Az EU szankciói Oroszország stratégiai ágazatait érintik

2022. február 24. 22:31

Az EU vezetői „masszív” szankciókban állapodtak meg az orosz pénzügyi, energia- és közlekedési szektor szereplőivel szemben – jelentette az AFP.

2022. február 24. 22:31
null

Csütörtök este Brüsszelben lezajlott az EU-tagállamok vezetőinek rendkívüli csúcsértekezlete, amelynek keretében a tagország kormány- illetve államfői új, masszív szankciócsomagról állapodtak meg válaszlépésként az Ukrajna területén történő orosz hadműveletre.

 

 

Alexander De Croo belga szövetségi miniszterelnök a tanácskozásra érkezésekor elmondta: „harapós” szankciókra van szükség Moszkva ellen, és „rendkívül meg kell nehezíteni az orosz vezetés működését a nemzetközi környezetben.”    

Janez Jansa szlovén kormányfő érkezéskor kifejtette: az Oroszország elleni szankciók bevezetése mellett az is fontos, hogy az Európai Unió kilátásba helyezze Ukrajna mielőbbi teljes jogú EU-tagságát 2030-ra. Jansa azt is elmondta, hogy Mateusz Morawieczki lengyel kormányfővel közös levelet írt alá, amelyben sürgetik az EU-t, a csatlakozási tárgyalások felgyorsítására Ukrajnával, Moldovával és Georgiával.      

Gitanas Nauseda litván elnök sajnálatát fejezte ki, hogy az EU „nem volt elég sikeres” abban, hogy megakadályozza Oroszország katonai hadműveletét.

Véleménye szerint is Ukrajnának „sokkal átláthatóbb” utat kell mutatni az uniós tagsághoz.      

A lengyel miniszterelnök, Mateusz Morawiecki azt nyilatkozta a jelen lévő újságíróknak, hogy az EU-nak meg kell állítani Moszkvát, és ennek érdekében egységesnek kell lennie a szankciókat illetően. Olaf Scholz német kancellár kijelentette: Vlagyimir Putyin orosz elnök „nem fogja megnyerni ezt a háborút, mert Európa polgárai békét, jogállamiságot és demokráciát akarnak”. Azt is elmondta, hogy Oroszország kizárása a SWIFT globális bankközi fizetési rendszerből nem lesz része a Moszkva elleni második uniós szankciócsomagnak.    

– nyilatkozta az újságíróknak a német kancellár. Josep Borrell, az EU kül-és biztonságpolitikai főképviselője megerősítette, hogy pénteken az uniós tagállamok külügyminiszterei „hivatalosan is megállapodnak a szankciókról, amelyeket a vezetők ma este politikailag jóváhagynak”.    

Ursula von der Leyen az Európai Bizottság elnöke csütörtök reggeli sajtótájékoztatóján erősítette meg: a bizottság által javasolt második szankciócsomag az orosz gazdaság stratégiai ágazatait fogja érinteni, azzal a céllal, hogy „megakadályozza Oroszország hozzáférését a kulcsfontosságú technológiákhoz és piacokhoz, és gyengítse az ország gazdasági bázisát, valamint modernizációs képességét”.

(MTI)

Fotó: NICOLAS MAETERLINCK / BELGA MAG / Belga via AFP

Összesen 80 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
HuCon1
2022. február 25. 08:52
Az elmúlt 8 év világpolitikai játszadozásainak eredményét láthatjuk, ahol jól jár az USA: leválasztja végre Oroszországot Európáról. És jól jár Oroszország: az érdekszférájában marad Ukrajna. A két nagyhatalom jól jár, az EU meg majd ismét szív.
airmax
2022. február 25. 08:22
Érdemes megtudni a kínaiak véleményét... "...A legtöbb pártlaphoz képest viszont kissé más hangot üt meg a China Daily. Szerintük az Egyesült Államok roppant jól jár a mostani fegyveres konfliktussal. Az újság értelmezése szerint Washington direkt azért jelentette be előre, hogy nem fognak Ukrajnában harcolni, mert tudták, hogy ez invázióhoz vezet. Az orosz bevonulás pedig segít nekik abban, hogy Oroszországot rosszfiúként tüntethessék fel a világ előtt, Európát pedig jobban magukhoz láncolják például azzal, hogy felmondatják velük az orosz energiaszerződéseket, ami miatt hosszútávon Európa jobban fog függni az amerikai energiaszektortól. A China Daily szerint ráadásul a mostani konfliktus életet lehelt a NATO-ba, amelynek európai tagjai pont az orosz támadás miatt roppant elkötelezettek lettek a katonai szövetség felé, ami megint csak Amerika érdekeit szolgálja..." Azt hittem a cia szarul dolgozott, hogy nem vette Putyint komolyan... Sajnos rosszabb a helyzet... A cia túlságosan is jól dolgozott, ami európának bukó... :(
Vakfolt
2022. február 25. 07:07
"Olaf Scholz német kancellár kijelentette: Vlagyimir Putyin orosz elnök nem fogja megnyerni ezt a háborút, mert Európa polgárai békét, jogállamiságot és demokráciát akarnak." Az lehet, hogy azt akarnak, de kb pont le van szarva, azb ilyen jóemberkedő hepciáskodások lehet, hogy a nyugati sajtóval megtámogatva működnek, de az oroszokkal szemben nem.
pollip
2022. február 25. 06:33
Az energia szektort nem érintik a szankciók! Így döntöttek! Csak nehogy az oroszok is vezessenek egy szankciót!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!