Mit tett a Szex és New York a nőkkel és a férfiakkal?

2022. február 18. 09:55

Hogyan befolyásolta a nők és a férfiak kapcsolatait a Szex és New York, és milyen tanulságokat lehet leszűrni a sorozat után két évtizeddel? Az MCC Budapest Lectures újabb beszélgetésén jártunk!

2022. február 18. 09:55
null
Veszprémy László Bernát
Veszprémy László Bernát

Milyen értékeket tanít a Szex és New York sorozat? Ezt a kérdést vizsgálták az MCC Budapest Summit egyik utolsó rendezvényén, ahol Hélène de Lauzun francia történész, a The European Conservative munkatársa, Frank Füredi, szociológus, a Kenti Egyetem emeritus egyetemi tanára, Vajk Miklos Lukacs, az MCC vendégoktatója, a Universidad de San Martín de Porres kutatóprofesszora és Heather Mac Donald, New York Times bestseller író, a Manhattan Institute munkatársa beszélgetett Őry Mariannal, a Magyar Hírlap rovatvezetőjével, az est moderátorával.

A sorozat 1998 és 2004 között komoly hatást gyakorolt a popkultúrára,

nők teljes nemzedéke követte azt. A kérdés: pusztította-e a hagyományos értékeket a sorozat, vagy valami olyasmit tükrözött, ami amúgy is megvolt? De Lauzun szerint a sorozat durva nyelvezetet vezetett be, Lukacs szerint pedig lefektette a ma látott „női felszabadítás” és LGBT nézetek alapját. 

Mac Donald úgy véli, hogy a sorozat elterjesztette a hazugságot, hogy nincsen különbség a férfi és a női libidó között. A sorozat úgy csinált, mintha mind a két fél ugyanannyira keresné az érzelemmentes szexet, és ugyanúgy tud közösülni érzelmek nélkül. Ellentmondásos, hogy a feministák a férfiak majmolásával akarják felszabadítani magukat. Biológiailag a nők bizonyos hormonokat termelnek közösülés során, melyeket a férfiak nem. A férfiak el tudnak sétálni az aktus után, a nők sokszor kapcsolatot keresnek. A sorozatban a nők lazán próbálnak hozzáállni a szexhez, és ez elterjedt ma az egyetemi kampuszokon is. A nők csalódnak a „kötetlen szex” után, majd érzelmeiket úgy értelmezik, hogy megerőszakolták őket, és ezt egy komplett bürokrácia szolgálja ki, ami elítéli a férfiakat. A nőket arra biztatják, menjenek bele felületes szexuális kalandokba, majd ha rosszul érzik magukat, jelentsék fel a férfiakat. 

Füredi szerint nem szabad beleesni abba a hibába, hogy a művészetre politikai állásfoglalásként tekintünk, és betiltjuk – a woke eszme is ezt csinálja. A Szex és New York egy vicces és színvonalas sorozat, és nem lehet felelőssé tenni a mai társadalom minden bajáért, még akkor sem, ha egyesekre hatással volt. A sorozat üzenete egyszerű: minden a szex, minden szexualizált. A szex egyfajta belső parancs a sorozatban, egy lencse, amin keresztül nézik a világot és élik az életet. Ez egyértelműen romboló. Ha a szex minden, akkor nem ismerjük a társadalom értékeit. A sorozat azt propagálja, hogy az identitásod alapja a szex, ez alapján vagy valaki, e nélkül az élményeid értelmetlenek – fejtegette Füredi. Ez nagyon ingatag definíciója az embernek, és sosem lehet így boldog az ember, hiszen a szex nem is tölti be szerepét.

Az új részek pedig annyira woke alkotások, hogy még a woke kritikusok is leszólták.

Őry felvetette, hogy a Szex és New York írója mára már bánja, hogy nem vállalt gyerekeket. De Lauzun örül, hogy az író ezt felismerte, de végső soron úgy járt, mint saját karakterei, akik folyton csak szexeltek és nem építettek semmit. Ha valaki tényleg úgy próbál élni, mint a sorozatban, akkor súlyos károkat szenvedhet az élete. Lukacs szerint figyelembe kell venni a biológiai tényeket. A férfiak kevésbé kötődnek a nőkhöz szex után, ez egy biológiai dolog. Mivel a szex könnyen fogyasztható termékké vált, tehát a felszabadítás nevében a nők eszközökké válnak. A nőknek ketyeg a biológiai órája, és ezt a sorozat elhallgatja, hiszen azt mondja, hogy örökké élhetsz a szenvedélyeknek. 

