Tálib szóvivő: Az al-Kaida nincs jelen Afganisztánban

2021. augusztus 22. 21:23

Mohammad Naím elmondta azt is, hogy megbeszélések folynak az Egyesült Államok és más országok képviselőivel az afganisztáni helyzet alakulásáról.

2021. augusztus 22. 21:23
null

A szaúdi al-Hadasz televíziós csatornának nyilatkozva Mohammad Naím, azt állította, hogy az Afganisztánban hatalomra került tálibok semmilyen kapcsolatot nem tartanak fenn az al-Kaidával. Hozzátette, megbeszélések folynak az Egyesült Államok és más országok képviselőivel az afganisztáni helyzet alakulásáról.

Az Iszlám Együttműködés Szervezete aggódik az afgán helyzet miatt

Az 57 tagországot tömörítő Iszlám Együttműködés Szervezete (OIC) vasárnap megtartotta az afganisztáni helyzetnek szentelt tanácskozását a szaúd-arábiai Dzsidda városában, és közölte, hogy

segítséget fog nyújtani a béke megteremtéséhez Afganisztánban és a menekülők evakuálásához is.

Az OIC mindemellett aggodalmát fejezte ki Afganisztán politikai jövőjét illetően. A szervezet hangsúlyozta: az ország leendő vezetésének, illetve a nemzetközi közösségnek biztosítania kell, hogy 

Afganisztán soha többé ne lehessen terroristák rejteke vagy támaszpontja,

és mindenképpen meg kell akadályoznia, hogy terrorszervezetek megvethessék a lábukat az országban.

A tálibok bújtatták Oszama bin Ladent is

A tálibok 1996-tól 2001-ig tartó uralmuk alatt menedéket biztosítottak az al-Kaidának, illetve a terrorhálózat néhai vezetőjének, Oszama bin Ladennek. Az OIC bejelentette azt is, hogy küldöttséget meneszt Kabulba, ezzel kiemelve „a béke, stabilitás és nemzeti megbékélés” fontosságát.

A szervezet hangsúlyozta, hogy átfogó nemzeti párbeszédre van szükség a válság megoldására. Aggodalmának adott hangot az OIC az országban kialakult humanitárius helyzet miatt is, tekintettel a számtalan menekültre. Felszólította tagállamait, hogy nyújtsanak támogatást a rászorulóknak.

(MTI)

Fotó: AFP

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
George Soros 2.0
2021. augusztus 23. 08:59
Ez nem a DK szóvivője?
briganti
2021. augusztus 22. 21:53
Akkor ezek szerint jelen van. Ha én egy tálib szóvivőnek hinnék, akkor a dk-ba is beszállhatnék...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!