Az igényről

2018. január 04. 12:23

És neveld lelked kérlelhetetlen igényérzetre. Ez a legfontosabb...

2018. január 04. 12:23
Márai Sándor

Napi Maxima – Szalai Zoltán rovata

 „A tömegek világa csak mohó, de nem igényes. Te maradj mértéktartó és igényes. A világ egyre jobban hasonlít egyfajta Woolworths-áruházra, ahol egy hatosért megkapni mindent, silány kivitelben, ami az élvező hajlamú tömegek napi vágyait gyorsan, olcsón és krajcáros minőségben kielégítheti. Ennek a tömegkielégülésnek veszélyei már mutatkoznak, az élet és a szellem minden területén. Egy kultúra nemcsak akkor pusztul el, ha Athén és Róma finom terein megjelennek csatabárddal a barbárok, hanem elpusztul akkor is, ha ugyanezek a barbárok megjelennek egy kultúra közterein és igény nélkül nagy keresletet, kínálatot és árucserét bonyolítanak le. Te válogass. Ne finnyásan és orrfintorgatva válogass, hanem szigorúan és könyörtelenül. Nem lehetsz elég igényes erkölcsiekben, szellemiekben. Nem mondhatod elég következetesen: ez nemes, ez talmi, ez érték, ez vacak. Ez a dolgod, ha ember vagy, s meg akarod tartani ezt a rangot.”

Márai Sándor: Füves könyv – Az igényről

 

Márai Sándor (1900-1989) magyar író és költő, a huszadik század magyar prózájának nemzetközileg is kiemelkedő alakja. Polgári származású író, Kassán született, majd Budapesten, Lipcsében és Berlinben élt és dolgozott. 1948-ban – Lukács György szimbólum értékű megsemmisítő kritikája után – örökre elhagyta Magyarországot, és Olaszországban, majd később az Egyesült Államokban telepedett le. Önkezével vetett véget életének, hazájába soha nem tért vissza.

(Az idézetet köszönöm Karvalyszky Gábor olvasónknak.)

 

------------------------

Az Ön maximája is megjelenhet a Mandineren. Ehhez nem kell mást tennie, mint a [email protected] címre elküldi kedvenc maximáját, annak pontos fellelhetőségi helyét és egy rövid leírást a maxima szerzőjéről. A maxima közléséről és a végleges kísérőszövegről a rovat vezetője Szalai Zoltán dönt, a beküldő nevét a szöveg végén minden esetben feltüntetjük.

 

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Finale*
2018. január 04. 21:13
Szerintem ez is nagyon igaz : " A formákat pedig utolsó pillanatig be kell tartani. Étkezés közben, társalgás közben. Ágyban és asztalnál. S mikor mindegyre formátlanabbá válik az emberi együttélés: te maradj hûséges a köszönés, meghajlás, kézfogás, érzésnyilvánítás, véleményalkotás kialakult, végsõ és kristályos formáihoz. Egy korban, mikor mindenki azt követeli, hogy öltsél formaruhát, te járj csak következetesen zakóban, s este, ha éppen társaságba hívnak, ölts fekete ruhát. Nem a ruha, hanem a forma kedvéért. A mûveltséget nemcsak a könyvek mentik meg. A mûveltségeket a köznapok apró reflexei mentik meg. Amikor egy korszak fölemelt ököllel jön ellened, te köszönj vissza, nyugodtan és udvariasan, úgy, hogy megemeled kalapod. Nem tehetsz mást "
marko11
2018. január 04. 17:17
A bölcsességet elvesztettük a szakképzettségben. És a műveltséget elvesztettük az értesültségben: olcsóbb és praktikusabb, mint a műveltség. (Márai Sándor: Napló, 1962)
marko11
2018. január 04. 17:12
Ma már nem szégyen műveletlennek lenni, csak lúzernek. A mai korszellem már nem ismeri az igényességet. Pontosabban azt hiszik, hogy akkor vagy "igényes", ha megvan a legmenőbb cuccod. A szellemi igényesség fogalmát már nem is értik.
brabant89
2018. január 04. 17:12
"Nem lehetsz elég igényes erkölcsiekben, szellemiekben." A Bogár László, Aristo, DJ Jeszy stb. imádó, béka segge alatti intellektuális színvonalú sorosellenes propagandát beszopó fideszbirkák agyonlájkolják Márainak ezt a kijelentését. Még csak önismeretük sincs. :((
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!