Orosz misszió fogja vigyázni Közép-Afrika stabilitását

2021. február 24. 19:37

Több mint ötszáz orosz katonai tanácsadó marad a Közép-afrikai Köztársaságban, hogy a helyi haderő kiképzésében segédkezzen – jelentette be szerdán Dmitrij Poljanszkij, az orosz ENSZ-nagykövet helyettese sajtótájékoztatóján.

2021. február 24. 19:37
null

Mint mondta, Oroszország sosem titkolta, hogy katonai tanácsadókat küld a Közép-afrikai Köztársaságba. „A 2127-es bizottságnak átadott információk szerint 535 orosz katonai tanácsadó tartózkodik az országban” – hangsúlyozta a diplomata az ENSZ Közép-afrikai Köztársaságra vonatkozó, 2127-es számú határozatának végrehajtásával megbízott testültre utalva.    

Megjegyezte, hogy a katonai tanácsadók tényleges száma némileg, de nem lényegesen eltér a korábban ismertetettől.    

ahol a többi között műszaki, topográfiai, orvosi, kommunikációs kiképzés mellett a helyi hadsereg tagjainak mentális és fizikai felkészítésével foglalkoznak. A helyi hadsereg orosz és ruandai szövetségeseivel szerdán vissza tudta szerezni az ellenőrzést a felkelőktől Bossangoa települést Banguitól 260 kilométerre északnyugatra. Bossangoa a felkelők egyik fellegvára volt, szimbolikus jelentőségét részben az adta, hogy a településen született a lázadók által pártfogolt Francois Bozize volt elnök.    

„Célunk felszabadítani mindazt, amit elfoglaltak, hídról hídra, településről településre”

 – hangoztatta Maxime Kazagui kormányszóvivő.    

Az aranyban és gyémántban gazdag, 4,7 milliós Közép-afrikai Köztársaság politikai rendszere az etnikai és vallási feszültségek miatt ingatag.

A Seleka nevű muszlim lázadószervezet tagjai 2013-ban megbuktatták Francois Bozizét, az ország keresztény elnökét, a keresztény milíciák fegyveresei pedig válaszul megtámadták az országban élő muszlim közösséget. Az országban december 27-én elnök- és parlamenti választásokat tartottak, amelyek első fordulóját 53 százalékkal Faustin-Archange Touadéra hivatalban lévő elnök nyerte. A felkelők nem fogadják el az eredményt, különböző településeket támadtak meg és eltorlaszolták a főútvonalakat, megpróbálták elszigetelni a fővárost, Banguit, de a kormánycsapatok és az ENSZ-békefenntartók visszaverték és folyamatosan visszaszorítják őket.

(MTI)

Fotó: ALEXIS HUGUET / AFP

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fatman
2021. február 24. 20:49
hm, nem azon a környéken van a legtöbb kobalt? ami kurvára kell az aksikba? amúgy nem baj, ha nem egész afrikában a kínaiak, franciák és amcsik diktálnak...
annamanna
2021. február 24. 20:39
Hogy mit keresnek ott az oroszok, azzal kapcsolatban max. ebből lehet kiindulni: "Legfőbb kereskedelmi partnerek a 2016-os adatok alapján: Export: Fehéroroszország - 33,5%, Németország - 15,3%, Franciaország - 14,2%, Csád - 12,6%, Kamerun - 9,7%, Kína - 8,1% Import: Egyiptom - 29,8%, Franciaország - 18,6%, Kína - 6,8%, Belgium - 5,7%, Kamerun - 5,4%" "Exporttermékek: gyémánt (2007-ben az export 50%-a), fa (a másik legfőbb exportcikk), gyapot, kávé, dohány, szarvasmarha. Importtermékek: élelmiszer, textil, olajtermékek, műszaki és elektronikai eszközök, járművek, vegyszerek, gyógyszerek." Hogy mit exportálhatnak ilyen intenzíven Fehéroroszországba, az rejtély. A legstabilabb kereskedelmi kapcsolat Franciaországgal van, és egyébként az országban beszélt európai nyelv is a francia. "Az országban a hivatalos nyelv a francia és a szangó (wd). A felmérések alapján az ország lakosságának alig 22%-a beszéli a francia nyelvet. A szangót a lakosság több mint 90%-a beszéli, így ez a fő közvetítőnyelvként szolgál."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!