Megint Orbánról és Gyurcsányról szól majd a választási kampány

2021. január 04. 21:35

Egy olyan termék jelent meg a piacon, amelyről azon túl, hogy „nem-Fidesz” , jelenleg alig lehet valamit tudni. Interjú.

2021. január 04. 21:35
Török Gábor

„Minden szempontból szokatlan évet zártunk le, a politikában is. Ki lehet mondani, hogy hazánkban melyik politikai szervezet zárta az évet pozitív eredménnyel?

A politikában mindig úton vannak a szereplők, legfeljebb a választások jelentik egy-egy résztáv célállomását. Így aztán mindazt, ami ebben az évben történt, leginkább 2022 felől lehet sikerként vagy kudarcként elkönyvelni. Innen nézve nem hiszem, hogy bárkinek is olyan nagy oka lenne most az elégedettségre.

A kormányoldal terveit teljesen átírta a járvány elleni védekezés, ráadásul a vírus egészen más ellenfél, mint a kormány által korábban megnevezettek voltak, legyen szó Brüsszelről vagy a migránsokról: a kommunikáció, amely korábban a hatalomgyár vezető részlege volt, itt láthatóan kevesebbet ér.

De az ellenzék sem lehet igazán elégedett: ugyan a közös választási indulás melletti döntés számukra komoly előrelépés, ennél több egyelőre nem történt vagy nem látható. Egy olyan termék jelent meg a piacon, amelyről azon túl, hogy »nem-Fidesz«, jelenleg alig lehet valamit tudni.

A mérések szerint a Fidesz az év folyamán több százalékpontot is veszített a támogatottságából. Ez csak egyedi esetek sora volt, vagy egyértelmű tendencia lehet?

A közvélemény-kutatások esetében sajnos továbbra is indokolt a nagyfokú óvatosság. A kormánypárti intézetek vagy nem közölnek egy ideje adatot, vagy nem látnak trendfordulót. A másik oldalhoz közelebb álló intézetek viszont valóban azt mutatják, hogy a Fidesz támogatottsága nyár óta érezhetően gyengült. A kutatásokból is hitvita lett, ez erősen nehezíti a tisztánlátást.

Mindenesetre én reálisnak tartom, hogy a tavaszi első hullám idején erősödött valamelyest a kormányba vetett bizalom, majd ősszel, a második hullám idején egy ellentétes tendencia alakult ki. Ugyanakkor olyan változás egyelőre biztosan nem állt be, amely alapján bármelyik oldal is jelentős előnyről számolhatna be.

Ahogy közelednek a választások, ahogy egyre többet tudunk majd a választási lehetőségekről, és egyre több ember mérlegeli majd komolyabban a saját döntését, onnan lesz majd igazán érdekes figyelni a változásokat.

Az ellenzék nem sokat tudott profitálni a Fidesz népszerűségének csökkenéséből, a Fidesz-árvák a bizonytalanok táborát gyarapítják. Erősödhet számottevően 2021-ben az ellenzék?

Bármit el tudok képzelni, akár a kormányoldal, akár az ellenzék erősödését jövőre, hiszen mindez olyan eseményektől függ, amelyeket még nem láttunk. Ugyanakkor tudni kell, hogy a magyar politikában a polarizáció, a táborok elkülönülése nagyon erős, éppen ezért csak kivételes helyzetekben látok esélyt arra, hogy komoly szavazói mozgások legyenek.

Egy szoros állásnál persze, mint amilyen ma a két tábor egymáshoz viszonyított mérete, kis elmozdulásoknak is komoly következménye lehet, különösen egy olyan többségi jellegű választási rendszerben, mint a magyar.”

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Porkoláb Zsuzsa
2021. január 27. 22:00
Nagyon jól lát. Ő pontosabban, mint más és korrektebben. Szerény, nem hőzöng.
Farkas Piroska
2021. január 05. 15:53
Egyrészt ... másrészt. TG egy szájjal tud hideget és meleget is fújni. Mórikál egy kicsit az ellenzéknek, egy kicsit a jobboldalnak is ... ne lehessen tudni, mit is gondol voltaképpen.
Gullwing
2021. január 05. 10:35
Ez a török totális szánalomgombóc. És még meg sem öregedett.
péterx
2021. január 05. 09:46
Ha ez igaz, akkor az ellenzék már vesztett is...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!