Ételekről és borokról – Mészáros Gabriellával

2020. október 02. 14:19

Csütörtök délután debütált Mészáros Gabriella új könyve, amely az Ételekről és borokról… címet kapta. Nem szakácskönyv, hanem olyan tudást, szemléletet átadó gyűjtemény, amely inspirációkat adhat a vasárnapi ebéd elkészítéséhez, de talán még egy tapasztalt chef munkájához is.

2020. október 02. 14:19
null

Mészáros Gabriella neve ismerősen cseng azoknak, akik a hazai boros körökben forgolódnak. Nemzetközi borakadémikus, WSET oktató, olyan alapművek társszerzője mint a Bortankönyv I. és II., a Borkollégium alapítója férjével, Rohály Gáborral együtt, akivel évről-évre kiadták a hosszú ideig iránytűként működő Borkalauzt. Érdemük elvitathatatlan annak kialakításában, ahogy ma magyar nyelven a borokról beszélünk.

A könyv majd' háromszáz oldalon beszél alapízekről, alapanyagokról, egyensúlyról, borstílusokról, régiók ízeiről Rohály Anna és Dorogi Tamás fotóival kísérve, Győrffy Zoltán pécsi borszakíró vendégszövegével. A bemutató családias hangulatban zajlott a Fény utcai Auguszt cukrászda kertjében, ahova a szerzőt gyermekkori emlékek fűzik. Természetesen egy ilyen alkalom nem telhet kóstolás nélkül, Gabriellából pedig rövid időre előbújt a tanárnő. Merészen vadvizekre evezett, mert a cukrászda desszertjeit kóstoltuk össze Vesztergombi Csaba 2017-es, amúgy egyáltalán nem desszertbor jellegű syrah-jával. Bemutatta, hogy a bort kontextusba helyezve miként változik annak karaktere.

„A kontextus a bor mellett mindig az étel” – fogalmazott a könyvet méltató Szik Mátyás háromszoros magyar bajnok sommelier. „Az étkezés bor nélkül olyan, minta a Dallas Jockey nélkül. Ahogy a borok világában, egy tányéron is az egyensúly a legfontosabb” – folytatta Szik Mátyás, aki a könyv előszavát is írta. Jásdi István csopaki bortermelő, író, publicista szerint ez a könyv „rendet tesz sokunk fejében”. Tallián Hedvig borszakíró pedig ezt írja a könyv füljegyzetében: „Ez ugyanis egyáltalán nem szakácskönyv, bár van benne néhány recept. (…) a harmóniát teremtő elem megtalálásához segíti hozzá a konyhai alkotót”.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!