Dave Grohl 50

2019. január 14. 21:53

Kerek születésnapot ünnepel mindenki legjobb rocker haverja, a nirvanás, Foo Fighters-es Dave Grohl.

2019. január 14. 21:53

Ötvenéves lett Dave Grohl, a Nirvana egykori dobosa, majd az általa alapított Foo Fighters frontembere. Az 1969. január 14-én az amerikai Ohio állambeli Warrenben született Grohl sokfelé élt gyerekkorában, majd a Washington DC-beli punk és hardcore szcéna fiatal zenésze lett. A Scream nevű hardcore bandában zenélt 1986-1990 között, majd rátalált a Nirvana dobost kereső két tagjaa, Kurt Cobain és Krist Novoselic.

A többi innentől (pop)történelem: a már a Grohl által feldobolt Smells Like Teen Spirittel és a Nevermind albummal a Nirvana a kilencvenes évek meghatározó rockbandája lett.

1994-ben, Cobain öngyilkossága és a Nirvana feloszlása után a lesújtott, helyét nem találó Dave Grohl fogta magát és elkezdte fölvenni saját dalait, amiken minden hangszeren ő játszott és ő is énekelt. Végül zenésztársakat keresve megalakította a Foo Fighters-t. 1995 nyarán adta ki első kislemezét, majd első albumát is.

A Foo Fighters még kevéssé ismert zenekarként fellépett az 1997-es Szigeten is, a rákövetkező években viszont világsztárokká emelkedtek. A kétezres években a világ legnépszerűbb rockzenekarainak egyike lettek, miközben Dave Grohl a saját bandája mellett a rocktörténet végtelen számú kisebb és nagyobb legendájával is zenélgetett.

Grohl pár hónapja hobbiból, a zene szeretetének, a zenélés örömének a kölykök felé való átadása céljából fölvett egy több mint 20 perces, több tételes instrumentális rockszámot Play címmel, amin ismét minden egyes hangszeren ő játszott.

Dave Grohl zenekarával 2017-ben lépett fel a budapesti Arénában, idén nyáron pedig visszatérnek a Szigetre.

A Mandiner 2017-es koncertkritikáját itt olvashatják.

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
formaegy
2019. január 15. 08:30
Jó egészséget, és sok-sok évet még a zenében! Több cd is meg van, mint Nirvana, mint Foo Fighters, de ha hirtelen kapásból kell dalokat bedobnom, Nirvana - Smells Like Teen Spirit Foo Fighters - Kung Fu Fighting Nirvana - Heart Shaped Box
koronaszepe
2019. január 15. 07:42
Hát, akkor én nem vagyok benne a "mindenkiben". Nem rossz, de erősen túlértékelt...
luzitanxaver
2019. január 14. 23:19
Ő nagyjából az a pont a könnyűzenében, aminek az antitézise Bono. Éljen soká - és lehetőleg öregkorára se bolonduljon meg (ami nem ritka ebben a szakmában, ld. pl. Roger Waters).
my fair lédig
2019. január 14. 22:30
Apropó, a Fidesz-frakció visszafizette már Sorosnak a kiképzésükre fordított Soros-pénzeket, ahogyan anno azt Kovács Zoltán kormányszóvivő megígérte ?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!