Két hét múlva nyithatnak a budapesti zsinagógák

2020. május 22. 12:03

Egyelőre csak hitéleti célból.

2020. május 22. 12:03

Két hét múlva, június 5-től kinyithatnak a budapesti zsinagógák, azokat egyelőre csak hitéleti célból lehet látogatni – tájékoztatta a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) az MTI-t.

Azt írták: a Mazsihisz és a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) kríziscsoportjának döntése értelmében „a kellő egészségügyi biztonsági óvintézkedések betartásával” istentiszteleteket, imákat lehet tartani a zsinagógákban, a közös étkezést (kiddus) azonban egyelőre nem engedélyezik.

A hitéleti rendezvényeket egyelőre csak korlátozott számban, előzetes jelentkezés után látogathatják a hittestvérek. A következő két hétben minden zsinagógai körzetben ki kell jelölni egy egészségügyi biztonsági megbízottat, aki a zsinagógákban felel a rendelkezések betartásáért és a beléptetésért – olvasható a közleményben. Az imákon legfeljebb annyian vehetnek részt, ahányan a védőtávolságok figyelembevételével biztonságosan elférnek: ez a szám jellemzően az összes rendszeresen használt ülőhely egynegyede. Hozzátették: a fertőzésre fokozottan érzékeny hittestvéreknek (krónikus betegek, legyengült immunrendszerű emberek) továbbra sem javasolják, hogy részt vegyenek a közösségi hitéletben. Megjegyezték: a szükséges egészségügyi, biztonsági szabályokról minden zsinagógai körzet pontos írásbeli tájékoztatást kap.

A közleményben kitértek arra is: a sávuot (Sínai-hegyi tóraadás) idén május 30-ára eső ünnepe előtt esedékes mázkir istentiszteleteket Budapesten csak szabadtéren lehet megtartani, vidéken azonban már május 28-tól tarthatnak beltéri istentiszteleteket. A Mazsihisz-BZSH közös krízismenedzsmentjének döntése szerint „az országos rendelkezéseknek megfelelően változik a nevelési-oktatási intézmények munkarendje is”.

Június 2-tól normál munkarendben folyik majd a munka a Benjamin óvodában és közösség iskoláiban. A szülőknek az eddig kötelező munkáltatói igazolást a továbbiakban már nem szükséges bemutatniuk, a gyerekek azonban csak orvosi igazolással látogathatják az intézményeket – írták.

 

 

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mich
2020. május 25. 11:07
Itt is lesz egy csomó bocsánatkérő! (Vagy mégsem...?)
Atti bá
2020. május 25. 02:47
Be se kellett volna csukni azokat.
yes_we_can
2020. május 22. 22:33
Eddig is más időszámítás szerint éltek,most év közben,két hét múlva kezdődik az aktuális évi 365 napos zsidó fesztivál.
írmag
2020. május 22. 19:30
A kormány rendelete megjelent, szabad vallásgyakorlat is van, felesleges az emancipáció átértékelése.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!