Ortodox papok tüntettek Podgoricában

2019. december 26. 17:28

Az új egyházügyi törvényjavaslat ellen tiltakoznak a montenegrói fővárosban.

2019. december 26. 17:28

Az új egyházügyi törvényjavaslat ellen tiltakoznak a montenegrói fővárosban, a rendőrség azonban nem engedte közel a tüntetőket a parlamenthez, lezárta a város központját – közölte a Vijesti.me montenegrói hírportál csütörtökön. Több száz tiltakozó vonult utcára, hogy a törvényjavaslat ellen tiltakozzon, a rohamrendőrök azonban kordonokat állítottak fel a parlament körül, hogy védjék az épületet és a benn tartózkodó képviselőket az esetleges támadásoktól. A belügyminisztérium közleménye szerint azért lépett közbe a rendőrség, mert a tiltakozást nem jelentették be előre.

A tiltakozók többsége szerb származású és ortodox vallású, a törvényjavaslat ugyanis a szerb ortodox egyházat érinti a leginkább. A javaslat szerint ugyanis a vallási közösségeknek dokumentumokkal kellene igazolniuk, milyen ingatlanaik voltak 1918 előtt, vagyis azt megelőzően, hogy Montenegró csatlakozott volna a Jugoszláv Királysághoz. A szerb ortodox egyház szerint amennyiben elfogadják a törvényt, az ortodox egyház jelentős ingatlanokat, egyebek mellett középkori templomokat és kolostorokat veszíthet el. A szerb ortodox egyház szerint a Nyugat-barát kormány így akarja háttérbe szorítani a szerb egyházat, míg a kormány szerint erről nincs szó, noha az ország vezetése többször is bírálta az egyházi vezetőket azért, mert nem a montenegrói, hanem a szerb érdekek mellé álltak.

Amfilohije montenegrói püspök békére szólította fel a híveket, az államfőtől pedig a törvényjavaslat visszavonását kérte. A valamivel több mint 600 ezres Montenegró lakosságának nagy része a szerb ortodox egyház tagja. A montenegrói ortodox egyház több évtizede igyekszik különválni, ám önállóságát a többi egyház nem ismeri el.

(MTI)

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kispufi
2019. december 30. 13:11
A mooxinetes nagyszerű felnőttoldal idebaszarintóit is lehetne tán központilag ápolni, gyerekek, bár kétségtelenül idegesítőbbek náluk a bolsi trollok, de azért a fórumot ők is szét tudják b@szni, ezúttal kvázi szó szerint.
kortárs
2019. december 27. 09:09
A komcsilibsi kormány kordont épít, a papság tüntetésétől fél... végülis érthető. A sorosisták a Pride körül bontják a kerítést és az eu-s jogászok is csak a deviánsokért emelnek szót. A montenegrói papoktól meg jogosan veszik el az ingatlanjaikat, már a Velencei bizottság is megmondta, ha nincsen nekik 1918 előtti tulajdoni lapjuk a fiókjukban, akkor el lehet venni... kell az ingatlan a migráncsoknak.
cutcopy
2019. december 27. 08:45
Semmi gyújtogatás, kirakatbetörés..
kisgul
2019. december 26. 20:48
Ninja felvonulás?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!