Tüntetők követelik az Egyesült Államokban, hogy újrainduljon a normális élet

2020. április 19. 08:15

New Hampshire-ben, Marylandben, Texasban és Indianában is a kormányzók házai vagy a helyi törvényhozás épülete elé vonultak helyiek. Indianában ellentüntetés is volt.

2020. április 19. 08:15

Egyes tagállamok már a következő napokban enyhítenek a kijárási korlátozásokon – jelentette ki Donald Trump amerikai elnök szombaton este a Fehér Házban a járványra vonatkozó intézkedéseket összehangoló kormányzati munkacsoport szokásos napi sajtókonferenciáján.  

Az amerikai elnök Texast, Vermontot és Montanát említette. Mint mondta, Texasban és Vermontban bizonyos üzletek már a jövő hét elején újranyitnak, míg Montanában a jövő hétvégén indul be a mérsékelt gazdasági tevékenység. Hozzátette, hogy Ohióban, Észak-Dakotában és Idahóban május elsején kezdik meg az állam újraindításának a kormányzati ajánlás szerinti első szakaszát.  

Konkrétumok említése nélkül elmondta, hogy több demokrata párti és republikánus kormányzóval beszélt, akik már tervezik a konkrét lépéseket a gazdaság és a hétköznapi élet újraindítására. Hangsúlyozta, hogy fokozatos és a közegészséget nem veszélyeztető lépésekről van szó. „Továbbra is biztató jeleket látunk, hogy a járvány túljutott a csúcspontján” – szögezte le Trump.

A korábbiakhoz képest rövid sajtókonferencián Trump elmondta, hogy a szövetségi kormányzat országszerte 13 ezer, rosszul felszerelt egészségügyi intézményt lát el majd vírustesztekkel. Kiemelte, hogy elsősorban afroamerikaiak és spanyolajkúak lakta vidékeken lévő intézményekről van szó. Mint mondta, ezekben a térségekben 28 millió ember kénytelen rosszul felszerelt és rosszul ellátott egészségügyi intézményekre támaszkodni.

Tüntetések országszerte

Az elnök ismét élesen és név szerint bírálta a The New York Times című napilap egyik munkatársát, a Fehér Ház új kabinetfőnökéről, Mark Meadowsról írt cikke miatt. „Véleményem szerint a The New York Times nagyon tisztességtelen lap” – mondta.

Újságírói felvetésre válaszolva kifejtette: amennyiben kiderülne, hogy Kína szándékosan hallgatott el információkat az új típusú koronavírus-járványról, és tudatában volt a felelősségének a világjárvány kirobbanásáért, akkor ez nem maradhat következmények nélkül. Ám arra nem tért ki, hogy konkrétan mit is ért ezen.

Közben szombaton több amerikai tagállamban folytatódtak a tüntetések a normális élet újraindításáért. Tüntettek a kormányzók házainál vagy a helyi törvényhozás épülete előtt New Hampshire-ben, Marylandben, Texasban és Indianában is.

Annapolisban – Maryland állam székhelyén – a tüntetők az autóikban maradtak és táblákat lógattak ki „A szegénység is öl” vagy „Nem fogok törvényellenes rendeleteknek engedelmeskedni” feliratokkal. A texasi Austinban a társadalmi távolságtartás szigorú előírásai miatti elégedetlenkedők vonultak a helyi törvényhozás épületéhez. Michigan központjában, Lansingben pedig már harmadik napja folyamatosan tartanak a több ezernyi embert mozgósító tüntetések. Indianapolisban azonban nemcsak az újranyitás mellett, hanem ellene is tüntettek a helyiek.

(MTI) (Fotó: MTI Fotóbank)
 

Összesen 82 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
aleb19
2020. április 19. 12:46
dumbfukisztan tobb allamaban fegyveresek tuntettek a kijarasi korlatozasok ellen erre az agymoso mandis szerkeszto egy piknikezo csalad fenykepet mutatja
Libraman
2020. április 19. 12:31
Tömegek.....Bruhahaha. Valószínűleg egy kretén libsi család!
__Y__
2020. április 19. 11:15
Az tény, hogy minél tovább áll a gazdaság, annál több áldozata lesz a válságnak, igaz nem közvetlen hanem közvetett áldozatok ezek, amiről mintha nem szabadna beszélni, mert most a #maradjotthon a trend, bárki aki mást mond azt "gyilkosnak" bélyegzik. Most már azért jól látható, hogy aki 65 év alatti is nincs semmilyen komolyabb krónikus betegsége, az 99%, hogy nem hal bele ebbe. Épp ezért az ésszerű megoldás az lenne, hogy a veszélyeztetett csoportra kéne sokkal súlyosabb korlátozásokat kiszabni, mindenki más pedig végezhetné tovább a dolgát és akkor nem lenne több millió áldozata a GAZDASÁGI világválságnak. Csak hát persze mivel emberek vagyunk és a többség ostoba proli, így ésszerű dolgokat gyakorlatban nem igen lehet kivitelezni. Az idősek többsége nem fogja fel, hogy az életével játszik, ott vánszorognak az utcán akármikor kimész, reggel,délben este. Nem elég hogy nem tartják be a dolog rájuk eső részét(sokan valószínűleg fel se fogják), még képesek rendőrt hívni, ha 9-12 között fiatalokat látnak az utcán(mert ők úgy értelmezik, h ebben az időszakban nekik kifejezetten ki kell menniük és mindenki más meg takarodjon). A sok értelmetlen "korlátozás" helyett(aminek végül is semmi eredménye nincs,mert semmi egyértelmű nem derül ki belőle és mindenki félreérti) a nyugdíjasok figyelmét kéne nagyon keményen felhívni ,hogy "MEGHALSZ HA KIMÉSZ!!!", akkor talán nem lenne ennyi áldozat és közben az egészséges fiatal emberek is végezhetnék a dolgukat(hogy legyen jövőjük és ne menjenek tönkre), de hát ez képtelenség, pláne az ilyen elöregedő társadalmakban, ahol minden a nyugdíjasok kényéhez kedvéhez van igazítva, még ha bele is halnak a saját hülyeségükbe.
u.cserkész
2020. április 19. 10:41
Mondják, hogy aki hülye, haljon meg. Ha nem fertőz meg másokat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!