TGM: „2018-ban nem volt remény”

2017. október 15. 15:53

A 2018-as választáson nincs esélye, de van mit felhozni a baloldali ellenzék mentségére – mondta Tamás Gáspár Miklós a szombati Nemzeti Konzultáció-ellenes tüntetésen. A konzultációs ívekből papírrepülőt hajtogató résztvevők politikai álláspontja felől érdeklődtünk.

2017. október 15. 15:53
Czopf Áron-Filemon Norbert

Ellátogattunk a „Nem Ál-konzultálunk Közpénzből – Hajtogassunk Papírrepülőt” című ellenzéki tüntetésre. A Kossuth téren vagy kétszáz ember gyűlt össze, hogy kifejezze nemtetszését a Nemzeti Konzultációval kapcsolatban. Mint kiderült a kérdést mindenki másképp közelítette meg. A Helsinki Bizottságot képviselő Tóth Balázs azt mondta, ki kell, hogy ábrándítsa a résztvevőket, a Helsinki Bizottságnak nincs kompetenciája a pártpolitikához és soha nem fog politikai rendszerek megdöntésén fáradozni.

Tamás Gáspár Miklós beszédében azon töprengett, ha húsz év múlva megkérdezi valaki, hogy „hol voltatok, amikor elveszett a haza?” mit válaszolhat majd egy ellenzéki. Elő is állt saját válaszával: „Igaz, hogy a haza elveszett, igaz hogy 2018-ban nem volt remény, de azért volt olyan, hogy a város mindenkié, meg volt Magyar Helsinki Bizottság, volt TASZ, Migration Aid, Migszol, Közös Ország Mozgalom és a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete sikeres sztrájkot szervezett a Tescónál.” Ezen kívül még azt hozhatja fel mentségére az ellenzék, hogy egy ilyen őszi délutánon úgy száz ember összegyűlt a Kossuth téren. Húsz év múlva talán elmondhatjuk – fogalmazott a szónok –, hogy szörnyű volt, de elmúlt.

A Közös Ország Mozgalom szóvivője Bodija Szilvia, felszólalásában amellett érvelt, hogy a Nemzeti Konzultáció szükségtelen és alkalmatlan eszköz az állampolgárok véleményének kikérésére, hiszen a kormány politikájáról az országgyűlési választásokon is véleményt nyilváníthatnak. Ezután hitet tett az arányos választási rendszer mellett és felhívta a figyelmet arra, hogy az általa képviselt mozgalom már ki is dolgozott egy törvényjavaslatot a kívánt választási reformhoz.

Az épp távozó Tamás Gáspár Miklóst megkérdeztük, mit gondol közelebb hozta-e a tüntetés akár egy perccel is az áhított kormányváltást? Túl nagy feneket kerítettünk a dolognak, mert a válaszból kiderült, ez csak egy szerény kis összejövetel volt, ezért szó sincs arról, hogy kihatással lenne arra, meddig marad kormányon Orbán Viktor. Amikor azt kérdeztük, jellemzi-e a baloldali ellenzék állapotát, hogy papírrepülők hajtogatásával van elfoglalva, a filozófus félvállról csak annyit mondott: „Isten tudja…” Mivel ennél a hivatkozásnál nem is lehet frappánsabban lezárni egy eszmecserét, tovább is álltunk és a résztvevőket faggattuk tovább.

Egy tüntető hajléktalan rezignáltan megjegyezte, hogy „nem lesz ebből az egészből semmi”, mert attól, hogy repülőket dobálunk, a kormány nem fog repülni – fogalmazott. 

A téren idősek és fiatalok egyaránt átszellemülten dobálták a papírrepülőket. Volt aki játékosan újra és újra felkapta és a magasba röpítette a konzultációs íveket, mások már befejezettnek érezve a tiltakozás aktusát már távoztak a helyszínről. Az oszló gyülekezetben afelől tudakozódtunk, létezik-e Soros-terv. Meglepetésünkre a válaszolók többsége szerint ez nem kérdéses, csak fontosabb dolgokkal kellene foglalkozni: az oktatásról, az egészségügyről vagy a lakásválságról jobb lenne konzultálni. Találkoztunk olyan véleménnyel is, amely szerint még a témával sincs probléma, csak a kérdéseket kellene megfelelően feltenni. Ebből kisebb vita kerekedett a jelenlévők között.

A Közös Ország Mozgalmat képviselő Bodija Szilviát is sikerült elcsípnünk. A hangfalakból egyre hangosabban szólt a techno, miközben a jogász-szóvivő önfeledten indította útnak a papírrepülőket. Megkérdeztük a konzultációról és a Soros-tervről, mire azt mondta, ő nem tud arról, hogy létezne ilyen terv, a konzultációval pedig az a fő probléma, hogy ellenőrizetlenül zajlik.

Bognár Márton, a rendezvény főszervezője más kritikát fogalmazott meg: kérdésünkre elmondta, hogy szerinte létezik Soros-terv, de a Nemzeti Konzultáció összemossa azt az uniós migrációs politikával és ez durva leegyszerűsítés. Kiemelte: a határkerítésre egyértelműen szükség van és a kormánynak az a törekvését is helyesli, hogy a migránsválságot az érintett közel-keleti és afrikai országok segítésével kell orvosolni. Talán jobb lenne – mondta –, ha a konzultáció költségét is inkább erre fordítanánk.

