A hatalom félt a pszichológiától!

2020. július 28. 21:10

A pszichológus szakma feleslegessé, tevékenysége üldözötté vált a kommunizmusban. A proletárdiktatúra 1956-ig dühöngő állapotban volt. Interjú.

2020. július 28. 21:10
Bagdy Emőke

„Nem hittek benne, vagy féltek tőle?

Világos, hogy féltek tőle! A kommunista rezsimben a hatalomnak olyan emberekre volt szüksége, akik hűek a rendszerhez, akik nem gondolkodnak önállóan. Akkoriban nem a klinikai területet támadták, hiszen az alig létezett, hanem a pedológiai irányzatot, amely tulajdonképpen a pszichológia átlélegzése a nevelő munkába, hogy ne csak oktassunk, hanem a személyiséget is formáljuk, vagyis szabad lelkű, szabad gondolkodású, autonóm személyiségeket neveljünk. A kommunista diktatúra félt az autonóm gondolkodástól, ezért lehetetlenítették el – sok mással együtt – a pszichológiát. A magyar pedológust, Mérei Ferencet is elítélték. A tesztek használatát megtiltották. A pszichológus szakma feleslegessé, tevékenysége üldözötté vált. A proletárdiktatúra 1956-ig dühöngő állapotban volt.

Mondhatjuk, hogy üldözték a szakma képviselőit?

Az elnémítás, tiltás, a pszichológia kvázi megsemmisítése tetszhalál-állapotot idézett elő. Nagynevű szakemberek messze kerültek a hivatásuktól, Marton Magdának például állatkísérletekkel levegőtisztasági kutatásra kellett áttérnie. 1956-ig igen kevés szakmai működésnyom maradt, az is a rendszert kiszolgálókhoz vezet vissza. 1956 a forradalom, a nagy átrendeződés korszaka volt. Kádár puha diktatúrája következett, a tiltás, tűrés, támogatás három T-je határozta meg a szellemi életet. Ekkor kezdett ébredezni a tetszhalálból a pszichológia. 1958-ban mint tudományt rehabilitálták, megindult az egyetemeken a tanítása, majd 1963-ban az alkalmazott pszichológus-képzés. Ekkortól egy csodálatos, fellendülő folyamat vette kezdetét, amit magam úgy jegyzek, mint a »fényes szellők« pszichológiatörténeti korszakát. Lelkesedés, aktivitás, önkéntes szolgálat, a szakma felépítése indult meg. A klinikai terület újjászületett, ismét csak a Lipótmezőn.

Ön mikor lett aktív részese és formálója ennek a folyamatnak?

A gyakorlati pszichológia, amely az emberek szolgálatába állítja a lélektani tudást, 1963-ban éledt újjá. Korábban származási okból nem vettek fel az egyetemre, és végül ez lett az én nagy szerencsém, mert így az első fecskékkel végezhettem a klinikai szakágon. 1964-ben Mérei Ferenc az Országos Ideg- és Elmegyógyintézet második emeleti szobácskájában megalapította azt a laboratóriumot, amely aztán a magyar klinikai pszichológiai képzés bölcsője lett. Kijártunk hozzá gyakorlatra, mert börtönviseltsége miatt tilos volt az egyetemi képzésbe bevonni. Mind felnéztünk rá! Folyamatosan alkotómunkát végzett. Jellemző rá, hogy a börtönben zseblámpafénynél, ceruzacsonkkal írta meg a Lélektani napló négy kötetét, amely kijutva szamizdatként terjedt a tilalom idején. Mérei igazi mester volt, mindent teljes gondossággal megtanított, a szakmai személyiséget is csiszolta.”

Összesen 125 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Benedek Zsolt
2020. július 29. 14:36
https://www.academia.edu/40271470/Richard_C._Atkinson_Ernest_Hilgard_Pszichol%C3%B3gia https://hu.wikipedia.org/wiki/T%C3%A1rsadalmi_nemek_tudom%C3%A1nya https://data.hu/get/3876476/Ken-Wilber-Hatarok-nelkul.pdf
A teremburáját
2020. július 29. 11:59
Az a fura az egész vitában amiben résztveszek, hogy a mundért az a két pszichológus védi, akik amúgy a szakma egyetlen ténylegesen hasznos területét művelik! Bezzeg a többiek kuksolnak.....
nibiru
2020. július 29. 11:07
mármint a tudomány tud keveset az autizmusról. :)
Flagellator1974
2020. július 29. 07:05
Mindentől féltek az ee'ftásak, ami jobb, nemesebb volt vagy többet tudott náluk a világról, az emberekről. Az egyik legszebb könyv a tudományterületen a "Gyermeklélektan" (Mérei - V. Binét).
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!