Kedves Názáreti Jézuska!

2019. december 24. 08:21

Az ünnepeknek századunkban a legfentebb morális céljuk éppen az, hogy az embert belenyomják a világba, hogy még jobban és még kérlelhetetlenebbül belekényszerítsék a hétköznapokba.

2019. december 24. 08:21
Leimeiszter Barnabás

Kedves Názáreti Jézuska,,

aki a társadalomtudományok mai állása szerint már nem tarthatsz igényt arra, hogy szenvedjél érettünk, de a szellem- és kultúrtörténetben elfoglalt jelentős, még ha nem is elsőrangú szerepedet (a prominent religious scholar) széles körben elismerik; valamint kedves Angyalka, aki a református kartellnek dolgozol; illetőleg drága Télapó, aki (la-la-la-la) vidáman kipenderedsz a Coca-Cola-kamion vezetőfülkéjéből, és látványos, ámbár kevéssé környezetbarát módon fényárba borítod hazánk copf stílusú műemlékeit; továbbá tisztelt Szanta Krausz, aki bőrkabátban járod az ELTE BTK kelet-európai történeti tanszékét, és fáradhatatlanul nüanszírozod a sztálinizmus és a gulág történetét – néktek írok most levelet, ez most az én ádventi elfoglaltságom, minden nap egy sort, lassan és szelíden, bár a költővel ellentétben az én életemnek asszú fája nem korhad, hogy a viharba is korhadna, nem is nagyon értem, mit jelent ez, csak azt, hogy valami menthetetlenül negatívat,

márpedig aki ma, ebben a varázslatosan kitágult világban negatív, az egyszerűen lusta,

az nem akarja felismerni a lehetőségeit, az valósággal ellensége önmagának, ez pedig mi volna más, ha nem századunk főbenjáró és egyetlen bűne.

Szóval levelet írok, lassan és szelíden, miközben vidáman pattog a tűz a kandallóban, a konyhából forralt bor illata szállong, és jólesően duruzsol a zene, Mága Zoltán játssza Kurtág György és Pierre Boulez legkedvesebb karácsonyi melódiáit, hangulatom tehát fokozottan megelégedett és elédesült, ez azonban nem gátol meg abban, hogy viszonylatotokban és felétek minden szelídséggel együtt kellő asszertivitással lépjek fel, hiszen ahogy a szentiratok is leszögezik, a siker kulcsa a hatékony kommunikáció, levelet írok, pecséttel és szignómmal ellátva, csak a rend kedvéért, mert ennek, ugye, működnie kéne magától is, szólás nélkül is, elvégre néktek ez a szakmátok, ezért kaptok (gondolom, nem csekély) fizetést, de hát nem árt az elővigyázatosság, főleg egy ilyen válságos korban, amikor megszokott életünket és civilizációnkat korábban elképzelhetetlen veszélyek fenyegetik, úgy is mint internetes kommentek, túl szélesre tárt férfilábak a metrón, a Trónok harca elfuserált befejező része, csálén lerakott térkövek s a nyári hónapokban krónikus dehidratáltság.

Szóval azért írok levelet, hogy tudjátok, ti most a legudvariasabban és legtiszteletteljesebben

fel vagytok szólítva, hogy iktassátok, feldolgozzátok, majd szenteste tizenkilenc óra nulla nulla percig bezárólag teljesítsétek az én kívánságaimat,

a kívánságokat, melyek az enyéim, lényem óhajait, a szívemben fészkelő legtitkosabb vágyakat, amelyek egyébként tárgyilagos szemmel nézve is már-már nevetségesen szerények, hiszen nem szeretnék magamnak többet, mint felhőtlen jókedvet (ami ugyebár alapvető emberi jog) és egészséget (ami közmondásosan nagy szerepet játszik életünk alakulásában); követelem így hát a szép emlékű Hálózat TV méltán hatalmas sikert aratott műsorának, a Maksavíziónak összes évadát díszkiadásban, eddig soha nem látott jeleneteket tartalmazó rendezői vágásokkal és az Ayala–Brindisi páros tréfás audiokommentárjával, valamint bolygónk szellemi és anyagi erőforrásainak egyesítését és a globális technofuturista utópia megvalósítását, hogy a világ legnagyobb elméinek úttörő felfedezései nyomán tökéletesített hipermodern elemzőműszerek még időben felismerhessék a betegségek jeleit a székletemben.

Most pedig, hogy kívánságaim tekintetében tiszta víz került ki- és beöntésre, azon követelésemnek adok hangot, hogy nagy befolyással és felelősséggel bíró közszereplőként végre egyszer s mindenkorra, nyílt levélben és petícióban határolódjatok el azoktól a még ma is sokak által hirdetett, kisszerű és retrográd nézetektől,

melyek szerint az ünnepeknek valamiképpen az lenne a feladatuk, hogy kiszakítsák az embert a profán időből, a hétköznapi kerékvágásból, a hiúságok vásárából;

azt követelem tőletek, hogy minden erkölcsi hiteleteket latba vetve, erélyes hangon és egyértelműen rámutassatok: az ünnepeknek századunkban a legfentebb morális céljuk éppen az, hogy az embert belenyomják a világba, hogy még jobban és még kérlelhetetlenebbül belekényszerítsék a hétköznapokba, hogy agresszívan beledörgöljék az orrát abba, amiben hiúságostul és vásárostul és vásárlóerőstül és keresletestül és kínálatostul él, hiszen világa minden világok legjobbika, kora a valaha volt legszerethetőbb kor, és minden racionális számítás és minden elérhető (akár a székletéből kinyert) adat arra mutat, hogy forrón hálát kell éreznie, amiért itt és most adatott egzisztálnia, ámen.

Megerősítő válaszotokat előre is köszönve, baráti üdvözlettel: Barnus

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2019. december 24. 23:15
Kedves Barnus, az alábbi nyilván nem a legjobb ötlet a profán világból való kiszakadáshoz, viszont az ízlésednek meg fog felelni: holnap menj ki egy temetőbe. Azt a sokaságot, ami karácsonykor a temetőbe vándorol, csak a halottak napi tömeg múlja felül. Valamiért azok az emberek, akik még némi spirituális tartalmat kapcsolnak a karácsonyhoz, ilyenkor - furcsa módon - a halottaikhoz menekülnek. Tegyél te is így. Ez van olyan morbid ötlet, hogy tetszhet neked, ráadásul még csak nem is leszel vele különc, mert tényleg sokan vannak ilyenkor kint. Ennél persze lehet jobb spirituális elmélyedést is kitalálni, de ez is több, mint a bejgli + tévé.
kohntalan
2019. december 24. 17:09
Mivel Jézus nem létezett, a születésén sincs mit ünnepelni. Annak a legjobb, aki most valamelyik távoli egzotikus szigeten sütteti a hasát, kivonva magát ebből az őrületből.
gacsat
2019. december 24. 16:41
Volt aki végig olvasta? Miről szólt?
ráadás-éve
2019. december 24. 14:05
A jézuskázás a legirritálóbb dolog.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!