Amikor már csak pár tüntető ácsorgott a téren és a szervezők az eldobált íveket szedegették, váratlanul odalépett hozzánk egy hölgy azzal, hogy ő összefoglalja nekünk az esemény lényegét. Figyeltünk: „Itt mindenkinek elment az esze, ezek az emberek egy párhuzamos világban élnek és ezért semmit sem fognak elérni.” Mint kiderült, ő csak érdeklődőként jött el a tüntetésre és pontosan azt tapasztalta, amire számított. Mint mondta: „Orbán ismeri a nép lelkét, akik pedig ma itt voltak nem, ezért soha nem fogják megbuktatni.” Nagyon egyszerű a helyzet – foglalta össze: „A kormánynak igaza van a migráció kérdésében és az osztrák jobboldal is ezért fog győzni. Igazuk van és kész.

Egy különös performansznak lehettünk tanúi, egészen eltérő véleményekkel szembesülhettünk a rendezvényen, ami – Isten tudja –, de talán jól tükrözte a baloldali ellenzék helyzetét.

Összesen 93 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
br-o
2017. október 16. 09:26
Szerintem Budija Szilvia lesz az a Bodija Szilvia. Persze a l'art pour l'art "tüntetés" lényegén ez nem változtat.
Gerebenes Ramon
2017. október 16. 09:04
Legfőképpen a TGM-félék és barátaik vesznek rá arra, hogy jövőre rászavazzak a fideszre.
luisbathhelena
2017. október 16. 07:55
Helsinki Bizottságnak nincs kompetenciája a pártpolitikához és soha nem fog politikai rendszerek megdöntésén fáradozni Hahhh... ehhez képest más se csináltok, mint politizáltok.
flesh ripper
2017. október 16. 06:54
A tüntike napján, sőt előző napon is (mivel vendégeket vártam), több bevásárló központot felkerestem, hogy feltöltsem étel-és italkészletemet, majd barkácsáruházakban is bevásároltam. Olyan tömegek (főként nagycsaládos, fiatal emberek) vásároltak, irdatlan mennyiségben és kimondottan jó minőségű árut, hogy a kasszáknál hosszú sorok kígyóztak. A hét minden napján ez megy a boltokban. Az utakon drága autók araszolnak, mindenhol építkezések, ünnep- és hétvégi napokon, mindenhol fesztiválok, a wellness- üdülők, hotelek, fürdők, kirándulóhelyek tömve vannak boldog családokkal, a vidéki települések is virágzanak, restaurálják a régi értékes műemlékeket, iskolák, tornacsarnokok, uszodák és új munkahelyek, kulturális létesítmények épülnek...Épül, szépül, gyarpodik az ország! A demográfiai adatok is azt mutatják, hogy reménység, hit költözött a magyar emberek szívébe. Igen! Persze van néhány fonnyadt, penészes, gyomorbajos, mételyező Gazsi-fajta. Heller mama, Fajkasházi, maszopos iszonyat-gnóm, állibsi, büdös, rasztás, pszeudo-civil, mosdatlan tüntikéző, bokorba-gyeprekakáló műcivil-élősködő, "ligetvédő", puklista, lopcsányista, festékdobáló, fekália-kenő, vandál, üvöltöző-skizoid "ellenálló", szájszagos, fogatlan, pelenkás "filozófus", világpolgár, nyöszörgő értelmiségi, molyrágta, kivénhedt, elhülyült, eszelős, vagy önjelölt, a semmi bugyraiból celebesedett, lángoló (üres)tekintetű mozgalmár ifjonc, lobogó hajkoronával, lobogó piros sállal és Soros-dotációval...Ők majd elmennek másnap, vagy aznap este az ATV-, vagy a Hír TV, vizelet & ürülékszagú stúdiójába kinyilatkoztatni... Mégis..., én azt tanácsolom, minden agyhasználónak, hogy ne Gazsi tanácsai, váteszi szentenciái, politikai és bölcseleti próféciái alapján rendezze életét, jövőjét, irányítsa családja sorsát! Gazsi eddigi "életműve", a csőd és a kudarc lehangoló bizonyítékraktára. Soha, semmikor, egyetlen meglátása, elemzése, okfejtése sem bizonyult helyesnek, találónak! Visszatekintve szerteágazó, kócos és kétes munkássága eddigi minden végtermékére (exkrementumára) - miként összes hiszteroid spirituális rokonának, a kongeniális, Heller boszorka, Kis Jani, Vajda Misu, meg a felsorakozó Lukács-óvodista degenerált, torzszülött-utód produktumára -, kijelenthető, hogy gyászos, hogy szánalmas, hogy kisszerű, hogy álságos, hogy hamis, hogy értéktelen, hogy felejthető. Gazsi pedig olyan, mint egy dilettáns karikaturista ügyetlen skicce, egy műkedvelő bohóc, a cikkcakkos útvonal-vezetése, rükvercei, kecskebukái, irracionális irányváltásai, öncáfoló és öncélú megnyilatkozásai, groteszk exhibicionizmusa miatt, csak kinevetni lehet, persze, megbocsátó módon.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!