Magyarország nincs előkelő helyen Biden agendáján – Julius Krein a Mandinernek

2020. december 15. 07:00

A BLM és az aktivista szélsőbal az amerikai elnökválasztás nagy vesztesei, a Republikánus Pártnak pedig nincs más választása, mint hogy továbbra is megszólítsa a nem értelmiségi szavazókat – mondja Julius Krein, az American Affairs folyóirat szerkesztője, aki Joe Biden Magyarországgal kapcsolatos várható politikáját illetően kevésbé borúlátó, mint a közép-európai elemzők. Interjúnk.

2020. december 15. 07:00
null
Kohán Mátyás
Kohán Mátyás

Julius Krein (1986) amerikai politológus, közíró, az American Affairs politikatudományi folyóirat szerkesztője. A Mathias Corvinus Collegium és a Danube Institute Patriotic Talks című online szellemi csúcstalálkozó-sorozata november végén foglalkozott az amerikai választásokkal. Julius Krein akkor főleg a hazafiasságról beszélt, most viszont az amerikai konzervativizmusról kértünk tőle terepszemlét Donald Trump veresége után.

***

Kreint megkérdeztük, tízes skálán mennyire tartja most egészségesnek az amerikai demokráciát. Úgy fogalmazott, „biztosan lehet mondani, hogy csökken az intézményekbe vetett bizalom, az emberek kevésbé bíznak a kormány intézményeiben, mint korábban”, ugyanakkor nem mondaná, hogy a közvetlen jövőben nagyobb változások vagy zavarok keletkezhetnének a rendszerben.

A választási anomáliákkal kapcsolatos kérdésünkre úgy válaszolt: „nincs bizonyítéka a rendszerszintű választási csalásnak”. Az, hogy a levélben szavazók elsöprő többsége a demokratákra adta le a voksát, számára nem problematikus: „A republikánus szavazók általánosságban kevésbé féltek a pandémiától, mint a demokraták, így kevesebben is akartak levélben szavazni. Levélben azok szavaztak, akik jobban féltek a pandémiától – azaz túlnyomórészt a demokraták” – fogalmaz Krein, aki épp ezért nem tartotta volna célravezetőnek azt sem, hogy a republikánusok a levélben szavazók körében aktívabb kampányt folytassanak.

Saját munkájával kapcsolatban Krein elmondja: „Az tesz minket egyedivé a mai amerikai értelmiségi szférában, hogy az American Affairsben mindkét oldal képviseltetheti magát, a közös nevező a Bush-Clinton-féle politikai konszenzussal való szembenállás.”

Szerinte „intellektuálisan a teljes konzervatív mozgalom nagyon gyenge”, ugyanis

az 1990-es, illetve a kora 2000-es években használt politikai üzenetek már nem relevánsak.

„Értelmiségi szempontból a konzervativizmus ezen a ponton gyakorlatilag halott” – figyelmeztet Krein. A trumpizmus sikerét is a nem értelmiségi választók megszólításából eredezteti: „Trump rendkívül fontos, gazdasággal és külpolitikával kapcsolatos problémákkal foglalkozott, olyanokkal, amik legalább egy évtizeden át nem voltak megoldva” – fogalmaz. A republikánusok jövőjével kapcsolatban felhívja a figyelmet: „Bár Trump személyesen irrelevánssá válik majd, miután távozik hivatalából, a republikánusoknak nem lesz más választásuk, mint hogy továbbra is ezekkel az ügyekkel foglalkozzanak, és megszólítsák Trump választóit.”

A Biden-kormány által a világ számára kínált jövőképet így jellemzi: „A NATO-ban a hangnem megváltozását jósolom. Azt is gondolom, hogy a Biden-adminisztráció nagyobb veszélyként fog tekinteni Kínára, mint az Obama-adminisztráció tette.”

Krein az új amerikai vezetés Közép-Európa-politikájával kapcsolatban is kevésbé borúlátó, mint a közép-európai elemzők:

„Biden nagyobb valószínűséggel fogja támogatni szakpolitikai kérdésekben a nyugat-európai konszenzust. Az viszont előny az önök számára, hogy nincsenek előkelő helyen az agendáján – ahhoz semmiképp, hogy problémákat okozzon önöknek.”

Krein a Biden-győzelem nagy veszteseinek tartja azonban a Black Lives Matter-mozgalmat és a Demokrata Párt aktivista választóbázisát. Kérdésünkre, hogy miként fogja Biden megjutalmazni a demokraták aktivista szárnyát, úgy fogalmazott: „Meglátjuk majd, mennyire fog megpróbálni megfelelni nekik a szimbolikus térben, de úgy gondolom, kevesebbet fogunk hallani a BLM-mozgalomról a következő hónapokban, mint eddig. Nem gondolom, hogy komoly befolyásuk lenne a szakpolitikára. A BLM emberei végtére is nem mehetnek sehova – nincs lehetőségük a republikánusokat támogatni, így bármi is legyen, a demokraták mellett kell kitartaniuk.”

A MCC-Danube Insitute Patriotic Talks online beszélgetéssorozat legutóbbi epizódját itt nézheti vissza:


 

Összesen 119 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2020. december 16. 03:49
"Milo Yiannopoulos: Életem hátralévő részét a republikánus párt elpusztításának szentelem "A kibaszott földig le kell rombolni a republikánus pártot. Trump kinevezései a Legfelsőbb Bíróságra értelmetlenek voltak. Feleslegesen védelmeztünk egy önző bohócot." "Mindent elveszítettem azért, hogy Trumpot a hivatalába segítsem. Az életem és karrierem tönkrement. Megérte? Nem. Úgy érzem, elárultak. Bosszút fogok állni." "Életem hátralévő részét a republikánus párt elpusztításának szentelem." Ezeket Milo Yiannopoulos írta a napokban a Parler nevű közösségi oldalon. Yiannopoulos 2016 környékén a Trump körüli újjobboldal alfaprovokátora volt, egészen addig, míg egy műsorban arról nem beszélt, hogy "a melegek világában fiatalabb fiúk és idősebb férfiak közötti kapcsolat nagyon pozitív tapasztalat lehet". Innentől fokozatosan marginalizálódott, elveszítette könyvszerződését, letiltották Facebookról és Twitterről is, csillaga leáldozóban volt - Schmidt Mária alapítványa azért így is meghívta Budapestre előadni 2018-ban. Az utóbbi időben a Parler nevű alternatív platformon ír, és láthatóan nem elégedett sem a választással, sem a korábban Daddy-nek nevezett Trumppal, sem a republikánus párttal, sem azzal, hogy a Legfelsőbb Bíróság nem hozott olyan döntést, ami változtatott volna az eredményen. A republikánus párt elpusztítása mellett egy másik ötlete is van posztjai alapján: szerinte a déli államoknak ismét el kellene szakadniuk." https://444.hu/2020/12/15/milo-yiannopoulus-eletem-hatralevo-reszet-a-republikanus-part-elpusztitasanak-szentelem
catalina9
2020. december 15. 16:34
de úgy gondolom, kevesebbet fogunk hallani a BLM-mozgalomról a következő hónapokban, mint eddig. " a mór megtette kötelességét...
linkeloe
2020. december 15. 13:42
Dzsordzs Klúnit for prezident!!!
Gullwing
2020. december 15. 12:00
Leszarom az amcsi libcsi demokráciát! Mindazokkal együtt akik azt tekintik mércének.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!