Mégis életben lehetnek az Alcatrazból megszökött rabok

2022. július 13. 15:39

Eddig azt gondolták, a korábbi szökevényekhez hasonlóan ők is vízbe fulladtak.

2022. július 13. 15:39
null

Rejtélyes körülmények között tűnt el az alcatrazi börtönből még évtizedekkel ezelőtt John és Clarence Anglin, illetve egy rabtársuk, Frank Morris. Bár eddig azt gondolták, a korábbi szökevényekhez hasonlóan ők is vízbe fulladtak, most az a hír járja, hogy Dél-Amerikában telepedhettek le. – írja az Index.

A nyomozókat már 1962. június 11. óta foglalkoztatja a hírhedt kaliforniai börtönben történt titokzatos eset, amikor három rab, John és Clarence Anglin, illetve Frank Morris egyszerűen megszöktek. Azt ugyanis azóta sem lehet tudni, hogy épségben kijutottak-e vagy a cápák martalékává váltak a San Francisco-öbölben, miközben próbáltak kiúszni a szárazföldre. Bár az FBI már 1979-ben lezárta az ügyet, Anglinék családja azt állítja, évekig kapcsolatban álltak a megszökött testvérpárral.

A hatvan évvel ezelőtt történt rejtélyes ügy végére nemsokára pont is kerülhet, mivel egy DNS-vizsgálattal igyekeznek kideríteni, hogy Anglinék valóban Dél-Amerikában telepedtek-e le. A három rab – tekintve, hogy más nem állt a rendelkezésükre – kanalakat és villákat használva tudott lyukakat ásni cellájuk omladozó falába. A tetőn keresztül másztak ki, majd egy lopott esőkabátokból eszkábált tutajjal szálltak vízre. Az őrökkel úgy hitették el, hogy még alszanak, hogy a börtönhöz tartozó fodrászat padlójáról levágott tincseket szedtek fel, amiket egy fejre hasonlító maszkhoz illesztettek, majd az ágyban hagytak – írja a Mirror.

Akkor vett óriási fordulatot az ügy, amikor 2018-ban kiderült, hogy egy olyan levél van az amerikai hatóságok birtokában, amelyet állítólag John Anglin írt öt évvel korábban. A San Franciscó-i rendőrségnek 2013-ban elküldött levélben ez állt:

A levélíró – aki csak feltételezhetően volt a valódi John Anglin – azt is megjegyezte, amennyiben a hatóságok bejelentik a tévében, hogy megkerült, szeretné, ha garantálnák neki, hogy egy évnél több időre nem küldik börtönbe, ahogy a szükséges orvosi kezeléseket is megkapja. Mint írta, ebben az esetben pontos tájékoztatást ad a hollétéről, illetve kiemelte, nem ugratni akarja őket, csak az igazságot állítja.

A testvérpár unokaöccse, David Widner is azt vallja, hogy Anglinéknak sikerült épségben megszökniük. Mint mondta, a Discovery Channel stábja a nyugdíjas bátyja, Ken és Josh Gates riporter vezetésével fedezett fel egy rejtekhelyet Brazíliában. Winder azt is megjegyezte, hogy a család éveken át karácsonyi képeslapokat és kazettás üzeneteket kapott a testvérektől. 

Nyitókép: RICHARD CUMMINS / ROBERT HARDING PREMIUM / ROBERTHARDING VIA AFP

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szemlelo
2022. július 13. 19:22
Az alcatrazi börtönben - ami most turista látványosság - mutogatják a cellát, ahonnét megszöktek. Be is rendezték, a papírmasé fejekkel és a lyukkal, ahol megszöktek. De a legnagyobb problémát nem a hideg víz és a cápák jelentették, hanem az árapály. A víz a Golden Gate-en naponta kétszer igen erősen befelé és kifelé áramlik. Ha a kifelé menő áramlásba kerülnek bele, az messze kiviszi őket az óceánra. Egyébként ott azt írták, hogy az Alcatraz volt az egyetlen amerikai börtön, ahol a foglyokat naponta forró vízzel zuhanyoztatták. Hogy ne szokjanak hozzá a hideg vízhez.
Akitlosz
2022. július 13. 18:58
"az a hír járja" Az ám a forrás! Ha a család évekig leveleket meg csomagokat kapott volna külföldről, akkor arra az FBI felfigyelt volna. Alapvető szökött rabok keresésénél, hogy a családját, a rokonait figyelik. S ha állítólag 2013-ban küldött levelet a szökevény a rendőrségnek, ami 2018-ban derült ki, akkor ez az ügy mitől 2022-ben lett hír? S ez már megint csak egy érdekes történet a sajtó megtöltésére, ami vagy igaz, vagy nem. Ez a hír járja, mert ezt járatják.
56október
2022. július 13. 17:07
Fura dolog ez: az ember mindig érez némi elégtételt ilyen hír olvastán. Csak aztán nehogy Budaházynak is így kelljen megoldani a dolgot.
sersem
2022. július 13. 16:32
Ez jó sztori, de hiányzik a vége. Végülis sikerült nekik meglépni, vagy sem?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!