Made in Hungary

2017. november 29. 08:34

...rendíthetetlen világmárka.

2017. november 29. 08:34
Gyurkovics Tibor

Napi Maxima – Szalai Zoltán rovata

„Magyarnak lenni könnyű volna,
ha az ember nem magyar volna,
talán még imponálna is,
ahogy józannak a hasis,
a kábulata, szelleme,
egekig szálló permete,
hol magyar még az isten is!

de így, belülről, maga-bontva
úgy gondolok a magyarokra,
mint akik maguk mérgezik
a népet, amely éhezik
a mezítelen igazságra:
hogy a magyarság dőlve-állva
eladhatatlan, kicsit árva
rendíthetetlen világmárka.”

Gyurkovics Tibor: „Visszanéztem félutamból, szememből a könny kicsordult” – Válogatott és új versek. Budapest: Kairosz, 2000, p. 159.

 

Gyurkovics Tibor (1931-2008) Kossuth- és József Attila-díjas magyar költő, drámaíró és pszichológus. A Lyukasóra című műsor állandó vendége, az Új idő című folyóirat szerkesztőbizottságának a tagja, az MMA alelnöke volt. Pszichológusként Országos Ideg- és Elmegyógyintézetben dolgozott, itteni élményeit több művében is bemutatta. Fenti versével válaszolt arra kérdésre, miért is fontos magyarságát hangsúlyoznia, amelyet eladhatatlan, árva, ámde „rendíthetetlen világmárkának” gondolt.

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Giuliano
2017. november 30. 10:52
Maga-bontva,árokásva, Hungária utcai fiúk homokbombákat vetnek egymásra,a grund kerítésén túlra nem látva,hányan kíváncsiak a látványosságra:felszínes és mély magyarok skanzenbe zárva dühöngenek egymásra s az egész világra,Atilla ostora nem ezt vetítette vásznára,hogy mi rosszult el,hol és mikor,talán már elemzi új Hunor,Magor,mert itt már az Isten se tudja,hogy mi a teendő,most olvassa!
Zokni
2017. november 30. 08:15
"...Nem hallottam, hogy bárki is azt mondta volna, hogy az isten magyar. Se kicsi, se nagy i-vel..." - írja. Pedig ez elég régi: "A Föld Isten kalapja, Magyarország a bokréta rajta. Csonka Magyarország nem ország Egész Magyarország mennyország! Kitartás, éljen Szálasi!" (Itt néhány eftárs örül is neki...) Vagyis: magyar bokréta a magyar kalapon, és az meg a magyar Isten fején.
Zsusztina
2017. november 29. 18:54
"magyar az isten is" ??? Csak azt ismerem, hogy a "magyarok Istene". Nem hallottam, hogy bárki is azt mondta volna, hogy az isten magyar. Se kicsi, se nagy i-vel. De jó példája az önmarcangolásnak ez a vers.
balbako_
2017. november 29. 14:05
Gyurkovics Tibor volt Csurka mellett a másik tiszta fejű, magyarságért élő ember, aki az utolsó napjáig az országért, értünk dolgozott.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!