Tüntetést szervezett a Várba a Momentum a katatörvény miatt, csekély az érdeklődés

2022. július 18. 20:43

A helyszíni tudósítások szerint a meghirdetett időpontban csupán két tucat tanácstalan momentumos állt a Dísz téren.

2022. július 18. 20:43
null

Cikkünk frissül!

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, a Momentum Mozgalom közleményben reagált arra, hogy Novák Katalin hétfőn aláírta a katatörvény módosításáról szóló törvényt.

Nem sokkal később az ellenzéki párt a Facebookon egy eseményt hozott létre „HAZUDTAK ÉS ÁTVERTEK MINKET!” címmel, amelyben a törvénymódosítással egyet nem értőket tüntetésre hívták 20.30-tól a Sándor-palotához.

„Itt a helyed, ha kisemmizett tanár, átvert ételfutár, folyamatos létbizonytalanságban élő egészségügyi dolgozó, a hónap végét szorongással váró kétkezi munkás vagy, vagy csak egyszerűen eleged van a kormány hazugságaiból és az emberek millióit megkárosító megszorításokból” – írta felhívásában a párt.

A helyszíni tudósítások szerint a tüntetőket rendőrsorfal várta a Várnál.

Palkovics László megígérte, hogy fogadja majd a demonstrálók képviselőit

Nem sokkal este 9 óra előtt az Index helyszínen tartózkodó tudósítói szerint mintegy 150 demonstráló vett részt az eseményen.

A portál arról is beszámolt, hogy a Momentum elnöke rátalált Palkovics Lászlóra egy, a Vár közelében található étterem teraszán, ahol a miniszter épp a vacsoráját fogyasztotta. A tárcavezető megígérte Gelencsér Ferencnek, hogy fogadja majd az ügyben érintettek érdekképviselőit.

A beszámolóból kiderült, hogy a tüntetést bejelentették:

éjfélig maradhatnak a Sándor-palota előtt.

Rendkívüli ülésnapot kezdeményez a Momentum

Augusztus 8-ra rendkívüli ülésnapot hív össze a Momentum, hogy visszavonják a katatörvényt – idézte az Index Gelencsér Ferencet, a Momentum elnökét. A portál helyszínen tartózkodó tudósítója szerint ha nem sikerül megegyezni a törvényről a parlamentben, az Alkotmánybírósághoz fordulnak.

A közvetítés megemlített egy felszólalót is, aki arról beszélt, ne mindig csak egy-egy hidat foglaljanak el, hanem legyen egy olyan nap is, amikor az összes hidat blokkolják. Az ötletet a hallgatóság tapssal fogadta.

Kerpel-Fronius Gábor: Minden parlamenti döntés mögött emberi sorsok vannak

Kerpel-Fronius Gábor, a Momentum Mozgalom XIII. kerületi alapszervezetének elnöke, Budapest főpolgármester-helyettese is felszólalt, aki azt mondta, „minden parlamenti döntés mögött emberi sorsok vannak”.

A főpolgámester-helyettes elmondta, hogy azért is vannak itt, hogy

„Elég volt” – válaszolták az elhangzottakra a jelenlévők.

Egyre többen hagyják el a helyszínt

Az Index tudósítója szerint a gyülekezés helyét egyre többen hagyják el. A jelenlévők számát alig 80 főre becsülte fél 11 után.

Hozzátették, hogy a jelenlévőknek felajánlották, hogy üzenjenek a köztársasági elnöknek: ezeket krétával írhatják fel a Sándor-palota felé vezető útra.

Bár a tüntetés hivatalosan éjfélig tart, az Index jelenlévő tudósítója arról számolt be, hogy már Gelencsér Ferenc is távozott a Sándor-palota elől.

A vidéki nagyvárosokba is demonstrációkat szerveznek

Hétfőn kora este Fekete-Győr András, a Momentum országgyűlési képviselője tett közzé felhívást a közösségi oldalán, amelyben a nagyobb vidéki városokban is tüntetésre buzdította mindazokat, akik nem értenek egyet a katatörvény módosításával.

Az Index tudósítása szerint Szegeden hétfő este több százan vonultak utcára. A tüntetők a Rákóczi térről előbb a helyi Fidesz-irodához, majd a Belvárosi hídhoz indultak, hogy elfoglalják azt. 

A tömegben felbukkant Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere,

aki csendben nézte a demonstrációt, nem mondott beszédet. 

A futárok a táskáikból blokádot építettek, többen pedig a földre ültek. Itt  néha„Orbán Viktort a Tiszába, jogállamot a hazába!” felkiáltással adott hírt magáról a tömeg – derült ki a tudósításból.

 

Nyitókép: Momentum Mozgalom Facebook-oldala

 

Összesen 199 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Isten jobb keze
2022. július 19. 09:36
Majd a nép harag pusztítóbb lesz orbánéknak, ha megkapják az emberek az első számlát! Borítékolni lehet az öngyilkosok számának a növekedését, a kilátástalanság miatt! A minden mellett a gyilkos jelzőt is rá lehet majd aggatni Orbánra!
merkur
2022. július 19. 09:28
"A tömegben felbukkant Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere, aki csendben nézte a demonstrációt, nem mondott beszédet. " Az nem ő, az nem lehet, csak valami hasonmásféle.
nempolitizálok
2022. július 19. 08:14
Mindenki tudja, hogy ezek hazaárulók és azt is, hogy hatalmon komplett törölték volna el a katát. Nem is titkolták.
Ödenburger
2022. július 19. 08:10
"ne mindig csak egy-egy hidat foglaljanak el ... az összes hidat blokkolják." Aztán mégis hogy? Ilyen aktivitással/létszámmal hárman jutnak egy hídra.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!