Azt mondják egyesek, 56-nak több értelme van

2021. október 24. 06:49

Egyre elmerülök a fotó által örökre rögzített tény szemlélésében. Benne van az egész emberi történelem.

2021. október 24. 06:49
null
Barsi Balázs

Szellemi-lelki megpróbáltatás hosszasan nézni ezt a fényképet. Miért? Mert az a tény, amit a fényképész rögzített örök és megváltozhatatlan. Egy, a hazája szabadságáért megölt József sírjánál állnak. Talán nem is rokonai, de

ezekben a napokban mindenki mindenkinek rokona lett,

aki átélte az igazi felszabadulást. Azt mondják egyesek, 56-nak több értelme van. Akkor tízéves voltam. Egy kamasz tévedhetetlen értelmes ösztönével felfogtam, hogy nincs több értelmezése. Istenélmény volt a felszabadulás, mert Isten megáldotta a nemzeteket és az idők végén a Jelenések könyvében láthatjuk, amint a nemzetek hódolnak a Teremtő előtt a saját kincseikkel.

Ilyen kincs az anyanyelv, a közös történelem, a közös kultúra, az ősi énekeink. Ezeket akarták elvenni tőlünk. Most hirtelen vége a magyar nemzet lelki kirablásának.

Miért kell mindig meghalni az igazi szabadságért? Mert az Isten Fia, Jézus Krisztus a végső szabadságunkért halt meg – bűneink rabságából nyertünk szabadulást. Káin megölte testvérét, Ábelt. „Öcséd vére felkiáltott hozzám” – mondja Isten a gyilkosnak.

Milyen megrendítő, milyen félelmetes, hogy az ember vére tud kiáltani!

Ez a kiáltás a legerősebb hang, Istenig hatol az egek egébe. Olyan végletesen erős ez a hang, hogy a csend felel meg neki. A fáról hulló levelek csöndje. A fehér krizantémok csöndje.

Fotó: Lázár Árpád (1932-2001)
Fotó: Lázár Árpád (1932-2001)

A kép jobb oldalán igen zavaró annak a férfinak a mozdulata. Talán félelemmel kémlel valamit? Az ő mozdulatában benne van a megtorlás időszakának megsejtése. A sírnál álló kislány lehajtott, szelíd feje a nagyon távoli megbocsátás szimbóluma.

Egyre elmerülök a fotó által örökre rögzített tény szemlélésében. Benne van az egész emberi történelem, amelynek középpontja a kereszt, Jézus Krisztus keresztje, amelyre fel van írva egy név. Mindegyikünk neve bele van írva Isten szívébe – ezt Jézus kereszthalála bizonyítja és Jézus szava: „Atyám, bocsáss meg nekik, nem tudják, mit tesznek“ (Lk 23,34).

***

 

Nyitókép: Lázár Árpád / Réz Johanna
(A jelen cikkben közölt képek bármilyen – akár digitális, akár nyomtatott – közlése, beleértve az egyes képek részleteinek felhasználását és közlését is, kizárólag az eredeti fényképfelvételek tulajdonosának, Kemenes Tamásnak az előzetes írásbeli hozzájárulása birtokában lehetséges!)

A Mandiner 1956-os ünnepi sorozatának további részeit (bennük korábban soha nem publikált fényképekkel) IDE kattintva olvashatja el.

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sincero
2021. október 24. 17:34
Balázs atya mindenkit megtérésre (fel)szólító szavainak forrása azon élmény megtapasztalásából fakad, hogy Krisztus mindannyiunkért meghalt a Kereszten, és az Atya mindannyiunkért feltámasztotta Őt harmadnapon az örök halál (= a bűn) hatalmából. Köszönjük, Balázs atya, minden megszólalásod! Isten éltessen még sok-sok éven át! Igehirdetéseddel, életszentségeddel vezess át minket - különösen minden megkísértett, hitében gyenge embertársunkat - a liberális tudatzavar viharán keresztül a Túlpartra!
annamanna
2021. október 24. 15:36
Szerintem a fotón három sír van. Három kereszt és három feldíszített halom látszik a fotón, ha a másik kettő kissé takarásban is. Egy a kép bal szélén, egy pedig ott, ahová a férfi behajol, talán a nevet olvassa el, ami a keresztre van írva. A bal oldali sírhoz is behajol három nő, az egyikük talán a virágokat igazgatja, a másik kettő csak szemléli. Azt nem igazán értem, hogyan temették el az embereket ott, ahol elvileg járda van. Azt persze teljesen biztosan tudták, hogy ez csak ideiglenes sír, az ostrom alatt is egy csomó hasonlót csináltak. De ahhoz képest roppant profin és gondosan jártak el, szép fejfát állítottak és virágokkal díszítették a sírt, szóval megadták a módját még egy ideiglenes temetésnek is, talán csak papot nem hívtak. Maga a dráma (az emberek megölése) és a munka (a temetés folyamata) nem látszik. Az viszont igen, hogy a gyászoló túlélők főleg nők. Akiknek majd ezek után is minden nap fel kell kelniük és szembenézniük a világgal. Még akkor is, ha az ugyanolyan tűrhetetlen marad, mint amilyen addig volt.
Box Hill
2021. október 24. 11:27
"Azt mondják egyesek, 56-nak több értelme van" Legalább kettő van. 1. A Szovjetunió a leggaládabb gyarmatosító, imperialista hatalom, amely valaha létezett a Földön. 2. E gyarmatosítás magyarországi kiszolgálói a legnagyobb gazemberek, akik valaha léteztek Magyarországon.
mokány
2021. október 24. 10:10
Mivel mindenki egyszerre támad fel ,... mintha egyszerre élt volna . - Ezért hagyták ott Jézus kortársai korábbi pogány vallásukat . Különítélet , purgatórium , lélekben várakozás a feltámadásra , ... Ezek visszahozott pogányságok . Hol beszél ezekről Jézus ????
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!