Visszakaphatja a református egyház az Ódry-színpadot

2021. január 14. 20:18

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) kuratóriumi vezetése visszaszolgáltatná eredeti tulajdonosának a Vas utca 2/C alatt található épületrészt, amely jelenleg az Ódry Színpadot is magában foglalja – értesült a Magyar Nemzet. 

2021. január 14. 20:18
null

A Vas utca 2/C házszám alatt álló épületet 1943-ban, a Horthy-korszakban adták át a Keresztyén Ifjúsági Egyesület Nemzeti Szövetségének új székházaként, és a háború évében, december 5-én szentelte fel Ravasz László püspök.

Az ingatlan eredetileg a protestáns helyőrségi templomnak is helyet adott. Ennek az egyházi egyesületnek köszönhető az első itthoni cserkészcsapat megalapítása, valamint 18 katonaotthont, táborokat, kollégiumokat, könyvkiadót is fenntartott, valamint népfőiskolákat is szervezett. Átadása után alig 7 évvel az épületet államosították, az egyesületet feloszlatták. 

Ma ismert nevet átalakítását követően, 1959. február 19-én nyerte el és nyitotta meg kapuit az Ódry Árpádról elnevezett színpad, mely a legutóbbi időkig volt a Színház- és Filmművészeti Egyetem tulajdona. Az új tervek szerint azonban az Egyetem új campusra költözik, melynek megépüléséig ideiglenes helyszínen indul meg az oktatás, így a régi ingatlant már nem fogják többé oktatási célokra használni. Jelenleg előrehaladott tárgyalások folynak a régi épület hasznosításával kapcsolatban az egyetemet vezető kuratórium és a Magyarországi Református Egyház képviselői között.

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
VESZ ÉSZ
2021. január 15. 14:43
Horthy 1943-ban elajándékozta,no de kitől vették el előtte?
turáni sólyom
2021. január 15. 09:31
A lopott, vagy jogtalanul(!) elvett jószág visszajár az eredeti tulajdonosnak. A római jog szerint! Jogállamban élünk? Az Európai Unió a jogállamiság alapján áll? Akinek nem tetszik, mehet a strasbourgi EU bíróságra.... Nosza, hülye libsik!
Leo3
2021. január 15. 08:21
Nagyon helyes! Ha az egyház építette az épületet, amit a komcsi államvezetés ellopott tőlük, akkor jogosan kapják vissza a saját tulajdonukat! Az egyház (legyen az bármelyik történelmi felekezet) mindig is értékteremtő munkát végzett és mindig a társadalom szolgálatában állt, a Jézus tanításoknak megfelelően! A SZFE, ezzel ellentétben, soha nem végzett semmiféle értékteremtést, pláne nem társadalmi munkát, viszont kitűnő volt a ballib agymosásban, amivel a fiatalokat lelki/szellemi értelemben részesítették.
balbako_
2021. január 15. 06:36
A vörös csürhe helyére normális emberek kerülnek. Ez így helyes!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!