Mac Donald kijelentette, hogy ha nem tudná jobban, akkor azt hinné, hogy a szexuális forradalmat a férfiak találnák ki, hiszen végtelen olcsó szexhez jutottak hozzá. Régen az erkölcsösség norma volt a nők részéről, még ha sokan át is hágták. Az erkölcsösség megóvta a nőket és hatalmat adott nekik, hiszen a férfiaknak el kellett őket venniük, ha szexet akartak. Persze voltak férfiak, akik megpróbálták belebeszélni a nőket a házasság előtti szexbe, de ez mára megfordult: ma már a házasság előtti szex a normális, és az a ritka, ha valaki kibeszéli magát ebből.

Füredi hozzátette, hogy nem is baj, hogy Carrie Bradshaw karaktere nem vállalt gyereket, mert borzasztó ember, a naplója csakis önmagáról szól.

A sorozatban végső soron az összes nő szörnyen boldogtalan, folyton egymást vigasztalják. Ha az ember objektíven nézi,

akkor a sorozat elkeseredett nőkről szól, akik keresik az élet értelmét, de nem találják.

– a mai woke Szex és New York és a Sex Education sorozatok pedig az ötvenes évek sztálinista propagandájára emlékeztetnek.

Összesen 109 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2022. február 20. 01:23
A nagyon nagy többségükkel semmit. Hiába is szeretné a szerző.
duzur
2022. február 19. 18:23
Mindaz amit itt erkölcsi ideálként emlegetnek föleg a férfiak, nagyjából ugyanaz amit a konzervatív muszlim családok is elvárnak lányaiktól. Ott se türik a házasság elötti szexet, ami idöközben jó üzlet azoknak a nögyógyászoknak, akik ujra szüzet "varázsolnak" a mennyasszonyokból, az esküvöjük elött...
Dénia
2022. február 19. 05:50
Szerintem ez hülyeség. Tényleg olyan nagyvárosi nőkről szólt, akik gyakorlatilag definiálták a "szingli" kategóriát, ami nem pusztán egyedülállóságot jelent, hanem egy létformát. De az egésznek mégiscsak az volt a kicsengése, hogy ez az életforma boldogtalansághoz és magányhoz vezet. Mindegyik szereplő, legalábbis a négyből három mégiscsak az igazszerelmet üldözte, boldogtalan volt, és végül szerelem, meg házasság volt a végcél, és a végállomás. Szerintem pont attól volt jó a sorozat, hogy mindkét oldalát megmutatta az érmének. Nem volt feminista propaganda, sokkal inkább próbált egy valós létformára reflektálni, ami az utóbbi évtizedek civilizációs terméke.
annamanna
2022. február 19. 01:21
"A "szép" – értsd: érzéki és ízléstelen – zsidó nő sztereotípiája igen gyakran feltűnik a napló lapjain. Klementine Tschiedel, Radnóti első szerelmének köre "zsidós társaság, zsíros kapitalisták, magyarok is, kövérkés, érzéki asszonyok 30-között." Vagy: "Délután kínos látogatás nálunk, Ibi Losoncról, éppen olyan geil, érzéki fekete zsidónő, mint azelőtt, ugyanazzal az éhes férfikereséssel". Megrója Klein Katalint, Schöpflin Gyula menyasszonyát is: "A régi vadóc, pikáns kis pofácskából nagyon erősen fülledt erotikájú, molett zsidóasszonyos jelenség lett, és erősen modoros is." Kovai Lőrincné a kisfiával érkezik hozzájuk: "Sajnálom szegényeket nagyon, de az asszony nem látszik megbízható embernek, olyan vidéki obskurus zsidófajta, erősen festi magát. Őrültség, ízléstelenség sárga csillagot viselni és vastagon rúzsozott szájat." A férfi általában – egyfajta saidi értelemben vett orientalizmus jegyében – kivételes szexualitást és érzékiséget tulajdonít az eltérő etnikumú, vallású, általa egzotikusnak vélt nőnek, a feketéknek és a keleti nőknek egyaránt (török nő (pl. hastáncosnő), cigánylány (Mérimée Carmenje), zsidó nő), mely érzékiség ráadásul kizárásos alapon mintegy megsemmisíti a szellemiséget, a lelki érzékenységet, s a szaporodásra irányul: az előítéletek szerint a zsidó nőt korai menstruáció és nagyobb termékenység jellemzi (pl. Gobineau-nál). A szép (hiperszexuális) zsidó nőre – aki olykor szembe van állítva az erőtlen testű, intelligens zsidó férfi sztereotípiájával – a 19. századtól kezdve pozitív, filoszemita példaként említhetők Scott Rebeccája, Balzac Esztere, Klimt nőalakjai, Krúdy számos regényszereplője, de Maupassant prostituáltjai is. (....) Ezt bizonyítja például André Dubosq budapesti beszámolója: „A zsidó nők kiválnak előnyös formáik bujaságával és kissé rikító öltözékükkel; kalapjukat fellobogózzák tollaikkal és szalagokkal. Minden nap látni őket a korzón.”'" https://www.szombat.org/kultura-muveszetek/ki-a-masik
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!