Az elméleti emberek tévedése

2017. december 27. 19:47

Egy államférfi gyakran nem 'tudja', mit csinál, de ez nem gátolja abban, hogy nagy biztonsággal éppen a legeredményesebbet tegye.

2017. december 27. 19:47
Oswald Spengler

Napi Maxima – Szalai Zoltán rovata

„Elméleti emberek óriási tévedése, ha azt hiszik, hogy helyük a csúcson, nem pedig a nagy események hátterében van. Vagyis teljesen félreismerik azt a szerepet, amit a politizáló szofisták Athénban vagy Voltaire és Rousseau Franciaországban játszottak. Egy államférfi gyakran nem 'tudja', mit csinál, de ez nem gátolja abban, hogy nagy biztonsággal éppen a legeredményesebbet tegye; a politikai doktrinerek mindig tudják, mit kellett volna tenni, ennek ellenére tevékenységük, ha egyszer nem a papírmunkára korlátozzák magukat, éppen hogy a legeredménytelenebb és ezáltal a legértéktelenebb a történelemben.”

Oswald Spengler: A Nyugat alkonya, II. kötet, p. 33.

 

Oswald Spengler (1880-1936) német filozófus, a konzervatív forradalom egyik fő alakja. Életművében elvetette a liberalizmust és a marxizmust. Hitler 1933-as hatalomra jutása után többször bírálta az egypártrendszert, aminek következtében folyamatosan marginalizálódott Németországban. Fő művében A Nyugat alkonyában elveti a lineáris fejlődésre alapuló ókor-középkor-újkor hármasával operáló, Európa-centrikus történelemszemléletet, és helyette az egymástól független kultúrkörök létét feltételezte. Szemlélete szerint a nyugati, fausti organikus kultúra korunkban lép át a technikai fejlődést előtérbe helyező, hanyatló korszakába, amit civilizációnak nevez. A 20. és 21. század fordulóján – Huntington és Fukuyama hatására is – életműve újra a legtöbbet idézett művek közé került.

(Az idézetet köszönöm Sztrókay László olvasónknak.)

 

------------------

Az Ön maximája is megjelenhet a Mandineren. Ehhez nem kell mást tennie, mint a [email protected] címre elküldi kedvenc maximáját, annak pontos fellelhetőségi helyét és egy rövid leírást a maxima szerzőjéről. A maxima közléséről és a végleges kísérőszövegről a rovat vezetője Szalai Zoltán dönt, a beküldő nevét a szöveg végén minden esetben feltüntetjük.

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bencsik Gábor
2017. december 28. 10:15
Az államférfi sakkozó, csak nem 64 kockán játszik, hanem milliószor 64 kockán. Ezért az intuíciója - ha van neki - sokszor jobb lépéseket sugall neki, mint a puszta logika. Persze rossz sakkozó is van, de a legjobbak bizony jobban döntenek, mint a legjobb matematikusok.
Knerten
2017. december 28. 02:10
Hát ezzel nem értek egyet. Számos nagy(nak indult) államférfi bukott abba bele, hogy nem hallgatott a környezetében lévő kompetens katonai, diplomáciai és egyéb szakemberekre. Amikor megy a szekér, akkor nagyon könnyen jön az túlzott önbizalom, a tévedhetetlenség, sebezhetetlenség hamis biztonságérzete. Aztán persze jön az önnön becsvágyától és múltbéli sikereitől elvakított vezető bukása.
Valodi
2017. december 27. 20:44
Egy igazi magyar paraszt: "...nincs sok,de 0 volt mikor kezdtük a rendszerváltáskor,megdolgoztunk keményen minden egyes négyzetméterért,100ha összejött,20eft-ól 1,5miskáig vettük hekijét soha nem alkudoztunk,ha megérte megvettük ha felajánlották,tehát szinte minden pénzünk vissza lett forgatva földbe meg épbe...." Gratulálok és sok sikert, boldogságot, szeretetteli családi folyamatosságot kívánok hozzá! "A Paraszt történetietlen. A paraszt az örök ember, a közös alap, függetlenül mindenféle kultúrától, ami a városokban honos. Megelőzi és túl is éli azokat, érzéketlenül, nemzedékről nemzedékre tenyészve, földhöz kötődő foglalkozásokra és képességekre korlátozódva, misztikus lélek, nyers, a gyakorlathoz tapadó értelem; alapja és soha ki nem apadó forrása a vérnek, amely a városokban a világtörténelmet csinálja... A paraszt ősök unokájaként, jövőbeni unokák ősapjaként ereszt gyökeret a földbe. Az ő háza az ő tulajdona; nem a testnek és a javaknak néhány évre szóló illékony együttléte ez, hanem az örök föld és örök vér, tartós és bensőséges egymáshoz kötöttsége..."
békalepcse
2017. december 27. 19:54
Az ember eddigi léte, vezetői által hozott döntései utólagosan vizsgálva, ép eléri a nagycsoportos óvodások szintjét...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!