Teremtésvédelem: itt az új Kommentár

2020. március 17. 20:54

Megjelent a Kommentár konzervatív folyóirat 2020/1. száma, melynek témája ezúttal a teremtésvédelem. 

2020. március 17. 20:54

Békés Márton történész, a Terror Háza kutatási igazgatója, egyben a folyóirat főszerkesztője Mi magunk című írásában a húszas évek konzervatív stratégiáját határozza meg. Ha valóban igaz, hogy „minden évtized jelent valamit” (Oswald Spengler), akkor az elmúlt harminc év Békés szerint a globalizáció megrendülését jelenti. Erre reflektálva tekint a jövőbe és határoz meg cselekvési programot a történész-szerkesztő.

Czopf Áron történész a nemrég elhunyt Sir Roger Vernon Scruton konzervatív filozófus munkásságának leckéit igyekszik számba venni. „Politikai gondolkodására döntő hatást gyakorolt, hogy testközelből tapasztalt meg 1968 Párizsának eufórikus és ostoba zűrzavarát” – avat be a gondolkodó eszmeiségének gyökereibe a szerző. Scrutont olvasni és értelmezni kell, nem pedig másolni vagy követni, akitől minden különbség ellenére lehet tanulni.

A katolicizmus és földreform kapcsolata 1939–’45 között – erről írt Bartha Ákos történész, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézetének posztdoktor kutatója a. Mint írja,

a katolikus egyház ideológiai funkciói mellett kiterjedt birtokállománya révén is komoly támasza volt a Horthy-rendszernek,

így számos ellentmondást jelentett számára a szociális igazság talaján földreformot követelő konzervatív gondolat. Ezen kérdéseket elemzi írásában a történész.

Fekete Rajmund történész doktorandusz az amerikai hardcore szimbólumvilágát járja körül, hiszen talán nem telik el úgy hét a celebek világában, hogy egy filmbemutató, jótékonysági rendezvény vagy díjátadó fotógalériáját böngészve ne botlanánk bele a Black Flag vagy a Dead Kennedys zenekarok ikonikus logóját viselő hírességekbe. A hardcore nem konzervatív oldalról, hanem értékeket felvállalva lázadt, üzenetében a világ adott állapotával szembeni markáns kritika jelent meg.

Az ökológiai válságra adott konzervatív válaszokat veszi sorra Uri Dénes Mihály irodalmár. Nemrég a közösség azonosságtudata evidensen fonódott össze a természeti környezet megóvásával, ezt a perspektívát a szerző ökologikusnak nevezi. A konzervatív gondolat és az ökológia „egyazon sorson osztoznak” a szerző szerint,

a nagy kérdés pedig, hogy lehet-e konzervatívnak lenni a 21. században.

Gyulai Iván ökológus a hiányzó rendszerszemléletről írva állapítja meg, hogy a globális kapitalizmus okozza a környezeti problémák nagy részét. Gyulai keresi a választ, hogy milyen a fenntartható társadalom, és hogy mennyire lehetséges a mai világban a szegénység felszámolása. „Ökológiai szempontból nincs olyan megoldás, amelyben mindenki jól jár, a gazdagok tovább gazdagodnak, a szegények pedig kikerülnek a szegénységből” – állapítja meg a bibliai idézetekkel sűrűn operáló szerző.

A globális és lokális modern ellentétére világít rá Szalay László Pál református teológus és lelkipásztor. A protestáns teológiai irodalomra és Jézus életének eseményeire építő írás a globalizáció árnyait mutatja meg keresztény szemmel.

Paár Ádám történész a zöld mozgalmak eszmetörténeti gyökereit kutatja fel Magyarországon. Írásában megismerjük a magyar ökopolitika múltját, s bár a kép vállaltan nem teljes, megtudjuk, hogy

az ökológiai kérdés mindvégig jelen volt a rendszerváltás történetében.

A természeti megváltoztatásának sztálini politikáját, illetve annak magyar vonatkozásait mutatja be Borvendég Zsuzsanna történész. Mint konklúziójában írja, „e tanok hirdetői ma [nagy] befolyással bírnak”, „a Szovjetunió ugyan felbomlott”, de a bolsevizmus természethez való hozzáállása sosem gyengült meg igazán.

Szekeres Diána, a magyar slow mozgalom elnöke a mozgalmat mutatja be a folyóirat hasábjain: a mozgalom célja tömören a mezőgazdaság megismerése, örökségének megőrzése, megvédeni a vásárló és a termelő tisztességes kapcsolatát, illetve keresni és hirdetni a gasztronómia és az asztaltársaság örömeit.

Nemes László filozófus Konrad Lorenz írásait mutatja be, a romantikus tudós (?) filozófiáját, környezetvédelmi gondolatait, illetve életművének mai jelentését. 

Wendell Berry amerikai környezetvédő farmer írásaival ismerteti meg az olvasót Szilvay Gergely, a Mandiner főmunkatársa: Berry kortárs amerikai népi író, déli agrárius, regények, versek, novellák és 37 (!) esszékötet szerzője. Berry teremtésvédelmi írásainak gazdag idézeteit ismerjük meg, a lokális gondolkodás, illetve a gazdaság és a kultúra problémáinak megközelítését az amerikai dél hamisítatlan farmerének szemszögéből.

Áder János köztársasági elnökkel közöl igen tartalmas interjút Békés Márton és Uri Dénes Mihály. Az államfő szenvedélyes horgászként is beszél a természet – és főleg vizeink – megóvásának fontosságáról. A régi magyar gazdálkodás kiveszett megoldásainak visszahozását követelők „nyitott kapukat döngetnek”, de

a köztársasági elnök beszélt arról is, hogy a klímaváltozás mellett nem hanyagolandó témák a vízszennyezés, a műanyagszennyezés, a vegyi szennyezés kérdései sem.

Mint felidézte, egykor a tiszai halászemberek tiltották az ívás idején való horgászatot, mert „akkor lehet, hogy jövőre még igen, de öt év múlva már biztosan nem lesz mit kifogni. Ez többszáz éves tapasztalata kultúránknak – ma is használnunk kellene elődeink bölcsességét, tapasztalatát, józanságát”.

A folyóirat külföldi szerzők írásait és fordításait is közli, Florian Hartleb politikatudós Bajorország és Magyarország 1919-es helyezetéről írt, illetve olvashatjuk fordítását Ludwig Klages Az ember és a föld című írásának és Aldo Leopold Földetikájának.
Kemenes Tamás összeállításában ökokonzervatív kiskönyvtárat olvashatunk, de a folyóirat közli még 2019 legfontosabb konzervatív könyveinek listáját is.

A Kommentár idei első számában továbbá találhatunk még recenziókat a következő könyvekről és recenzensektől: Lánczi András: Antikok és modernek vitája (Csejtei Dezső), Ruger Scruton: Futóbolondok, csalók, agitátorok (Czopf Áron), Veszprémy László Bernát: Gyilkos irodák (Máthé Áron), Hajnáczky Tamás (szerk.): Cigányzenészek harca a két világháború között (MiklósTamás). 

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
jebuzita
2020. március 17. 22:54
Hol van a 2019. 5-6. szám??
Valodi
2020. március 17. 21:59
Hú, bammeg, ilyen kavalkád! Áder János és Gyulai Iván egy platformon? Miért nem mindjárt Ángyán József mellett? Wendell Berry hogy kerülhet Mészáros Incitatus Lőrinc meg Csányi OTP MIZO Bonafarm Pick SánDON közelébe? Megannyi izgalmas kérdés!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!