Szabotált a baloldal, pórul járt Nagykanizsa

2022. augusztus 01. 12:00

Egy éven át akadályozta egy csaknem 600 millió forintos kormányzati fejlesztési támogatás felhasználását Nagykanizsán a baloldali önkormányzati többség, amivel egyértelmű kárt okozott a városnak.

2022. augusztus 01. 12:00
null
Joó István
Joó István

Gyászosan alakult Nagykanizsán a kieső iparűzési adó kompenzálásaként kapott csaknem 600 millió forintos kormányzati támogatás sorsa. Az összeget még 2021 nyarán folyósította a Belügyminisztérium a dél-zalai megyei jogú városnak. Ennek közvetlen előzményeként, tavaly májusban, amikor a pandémia miatti rendkívüli jogrend javában tartott, Balogh László polgármester (Fidesz-KDNP) határidőre elküldte azt a fejlesztési projektlistát, hogy mire tervezik a pénz felhasználását.

A projektlista, aminek 23 eleme volt, utak, járdák, intézmények felújítására, csapadékvíz-elvezetésre, közlekedésbiztonság fejlesztésére szólt.

Az anyagot a tárca illetékesei és a városvezető áttárgyalták, majd a BM elfogadta.

Balogh László polgármester a Mandinernek hangsúlyozza: „A rendkívüli jogrend miatt egyszemélyben gyakorolhattam a közgyűlési jogokat, de szakemberekkel, szakosztályokkal konzultálva, sürgősségi szempontokat, az eddig felmerült igényeket és már meglévő terveket figyelembe véve állítottam össze az 588 milliós kormányzati támogatás konkrét felhasználását.”  

Ám annak ellenére, hogy már tavaly nyár közepén ott volt a nagykanizsai önkormányzat számláján a tekintélyes pénzösszeg,

a baloldali képviselőtestületi többség akadályozta az idejében megküldött projektlista elemeinek teljesülését,

és egy új projektlistát akart a képviselőtestületen és a Belügyminisztériumon keresztülverni. Ehhez tudni kell, hogy a 2019-es önkormányzati választás óta nincs többsége a jobboldali polgármesternek, 8:7 arányban gyakorlatilag a DK, MSZP, Momentum, LMP, Jobbik koalíciója vezeti a várost. Legfontosabb jogosultságaitól is megfosztották Balogh Lászlót. Sőt: az összes bizottsági elnöki és tanácsnoki – magas díjazású – pozíciókat is kizárólag magának osztotta ki az Éljen VárosuNK! (ÉVE) Egyesületbe tömörült kanizsai baloldal.

A belügyi tárca, amellyel a helyi baloldali blokk hosszas levelezésbe fogott, értésre adta, hogy továbbra is az eredeti, idejében küldött és befogadott projektlistát fogadja el a nagykanizsai fejlesztésekhez.

 Az ÉVE-frakció most, egy kerek év után kapott csak észbe, hogy az egész összeg elszállhat, ha nem nyugszik bele a polgármester összeállította projektlistába. Így esett, hogy idén júniusban végre egyhangúlag szentesíthette a testület az eredeti anyagot. Ám mivel egy év alatt az építőipari árak az egekbe szöktek, a 23 elemből csak 17-et lehet már csak megvalósítani! Sőt, elvileg

kérdéses az is, nem bukja-e el Nagykanizsa az egész támogatást, ugyanis annak felhasználása ez év végéig szól.

Ezért a közgyűlésnek augusztus elején arról kell határozatot hoznia, hogy kérvényezi a belügyi tárcánál a felhasználási határidő halasztását 2023. december 31-re.

„Siralmas volt a kanizsai baloldal magatartása, amely a tyúkudvarokban megfigyelhető csipkedési sorrendre emlékeztet. Ha nem ragaszkodtak volna ahhoz, hogy a hierarchiában magasabbra helyezik magukat, ha elfogadták volna a rendkívüli jogrend következményeit, azaz ha egy éven át nem fékezik a támogatás-felhasználás törvényes úton haladó eljárását, minden megvalósulhatott volna a törvényes projektlistáról!” – kommentálja az országosan egyedi esetet Balogh László városvezető.

