Esztergomi bazilikát ábrázoló ünnepi tíz eurós érmét dobott piacra Szlovákia

2019. december 13. 22:43

Rudnay Sándor esztergomi érsek beiktatásának 200. évfordulója adta az alkalmat.

2019. december 13. 22:43

Az ünnepi tíz eurós érme elülső oldalán Rudnay Sándor bíbornokérsek képe, tőle balra halotti címere, szélén pedig a „Vymenovanie za ostrihomského arcibiskupa”, avagy „kinevezése Esztergom érsekévé” felirat található. Az ünnepi érmét Körmöcbányán verték, és november 5-én került forgalomba – számol be róla a Ma7.sk.

A kérdéseket azonban az érme hátoldala veti fel, ahol az esztergomi bazilika került ábrázolásra, azonban sehol nincsen jelezve, hogy a történelmi épület Magyarországon található, mi több, a „Slovensko”, avagy Szlovákia felirat jelenik meg alatta. 

Rudnay Sándor a történelmi Rudnay családból származó katolikus egyházi személy volt, aki 1819-től esztergomi prímás, majd 1831-es haláláig bíboros volt. Ő volt az építtetője az esztergomi bazilikának. Rudnayt mint a szlovák művelődés mecénása és a szlovák prédikáció egyik legnagyobb mestere tartják számon a mai Szlovákiában. 

 

fotó: vzacne-mince.sk

Összesen 116 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kpee
2020. január 26. 14:20
Erről jutott eszembe, úgy kb. két évvel ezelőtt kezembe került egy könyv "Szlovák Budapest" címmel. Meglepődtem és elgondolkodtam, mikor is volt Budapest szlovák? Az itteni szlovák nemzetiségi önkormányzat adta ki. Sajnos sokan közülük magyarellenesek, pedig valószínűleg nálunk senkinek nem volt ellenvetése egy ilyen címmel megjelent könyv kapcsán. Vagy lehet, hogy ezt rosszul tesszük.
még fokozza
2019. december 15. 13:42
A szlovák a testvérnépünk! Együtt laktunk velük Uhorskoban!
villogókékfog
2019. december 14. 18:50
Ezek szisztematikusan lopják a történelmünket is. A történelmi terminológiában 'uhorsko', minden Magyarországgal kapcsolatos helyzet, királyság, szabadságharc, török megszállás stb. 1920ig. Madarsko, minden ami Magyarországgal kapcsolatos 1920-tól napjainkig. Tehát létezésünket is tagadják, mi csak 1920-tól létezünk, ezer évig ugorok voltunk. Csak lapozzanak fel egy szlovák történelem könyvet, de akár a wikipédiát.
Mich
2019. december 14. 15:57
Adjanak ki Kazinczyról és Mikszáthról is emlékérmet...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!