Hogyan lépjünk ki az önemésztő spirálból? – Pszichológiai segítség, olvasmányos formában

2019. december 27. 15:49

Milyen mintákat hozunk otthonról, és ezek miért lehetnek akadályai a boldogságnak? Mitől lesz valaki bántalmazó? Mire taníthat minket szüleink példája? Nyolc pszichológus, mentálhigiénés szakember tollából megjelent az Otthonról hoztuk esszékötet. Könyvajánlónk.

2019. december 27. 15:49
Constantinovits Milán
Constantinovits Milán

Virágkorukat élik a pszichológiai tárgyú ismeretterjesztő könyvek, ennek hullámán pedig számos önjelölt coach, életmódguru és motivátor tudományosan kevéssé megalapozott munkája is elárasztja az olvasóközönséget. A Nyitott Akadémia felkérésére és gondozásában azonban egy ízig-vérig szakmai, mégis könnyen befogadható kötet látott napvilágot, Otthonról hoztuk címmel.

Már a nyolc szerző neve garancia arra, hogy minőségi munkával találkozhatunk, amelyre bátran lehet támaszkodni bármilyen élethelyzetben. Angster Mária, Bagdy Emőke, F. Várkonyi Zsuzsa, Kozma-Vízkeleti Dániel, Lukács Liza, Orvos-Tóth Noémi, Pál Ferenc vagy Popper Péter gondolatai ugyanis olyan igazságokat fogalmaznak meg, amik mögött egyrészt nemzetközi és hazai kutatások, másrészt a javában ma is aktívan praktizáló szerzők sok évtizedes tapasztalatai is ott állnak.

Otthonról hoztuk – ahogy a cím is jelzi, a Kulcslyuk Kiadónál megjelent esszégyűjtemény szervezőelvét a családi örökség jelenti, vagyis az, hogy

szüleinktől és távolabbi rokonainktól milyen mintákat, akár tudattalan élményeket hozunk magunkkal.

Illetve ennél jóval többről is szó esik, hiszen a hozott minták továbbélése, továbbörökítése is hangsúlyosan megjelenik a 30-40 oldalas tanulmányokban.

Angster Mária, a családállítás hazai úttörő kutatója például azzal foglalkozik, hogy milyen sérülésekhez vezet, ha gyermekkori vagy távolabbi ősöknél megjelenő szülőhiányt a párkapcsolatban próbáljuk kompenzálni. Az ilyen esetek aszimmetrikus kapcsolódásokat eredményeznek, amelyben mindkét fél sérül, ha nem ismerik fel a probléma gyökerét. Ebben segíthet többek közt a családállítás módszertana is.

Érdemes kiemelni Kozma-Vízkeleti Dániel családterapeuta írását is, ami a párkapcsolatba kívülről behozott minták témakörét járja körül. Ezeket általában az egyéni életút során és a család hatásokra építjük magunkba, és importáljuk a párkapcsolatainkba, sokszor nem is tudatosan. Konfliktusokat generálhat ugyanakkor, ha merőben más családi mintákat, szerepfelfogásokat hozunk magunkkal, mint amiket párunk: erre példa lehet a családi ünnepek koreográfiája vagy a férfi-női szerepek eltérő értékelése. Kozma-Vízkeleti, aki egyúttal a Mathias Corvinus Collegium és a Mindset közös pszichológia szakirányának is vezetője, arra mutat rá, hogy ezek

a szemben álló, kódolt szokások nem feltétlenül összebékíthetetlenek,

illetve kellő önreflexióval és hosszú munkával a káros mintákat el lehet engedni.

Bagdy Emőke gondolatait is érdemes felidézni, aki többek közt a párkapcsolaton belüli erőszakot is érinti. Ennek a háttérében azonosítható a szakirodalom által identifikációnak nevezett jelenség is, vagyis hogy a gyermek nemi, párkapcsolati szerepfelfogását a szüleitől kölcsönzi. Így ha egy kislány azt látja otthon, hogy édesapja minden reggel bántalmazza az édesanyját, számára is természetes és tolerálható lehet, ha vele is ez történik felnőtt kapcsolatában.

A kötet erénye, hogy a szerzők, akik a Nyitott Akadémia előadói is egyben, a tudományos megalapozottságot olvasmányos formában jelenítik meg, így az Otthonról hoztuk bátran ajánlható mindenkinek – kortól és előtanulmányoktól függetlenül. A könyv megvásárolható a nagyobb kereskedésekben és a Nyitott Akadémián keresztül is.

***

Fénykép: Nyitott Akadémia

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Megtalálta
2019. december 28. 10:33
"Virágkorukat élik a pszichológiai tárgyú ismeretterjesztő könyvek, ennek hullámán pedig számos önjelölt coach, életmódguru és motivátor tudományosan kevéssé megalapozott munkája is elárasztja az olvasóközönséget." Slip inside the eye of your mind Don't you know you might find A better place to play
antioligarcha
2019. december 28. 08:22
Hát ez is a szokásos lehet. Tényleges, komoly munkával is járó kutatások helyett a pénzért sírdogáló páciensekkel való beszélgetésekből összecsipegetett információkból egy nem reprezentatív sztorizgatás ez is. Vevőköre a 30+os szingli és elvált nők tömege ennek is, férfi szemmel nézve alapvetően értékelhetetlen.
szürkemókus
2019. december 28. 08:15
Ezeket a könyveket ki szerkeszti (lapátolja össze)?
áfonya
2019. december 28. 03:37
Dobrev Klárától, vagy férjétől, Gyurcsány Ferenctől lehet igényelni. Tekintettel arra, hogy a Magyar Kormányhoz Gyurcsány Ferencnek és Dobrev Klárának az égegyadta világon semmi köze, az Európai (Nyugdíjak érdekében hiába fordulnak az Orbán kormányhoz ők nem is ígértek ilyet. Ugyanis ilyen, hogy Európai Nyugdíj: nem is létezik). Tehát felhívjuk minden DK szavazó figyelmét, hogy az alábbi címen igényeljék az Európai Béreket és Európai nyugdíjakat: Szemlőhegy u. 42. Budapest, 1025 Amennyiben elmennek a címre, és becsöngetnek, valamint a “Jónapot kívánok! Az Európai Nyugdíjért jöttem!” mondat után egy morcos biztonsági őr azt válaszolja, hogy “Temegmiak*rvaanyádatkereselitttakarodjálinnen” válasz kapják, ne csodálkozzanak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!