezik. Legyen az édesanya, pék, tűzoltó, hivatalnok.

Mikor megkapta a felkérést, azonnal igent mondott?

R.P.: Mindig alaposan tájékozódom és meggondolom, hogy mire mondok igent, de az előző válaszomból talán már egyértelmű is, hogy ebben az esetben nem volt sok dilemma, rokonszenves az ügy. Az pedig, hogy a lányommal közös jelölésről van szó, ami nagy boldogság és több közös feladatot is eredményez, már csak a hab a tortán.

Milyen volt az első alkalom, amikor az Ön teljesítményét elismerték?

R.L.: Élsportoló voltam hosszú évekig, kicsi koromtól kezdve. Azt hiszem, hogy az első versenyem, ahol csak értékeltek, de helyezést nem értem el, az volt talán igazán nagy hatással rám.

A jelöltállítás során milyen kritériumokat vesz figyelembe? Van már most a fejében jelölt?

R.P.: Több jelölt is van a fejemben, de erről egyelőre részleteket nem árulnék el. Annyit mondhatok, hogy számomra mindig is nagy jelentősége volt a kreativitásnak, az egyediségnek, hogy valaki milyen karizmatikus képességekkel rendelkezik, mert így valóban tud hatni arra a környezetre, amelyet tevékenységén keresztül szenvedéllyel tölt meg.

Nyitókép: highlightsofhungary.hu

 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senki Alfonz
2022. november 25. 23:12
Micsoda belterjesség, egymás közötti jelvénycsere!!!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!