Dollármilliárdok mentek már Ukrajnába a háború kitörése óta

2022. június 27. 15:09

Sajtóhírek szerint összesen már több mint 100 milliárd dollárnyi értéket küldtek Ukrajnába különféle szereplők.

2022. június 27. 15:09
null

Az orosz–ukrán háború bő három hónapja alatt a világ kormányai, civil szervezetei és magánemberei sok tízmilliárd dollárt szántak Ukrajna segítésére” – fogalmaz hétfői cikkében a Telex. A portál felidézi, „a felajánlott érték katonai eszközök, humanitárius csomagok és pénzügyi segítség formájában áramlott az országba.”

Már több mint 100 milliárd dollárnyi segítség érkezett Ukrajnába

Mint a lap fogalmaz, a Devex nevű platform, amely több mint 850 nagy donor (államok, filantróp szervezetek, nemzetközi ügynökségek) felajánlásait követi, azt írja, összesen már több mint 100 milliárd dollárnyi értéket küldtek Ukrajnába különféle szereplők. A Telex szerint ugyanakkor csak az összeg aránylag kis hányada ment klasszikus segélyezési célokra.

Grafikon: Telex.hu  Forrás: Kiel Institute  A készítéshez használt program: Datawrapper
Grafikon: Telex.hu Forrás: Kiel Institute A készítéshez használt program: Datawrapper

A portál emlékeztet, „a legnagyobb donorország kétségtelenül az Amerikai Egyesült Államok, amelynek a NATO vezető katonai és gazdasági hatalmaként elemi érdeke, hogy az orosz előrenyomulást akadályozza.”

Az EU az egyes tagállamok felajánlásain felül is juttatott segítséget

A lap arra is kitér, hogy az Európai Unió az egyes tagállamok felajánlásain felül is juttatott segítséget Ukrajnának. Mint felidézik:

az EU két nagyobb csomagot fogadott el júniusig, egy 330 millió eurósat és egy 500 millió eurósat, mindkettőt humanitárius célokra szánták.

A közvetlen segélyek mellett az unió hitelt és más típusú finanszírozási csomagot is juttat az Európai Beruházási Bankon, valamint az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankon keresztül – teszik hozzá.

A többiek

A Telex írása szerint az USA után messze le vannak maradva az egyes országok. A nominális országonkénti összehasonlításban a második legnagyobb értékű támogatást egyébként az Egyesült Királyság küldte Ukrajnának. A több mint 3,5 milliárd eurónak megfelelő csomagok több mint fele fegyver, a többi humanitárius segítség.

Táblázatrészlet: Telex.hu  Forrás: Kiel Institute  A készítéshez használt program: Datawrapper
Táblázatrészlet: Telex.hu Forrás: Kiel Institute A készítéshez használt program: Datawrapper

Nagyon drága lesz az újjáépítés

A lap felidézi, Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság ügyvezető alelnöke májusban azt mondta, Ukrajnának mintegy 500-600 milliárd euróra lesz szüksége az újjáépítéshez, és hogy az EU ennek „nagy részét” fedezni fogja. „Hogy minderre pontosan honnan lesz pénz, az még erősen a jövő zenéje” – fogalmaz a Telex. A lap eredeti, teljes cikkét a témában ide kattintva olvashatja.

Nyitóképen: Volodomir Zelenszkij, ukrán elnök. Fotó: MTI/EPA pool/Stephanie Lecocq

Összesen 82 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ahaPersze
2022. június 27. 18:52
Na mi van, ilyenkor bezzeg megfelelő forrás a telex? :) Semmi FOS-ozás meg gúnyolódás?
LancelotDuLac
2022. június 27. 18:25
"Dollármilliárdok mentek már Ukrajnába a háború kitörése óta" - és rubel milliárdok xDDDDDDDDDD Hivatalosan is csődbe ment Oroszország miután éjfélkor lejárt a határidő, hogy kifizesse a devizakötvényei aktuális kamatterhét. A sajátos államcsődhöz hasonlót valószínűleg még nem láttunk a gazdaságtörténetben, ugyanis az oroszok tudnának fizetni, azonban a nyugati szankciók miatt képtelenek teljesíteni azt. Juhééééé, hihihi, hahaha szoppantyú xDDDD
PanzerMeyer
2022. június 27. 17:23
Kérdezem, ha nem lesz Ukrajna, mit akarnak ezek újáépíteni?
Wallasz
2022. június 27. 16:47
Csak vicceltem, adakozik az ukránoknak a tököm
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!