Így néznek majd ki az új rendszámok

2022. június 01. 14:46

A hosszabb rendszámok a járműállomány fokozatos megújulásával, felmenő rendszerben váltják majd fel a régieket.

2022. június 01. 14:46
null

„A jelenlegi karakterkészlet néhány éven belül kifutott volna, ezért hosszabbodnak meg július elsejétől egy betűvel az újonnan kiadott hazai rendszámok. A már forgalomban lévő hatósági jelzéseket nem kell új táblákra cserélni, azok a továbbiakban is használhatók maradnak” – írta közösségi oldalán Vitézy Dávid, a Technológiai és Ipari Minisztérium közlekedési államtitkára.

Majd azzal folytatta,

„Az intézkedés miatt tehát senki nem kényszerül felesleges utánajárásra, több ügyintézésre” – hívta fel a figyelmet az államtitkár.

Az új típusú rendszámtáblák a már megszokott összegekbe kerülnek, a hatósági jelzések kiadásának tizenkét éve változatlan költségei júliustól sem emelkednek – tette hozzá.

„Az újfajta rendszámok a latin ábécé szerinti két magánhangzóból vagy két mássalhangzóból, majd újabb két betűjelből és három számjegyből állnak”

Ismertette, „az újfajta rendszámok a latin ábécé szerinti két magánhangzóból vagy két mássalhangzóból, majd újabb két betűjelből és három számjegyből állnak. Ékezetes magánhangzók vagy a dz kivételével kétjegyű mássalhangzók nem szerepelhetnek rajtuk”.

A táblákon Magyarország címere mellett az európai zászlót jelképező kék mezőben tizenkét sárga csillag látható fehér H jelzéssel

– írta Vitézy.

A környezetkímélő járművek világoszöld alapszínű táblái és a gépkocsi kerékpárszállító eszközére szerelhető szürke alapszínű jelzések a hosszabb formátumban is kiadhatók lesznek.

Egyszerűsödnek az ideiglenes rendszámtáblák

Vitézy Dávid hozzáfűzte, egyszerűsödnek az ideiglenes rendszámtáblák, az eddigi „E”, „M”, „P”, „SP” és „Z” betűjelűek helyett egységesen „I” betűjelűeket adnak majd ki.

  • a taxik TX,
  • a Magyar Honvédség járművei HA,
  • a rendőrség járművei RA,
  • az Országos Mentőszolgálat járművei MA,
  • a Nemzeti Adó- és Vámhivatal járművei NA,
  • a büntetés-végrehajtási szervezet járművei pedig BA betűjelű rendszámtáblákkal közlekedhetnek.

Az előírások változatlanul lehetővé teszik az egyénileg kiválasztott vagy egyedileg előállított rendszámok engedélyezését – derült ki az államtitkár bejegyzéséből.

Nyitókép: Vitézy Dávid Facebook-oldala

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
apika2
2022. június 01. 18:27
Akkora a szegénység, hogy elfogy a rendszám. :-)
Reszelő Aladár
2022. június 01. 17:04
A területi alapú nekem is tetszett volna, de nálunk az a rendszer honosodott meg, hogy egy rendszám elméletben az autó teljes élettartamát kiszolgálja, azaz jogszabályi indok nincs a cserére, csak akkor kell, ha eltűnik, megrongálódik, vagy a gazdi akarja. A nyilvántartása pedig országos. Máshol ez területi alapon működik, ott területi a nyilvántartás is, ha pedig a tulaj költözik, a rendszám is változik. Valahol pedig személyhez kötődik a rendszám, adott esetben külön biztosítás is tartozhat hozzá, attól függően, hogy ki vezeti. Aminek még láttam volna értelmét, az gyártás évének, következésképpen a vele felszerelt autó első forgalombahelyezésének az éve. Bár ezt a betűcsoportok évenkénti váltásával is meg lehet oldani. A címer meg kell bele. Tudják csak meg.
nick89
2022. június 01. 16:53
Közben az USA-ban 350 ft-ra ugrott 1 liter benzin ára. Soha, de soha nem volt még ilyen drága. Szerencsére az ottani minimális órabér a magyarénak 12-szerese, ebből aránylag könnyen ki tudják fizetni a szegények is. De mi volna, ha nem a NER meg a Viktor uralnák Magyarországot?
kapor tyütyü
2022. június 01. 16:16
Bármibe lefogadom, hogy tíz évig sem fogja húzni ez a fajta tábla. Akkorára fölösleges lesz rajta az EU csillag karikás kék zászlaja. Ki kell majd találni valami mást. Mondjuk egy új Magyarország sziluettet, a trikolorunkkal, amin már Kárpátalja vonalai is oda lesznek rajzolva. Lehet, fizetünk majd érte megint, de megéri. De szép is lesz!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!