Két év börtönre ítélték a MOL vezérigazgatóját Horvátországban

2021. október 25. 15:39

Ivo Sanader volt horvát miniszterelnököt hat, Hernádi Zsolt Mol-vezérigazgatót pedig két év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a zágrábi Legfelsőbb Bíróság – adta hírül az Euronews.

2021. október 25. 15:39
null

Hétfőn írta meg a horvát 24sata.hr, hogy a horvát Legfelsőbb Bíróság ítéletet hozott a MOL-ügyben és elutasította a két vádlott fellebbezését, helybenhagyta a korábbi ítéletet. A volt horvát kormányfőt, Ivo Sanadert 10 millió euró kenőpénz elfogadása miatt hat, Hernádi Zsoltot pedig vesztegetés miatt két év letöltendő börtönre ítélték. Az ítélet jogerős.

A két férfit 2019-ben már elítélték, ám akkor fellebbeztek az ítélet ellen.

Hernádi Zsoltot várhatóan nem fogja kiadni Magyarország Horvátországnak

A magyar Központi Nyomozó Főügyészség még 2011-ben rendelt el nyomozást az ügyben ismeretlen tettes ellen és megállapította, hogy a MOL részéről bűncselekmény nem valósult meg, ezért a nyomozást megszüntette. A magyar bíróság ezután 2013-ban megtagadta Hernádi Zsolt ellen kibocsátott európai elfogatóparancsának végrehajtását, melyet a horvát ügyészség adott ki. 

A korrupció és szervezett bűnözés elleni horvát ügyészség még 2013-ban vádat emelt Hernádi Zsolt ellen, miután nyomozásuk arra jutott, hogy a MOL azért vehette át 2009-ben az INA nevű horvát energiacég felett az irányítást, mert Hernádi lefizette Sanader akkori horvát kormányfőt.

Fotó: Attila KISBENEDEK / AFP

Összesen 118 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
DrPepper
2021. október 26. 08:39
A horvátok elengedhetnék már ezt a történetet. Orbán egyértelműen megmondta, ha akarják, visszavehetik a céget, ahogyan mi is visszavettünk már pár "stratégiai" vállalatot, most épp a repteret. De erre a jelek szerint ezt sem akarják, vagy nincs rá pénzük.
-Zsolt-
2021. október 25. 23:04
Tehát a magyar kormány megint letette a voksát a korrupció mellett. Remélem, zárolják az összes NER jachtot Horvátországban viszonzásul. :D
Tibi72
2021. október 25. 21:18
..
koronaszepe
2021. október 25. 20:44
Mekkora szopás, hogy nem hajókázhat a kispajtásaival az új Lady MRD-n az Adrián...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!