Hogyan őrizzük meg józanságunkat a járvány idején?

2020. március 16. 19:26

A járványügyi intézkedések, a rossz hírek, környezetünk reakciói és úgy általában a bizonytalanság ijesztő hatással lehetnek ránk, a koronavírus okozta helyzet alsó hangon kimozdít valamennyiünket a komfortzónánkból. A pánik vagy a depresszió azonban rossz döntésekre sarkallhat bennünket, nagy károkat okozhat elsősorban bennünk. Összeállításunk arról, milyen praktikus megoldásokat javasolnak a külföldi intézmények, szaklapok mentális egészségünk megőrzésére.

2020. március 16. 19:26
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

A biztonság, a kiszámíthatóság elvesztése trauma. A bizonytalanság-érzés, az aggodalmaskodás legyőzésének egyik legfontosabb módja, hogy minél pontosabban megértsük a jelen helyzetet. Ehhez pedig a valóság minél közelibb megismerésére, vagyis tényszerű információkra van szükség.

Az első lépés tehát, hogy

megbízható forrásokból szerezzünk információkat, és elsősorban tényalapú információkat.

(A járványról leginkább orvosi portálokról, nemzetközi szakosított szervezetek honlapjairól.)

A fő elv ellenpólusa is fontos: kerüljük az olyan hírek fogyasztását, amelyek láthatóan sokkolóak, hatásvadászok, a hírértékük kevés, ugyanakkor félelmet keltenek.

Másodsorban:

Érdemes naponta többször, meghatározott időben, korlátozott ideig, de alaposan utánanézni a fejleményeknek, mintsem egész nap, folyamatosan híreket olvasni, órákra fölöslegesen beleragadni a hírfolyamokba.

Mi szelektáljuk, mit és mikor akarunk olvasni, ne algoritmusok határozzák meg, mikor, milyen hírrel találkozunk szembe.

Válság idején még jobban felértékelődik a tudatos hírfogyasztás gyakorlata.

Harmadrészt:

Érdemes a megszokottnál kevesebb időt tölteni a közösségi média felületein, és azt az időt is tudatosabb használatra (főleg kapcsolattartásra) fordítani, nem céltalan böngészésre. A Facebookon, a Twitteren rengeteg megalapozatlan hír, hamis információ kering, gyakran jó szándékú ismerőseink megosztásában is.

A hírzaj a zavart erősíti – az ismeretlen helyzetben mindenki járványügyi szakértővé válik, ismerőseink sokasága keveredik vitákba a kommentkavalkádban, posztol összeesküvés-elméleteket; a sok ötletelés, okoskodás néhány óra netezés után csak a zűrzavart erősíti a fejekben.

Üres asztalok egy vendéglő teraszán hétfőn a budapesti Deák Ferenc utcában

 

A védekezés első számú módja, az otthon tartózkodás, az önkéntes izoláció sokak számára bezártságérzést jelent. De ennek nem feltétlenül kell így lennie. Mentálhigiénés szaklapok a következőket tanácsolják:

Az izolációnak nem kell elszigeteltséggel járnia, főleg a digitalizáció korában nem.

Szeretteinkkel, barátainkkal akár napi kapcsolatban maradhatunk, telefonon, mail-ben, chat-funkciókban, hogy új érzelmi ingerek érjenek bennünket, megmaradjon a kapcsolattartás jó érzése.

Fontos a kreativitás, hogy a négy fal ne börtönt jelentsen, hanem különböző hasznos és szórakoztató elfoglaltságok (olvasás, tévézés, videójátékok, társasjátékok...stb.) színterét.

Egy hosszú izolációs időszakban kivédhetetlen a rutin, az ismétlődések kialakulása, ezért fontos, hogy egyes napokon valamilyen ötlettel újítsunk, és vigyünk valamilyen színt a napi tevékenységünkbe.

Érdemes kiszakadni a virtuális térből és visszatérni tudatosan a való világba,

a hétköznapi örömök (és sajnos a bajok) valóságosabb átélése lehetséges, ha minden nap legalább egy kis időre kizárjuk a digitális valóságot az életünkből.

Fontos kiengedni a gőzt, erre pedig jó lehetőség valamilyen sport űzése – lehetőleg a szabadon, napsütésben, ideális esetben a természetben.

Pszichológusok nem győzik eléggé felhívni a figyelmet arra, hogy az ember elméjében megjelenő gondolatok nem tények. Válság idején a negatív események várása ugyan reális, de a negatív gondolatok között sok a valóságtól elrugaszkodott, a félelem generálta benyomás – ezek tudatos kiszűrése fegyelmezettséget követel, de

nagy haszna van: jövőképünket nem sötétítik el pillanatnyi pesszimista érzelmeink.

A jövőképről pedig: a járvány – és a vele járó veszélyhelyzet, annak minden kellemetlenségével együtt – minden valószínűség szerint hónapokig fog tartani, és utána is súlyos következményekkel (gazdasági, foglalkoztatási problémákkal) kell együtt élnünk.

Mégis: egy átmeneti időszak után az élet újra vissza fog térni a normális kerékvágásába, és ezt nem szabad elfelejtenünk.

 

fotó: MTI

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
21 gramm
2020. március 17. 14:04
Környékünkön van egy krimó, valami Laci bácsi vagy Lajos bácsi kocsmája, nincs rá kiírva, olyan mint egy egy fedett kocsibeálló. Na onnan reggel negyed kilenckor olyan alakok gördülnek ki, hogy az aszfalttal kb 70 fokos szöget zár be...
zakar zoltán béla
2020. március 17. 13:03
Aggyal?!
gabor7th
2020. március 17. 11:17
Mindegy, mert úgyis vannak akik pánikot kelltenek és sokan vannak akik hajlamosak rá, hogy pánikbaessenek. Ezek kifosszák az üzleteket. Úgyhogy nincs mit tenni, mindenképpen részt kell venned ebben a "versenyben", mert végül éhen maradsz. Én tegnap jártam egy nagy árúházban és most először láttam ilyet életemben... a valamirevaló erőt adó élelmiszerek 95% kifosztva... és még az emberek többsége elvileg nem végzett a munkahelyén.
packó_
2020. március 17. 10:05
sehogy DDD
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!