A katolikus egyház kitart az egynemű élettársi viszonyok megáldásának elutasítása mellett

2021. március 15. 16:59

A Hittani Kongregáció válaszára Ferenc pápa is áldását adta.

2021. március 15. 16:59
null

 A Hittani Kongregáció nemleges választ ad arra a lehetőségre, hogy áldást nyújtson az azonos nemű párok kapcsolatára, hozzátéve, hogy ez „nem jelenti az érintettek megítélését”.

Az egyháznak nincs hatalma megáldani az azonos neműek szövetségeit, azaz az ilyen áldások nem tekinthetők törvényesnek a Hittani Kongregáció (CDF) szerint, amely hétfőn válaszolt egy elé terjesztett dubiumra. Ezen okból nem engedélyezett, hogy a papok megáldják azokat a homoszexuális párokat, akik valamilyen típusú vallási elismerést kérnek kapcsolatukra. A CDF szerint Ferenc pápa tájékoztatást kapott a dubiumra adott válaszról és „beleegyezését adta”, továbbá hozzájárult egy kísérő magyarázat közzétételéhez is, amelyet Luis Ladaria prefektus és Giacomo Morandi érsek írt alá. 

A Vatikán szerint ugyanis azok a kapcsolatok – legyenek bármennyire stabilak – amelyek házasságon kívüli szexuális tevékenységet is magukban foglalnak, még akkor sem egyeznek „Isten tervével", ha „pozitív elemeket” tartalmaznak. Ez a szempont nemcsak az azonos nemű párokat érinti, hanem olyan kapcsolatokat is, amelyek házasságon kívüli szexuális tevékenységet folytatnak. A negatív válasz másik oka az a kockázat, hogy az azonos neműek kapcsolatának bármilyen formában történő megáldását tévesen összemoshatnák a Házasság szentségével.

(vaticannews.va)

(Címlapkép: MTI/AP/Gregorio Borgia)

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
wrfri
2021. március 16. 11:22
Most bezzeg nem szidjátok a Pápát. Jobb ha a vallás alkalmazkodik a meglévő hitvilághoz, mintsem meghatározza, hogy mit hisz az ember...komolyan.
silenceCZ
2021. március 15. 20:58
még szép...
Tapeino
2021. március 15. 19:27
Egy ellenpápától nem is rossz teljesítmény, ugye?
KannibálTatárÚr
2021. március 15. 19:21
Azonos neműek nincsenek is. Ahány ember, annyi féle nem. Akkor miért baszélnek azonos neműekről?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!