Szabadságpárti reakciósok: a haladás közép-európai bírálatáról

2019. július 02. 13:59

A haladó politika reakciós, szabadságpárti bírálói ma nem állhatnának egyetemi katedrára Megadja Gábor most megjelent kötetének gondolatmenete szerint. Könyvbemutatón jártunk.

2019. július 02. 13:59
Szilvay Gergely
Szilvay Gergely

A szabadság reakciós harcosai – a haladó politika közép-európai bírálata. Ezzel a címmel jelent meg Megadja Gábor, a Századvég vezető kutatója és a 888.hu publicistája új kötete. Megadja első munkája 2014-ben jelent meg Az utópia hegemóniája címmel.

A kommunizmus bukása után ezeket a szerzőket még mindig nem idézik a hazai tudományos közéletben – vezette fel az A38 hajón tartott könyvbemutatót a Századvég kiadó igazgatója, Molnár Attila Károly azokra a szerzőkre utalva – többek közt Hannah Arendt, Erich von Kuehnelt-Leddihn, Eric Voegelin, Friedrich von Hayek, Molnár Tamás, Polányi Mihály, Leo Strauss, stb. –, akiket Megadja bemutat és elemez a kötetében. 

A kötet a mindennapi élethez, a politikáról való gondolkodáshoz is ad muníciót – jegyezte meg Fűrész Gábor, a Századvég kiadó munkatársa, hozzátéve: a kötetből kiderül, hogy

a nácizmus és a kommunizmus a középkori eretnek mozgalmaktól eredeztethetőek,

a liberalizmus pedig gyakran ellentétes a demokráciával.

Megadja Gábor munkája fogalmi készletet ad az ember kezébe – hívta fel  a figyelmet Fűrész Gábor. 

Lánczi Tamás kérdéseire felelve Megadja Gábor kifejtette: az általa feldolgozott szerzők nem voltak ismertek életükben. A hatókörük ugyan kicsi, de van értékük. Ez az érték pedig többek közt abban áll, hogy megkérdőjelezik a progresszív történetmesélést, a progresszív előfeltevéseket. 
Megadja megjegyezte: a progresszívek sikerrel adnak el tudományos dolgokat mainstreamként, az ő tételeik leszivárogtak az újságírásba, a közéletbe. Ezt pedig meg kell próbálni ellensúlyozni. Ahogy Megadja érzékeltette: a francia radikális baloldali, posztstrukturalista (tehát posztmodern) és homoszexuáilis Michel Fouceault-ról is rengeteg doktori dolgozat született, talán még a cipőméretéről is külön doktori van, és a hozzá hasonló haladó gondolatok szépen átszivárogtak a politikába. 

De mi a haladó politika?

– tette fel a kérdést Lánczi Tamás.

A haladás valami olyasmit takar, hogy az ember egyre tökéletesedik, egyben egy egyre szabadabb, konfliktusmentesebb világ felé halad, és idővel megszüntetjük a diszkriminációt – válaszolta Megadja.

Hozzátette: a haladás gondolatának keresztény eredete van. Mint Szent Ágoston írta a Civitas Deiben: birodalmak jönnek és mennek, de emögött van egy üdvtörténet,

a haladók azt a haladástörténetet akarták lehozni a földre,

ami a kereszténységnél a kegyelemhez és a megváltozóhoz kötődik; ők ezt viszont emberi erővel akarják megcsinálni.

Ezt a haladó politikát a a szerző szerint a nyugat-európai szellemi elit, valamint az EU-s politikai elit szeretné átültetni a gyakorlatba. Márpedig ők úgy gondolják, hogy világfaluban élünk; ebből következően mindenki idejöhet, aki akar; s ha nem elég felvilágosultak, akkor majd felvilágosítjuk őket és rájönnek, hogy „ők nem binárisok”

Katedrára állhatnának-e ma ezek a szerzők?

– kérdezte Lánczi Tamás. A válasz egyértelmű és határozott: nem. 

Megadja Gábor kifejtette: a mai akadémiai mainstream szemszögéből ezek a szerzők felháborítóak; itthon kicsit szabadabbak a viszonyok, de egy német, francia vagy amerikai egyetemekre nem valószínű, hogy beengednék őket.

A szerző hozzátette: az akadémiai életben ugyan szeretheted Edmund Burke-öt, a konzervativizmus egyik alapító szerzőjét, de a konkrét politikai kérdésekben alkalmazkodnod a liberális felfogáshoz.

Megadja Gábor kifejtette: az általa taglalt szerzők

az antik és a keresztény gondolatkincshez akartak visszanyúlni,

s ez a két gondolatáramlat felszabadító lehet a szekularizmussal és az agresszív ateizmussal szemben.

Megadja leszögezte: hogy milyen az emberi állapot, arra nem adtak még jobb választ a kereszténységnél, ugyanígy azzal kapcsolatban sem, hogy el kell fogadnunk az emberi tökéletlenséget, mert az nem felszámolható.

Jobb az eredeti

Lánczi Tamás felvetette, hogy a kultúrkereszténység nem kínál megváltást, szemben például a „méregzöld” gondolattal. Megadja ezzel kapcsolatban elmondta: a kereszténység nehézsége, hogy ha valaki nem hisz, akkor nem kényszerítheted, hogy higyjen, „bár én pápista vagyok, ahol aki meg van keresztelve, azt lehet kényszeríteni”, de mégsem szokták betolni az embereket a templomba.

A kereszténységből is jobb az igazi – szögezte le Megadja Gábor, hozzátéve: van egy ígéret a keresztény feltámadásra, és „akármennyire lenne kedvünk odamenni pár szerkesztőséghez, hogy sziasztok, el kéne menni templomba, nem tesszük”. 

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mucsay
2019. július 06. 15:09
az a38 egy újgenerációs bitó-szalon, megadja pedig egy korunkbeli heller ágnes, aki nem lukács györgyről, hanem hannah arendtről publikál, lényegi különbséget nem látok, mer az ideológia, hát azt pont lényegtelen, cserélhető masni a kupac tetején.
nyugalom
2019. július 02. 23:21
Összejöttek az irigy sivalkodók! BEzzeg a libsi oldalon, micsoda elmék!
Ovisbig
2019. július 02. 17:05
Hehe... feltűnő ahogy rávetették magukat erre a cikkre a momentumos ballibsi kis véglények... ha valahol olvasnak a beléjük táplált ideológiától eltérő gondolatokat odaböfögnek néhány szánalmas kommentet... de talán idővel ti is felnőttök és csak egy "momentum" lesz az életetekben ez az önimádó időszak, mert hogy is mondta Churchill?: „ha húszévesen nem vagy liberális, nincs szíved, ha negyvenévesen nem vagy konzervatív, nincs eszed” A NER pedig szépen végignézi míg lezajlik ez a folyamat és a végén szívesen lát a soraiban titeket is. ;)
Vén Csataló
2019. július 02. 16:49
Nem csupán a felsorolt filoszok felháborítóak a mai manstream szemében. A Monty Python is az. Egy Brian élete c. filmet ma nem lehetne lefortgatni és bemutatni, mert nyílt utcán meglincselnék a készítőket a toleráns balliberálisok. Szomorú, humortalan, korlátolt és agyalágyult világ az, amit ezek az elmebeteg haladárok próbálnak léltrehozni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!