A kijevi parlament megszavazta a Moszkvától független ukrán ortodox egyház megteremtését

2018. április 19. 12:50

Támogatja az ukrán parlament Petro Porosenko elnök azon törekvését, hogy önálló, Moszkvától független ukrán ortodox egyház jöjjön létre. Az ukrán elnök I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökomenikus pátriárkához készül fordulni az ügyben.

2018. április 19. 12:50

Az ukrán parlament támogatásáról biztosította csütörtökön Petro Porosenko ukrán elnök arra irányuló kezdeményezését, hogy indítsák el a hivatalos eljárást egy Moszkvától független, saját, egységes ukrán ortodox egyház megteremtésére.

Porosenko kedden jelentette be, hogy aláírta azt a hivatalos megkeresést, amelyben I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárkát arra kéri,  nyilvánítsa az ukrán ortodox egyházat autokefállá, azaz Moszkvától független, egységes nemzeti ortodox egyházzá. Az államfő ehhez kérte a törvényhozás támogatását.

A kezdeményezéshez csatlakozott az országban működő három ortodox felekezetből még egy: az ukrán autokefál ortodox egyház, a moszkvai patriarchátus viszont határozottan elutasította a kezdeményezést.

Az elnök szerint még soha ilyen közel nem került Ukrajna ahhoz, hogy saját önálló ortodox egyháza legyen. Reményét fejezte ki, hogy az ukrán egyház még idén, a Kijevi Nagyfejedelemség (Kijevi Rusz) megkeresztelésének 1030. évfordulóján megkapja az autokefál státust. Leszögezte ugyanakkor, hogy az egységes ortodox ukrán egyház nem válik állami egyházzá, a hívők továbbra is szabadon választhatják meg, mely egyházhoz csatlakoznak.

Autokefáliát elvileg zsinat adhat, vagy magas rangú püspök, azaz pátriárka. Ezt az adott egyház vezetőinek és azon ország államfőjének kell hivatalosan kérvényeznie, amelyben működik. Az autokefál egyházak vezetői nem tartoznak hierarchikusan másik egyházi autoritás alá.

Jelenleg Ukrajnában alapvetően két patriarchátusra, a moszkvaira és a kijevire kettészakadt ortodox egyház működik, valamint egy jóval kisebb, a hívek kevesebb mint három százalékát tömörítő felekezet ukrán autokefál ortodox egyház elnevezés alatt. A moszkvai nem ismeri el a két másik függetlenségét, mindkettőt szakadárnak tekinti.

Tavaly decemberben ismét fellángolt a vita a két patriarchátus között: az orosz ortodox egyház felszólította az ukrán ortodox egyház kijevi patriarchátusát, hogy térjen vissza a moszkvai patriarchátus irányítása alá. Filaret azonban azt üzente Moszkvának, hogy ez sohasem fog megtörténni.

(MTI)

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fogd a pénzt és kuss
2018. április 19. 13:04
no, az, hogy az állam el vagyon választva az egyháztól, az csak magyarországon érdekes a nagyondemokratikus ukrajnában nem? na mindegy, végül is mind1, ha nem megy így, majd imádkoznak az ukrán parlamenthez az ortodoxok
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!