Cseresnyés Péter egyéni országgyűlési képviselő, aki a nagykanizsai választókerületet áprilisban városi szinten is megnyerte, hasonlóan látja a helyi politikai fejleményeket:

ehelyett saját önös, politikai céljait igyekszik megvalósítani. Sajnos akár a költségvetés terhére is képesek így tenni.”

Szerinte ez számtalan alkalommal bebizonyosodott az elmúlt három évben. A városi cégek jó munkát végző régi vezetőit, akiket még a Fidesz-érában neveztek ki, ’19 őszén kirúgták. Cseresnyés szerint olyan személyekkel cserélték le őket, akik alkalmatlanok a cégvezetésre és egyikük-másikuk károkat okozott az elmúlt időszakban. 

Példaként hozta szóba a városi vízműcéget, ami veszteséges lett volna tavalyi évben, de költségvetési jogcímen felüli többlettámogatást kért csapadékvíz-elvezetésre.

A baloldali többség meg is szavazta a plusz 12 millió forintot. Ezzel a cég papíron nyereségessé vált

egy kevéssel, így a vízmű vezérigazgatójának és helyettesének már járt a munkaszerződés szerinti, együttesen 10 milliós nagyságrendű jutalompénz…

Említette a honatya a megváltozott munkaképességűeket százas nagyságrendben foglalkoztató Kanizsa Rehab Nonprofit Kft-t is, amelynek sok dolgozóját kellett elbocsátani 2021-ben a rossz gazdálkodás miatt. Cseresnyés Péter felidézte, egy ÁSZ-vizsgálat is rámutatott utóbbi szabálytalanságokra.

A nyaralási szezon ellenére elértük telefonon a kanizsai baloldal több képviselőjét. Egyikük visszahívást ígért, de ezt nem tette meg. Másikuk pedig, Gondi Zoltán MSZP-s városatya, tanácsnok határozottan elhárította a választ az ÉVE-frakció kárt okozó magatartásával kapcsolatosan, a kormányzati támogatásra vonatkozólag. Pedig Gondi egy éve még szóba állt velünk, amikor a kormány által épített multifunkciós Kanizsa Aréna át nem vételét fontolgatta a dél-zalai város baloldali többsége.

A nagykanizsai botrányok közé tartozik az is, hogy a polgári oldal minapi tusványosi nagyrendezvényéről blogolva a Kanizsa Médiaház vezetője, a DK-közeli Tar Mihály minősíthetetlenül szólta le a szabadegyetem résztvevőit. „Aki a külhoni magyarokat románozza, a tusványosi szabadegyetem résztvevőit csordának minősíti, az szégyent hoz Nagykanizsára és méltatlanná vált, hogy városunk médiacégét vezesse” – ezzel indokolta lapunknak Balogh László polgármester, hogy miért szólította fel lemondásra Tar Mihályt.

 

Nyitókép: Ficsor Márton 
 

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
masikhozzaszolo
2022. augusztus 01. 15:34
Lampert Mónika módit kell alkalmazni.
csulak
2022. augusztus 01. 15:10
baloldal=szaroldal ! Nagykanizsa meg szopik ! azt kapnak amit valasztottak ! SOHA TOBBE BALOLDALT
nempolitizálok
2022. augusztus 01. 13:34
Jó, elbuktak 600 milcsit, viszont a közgyűlés nagyobbik része nagyon európai, főleg a DK-s volt MSZMP párttitkár, szakszervezeti csúcsbizalmi és a volt munkásőrök, márpedig az európai értékek csillogása a valódi, nem a 600 milcsi talmi csillogása. Tulajdonképpen szerencsések ezek a kanizsaiak, hiszen ha fidesz többség lenne, hová lenne ott a jogállam. Szerintem még az EU-s zászló és talán a szivárványos is kint van a városházán, ezzel jelezve, kicsi, de annál szabadabb sziget ez a város az illiberális tengerben.
kunfia
2022. augusztus 01. 12:53
xxxx
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!