Több ezren tüntettek Marosvásárhelyen a Római Katolikus Gimnáziumért

2017. szeptember 06. 19:19

A marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium bezárása ellen tüntettek szerdán a Maros megyei városban – az iskola diákjai nevében felszólaló Nagy Henrietta szerint „visszajött az az időszak, amiről a szüleink azt mondták: soha nem jöhet vissza”.

2017. szeptember 06. 19:19

Több ezren tüntettek szerda délután Marosvásárhelyen a megszüntetés határára jutott helyi Római Katolikus Gimnázium védelmében. A Római Katolikus Státus Alapítvány által szervezett tüntetésre egész Erdélyből érkeztek résztvevők, és a jelenlévőket a testvéregyházak vezetői, közöttük Kató Béla erdélyi református püspök is megáldotta.

A demonstrációról élőben tudósított az iskola megmaradásáért küzdő Civilek a Katolikus Iskoláért mozgalom is: az általuk készített videó fenn látható.

„Az életünkről van szó”

Tiltakozó beszédében Jakubinyi György római katolikus érsek bizakodásának adott hangot azért, hogy Románia kormánya, „mely elfogadta a római katolikus egyház törvénykönyvét, amely az iskolákat értéknek tekinti, amely elfogadja a megyéspüspök jogát az iskolák létrehozásának a kezdeményezésére, mely elfogadja a szülők jogát a szabad iskolaválasztásra, nem fog elmenni annak a közösségi akaratnak a folyamatos kinyilvánítása mellett, hogy ennek az iskolának működnie kell”.

Az érsek elmondta, az egyház az igazát általában nem az utcákon és tereken, hanem a templomaiban, és ha szükséges a törvényszéken keresi. A marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium ügyében azonban kénytelenek voltak az utcára vonulni.

„Ez nem politika. Itt az életünkről van szó, az emberi élethez pedig istentől nyertünk jogot” – idézte Márton Áront, Erdély legendás hírű római katolikus püspökét az érsek.

Ceaușescu szelleme?

A több ezres tömeg tapssal kifejezett legnagyobb elismerését azonban a katolikus gimnázium diákjai nevében szóló Nagy Henrietta váltotta ki. „Az elmúlt évben mi nem azon aggódtunk, hogy nincs meg a házi feladat, hanem azon, hogy nincs meg az iskola” – mondta.

„Olyan ez az egész mint az az időszak, amiről a szüleink azt mondták: soha nem jöhet vissza. Tévedtek: visszajött...Nem értjük, kinek ártottunk, kinek szúrjuk a szemét. Kinek érdeke, hogy a mi bőrünkön mutassa meg, hogy be lehet zárni egy magyar iskolát” – jelentette ki.

Felidézte: az elmúlt években sokszor elhangzott a felhívás, hogy „ne féljetek!” Hozzátette: félnek, de ennek ellenére sem fognak meghátrálni. „Iskolába akarunk járni! A mi iskolánkba!” – jelentette ki a diák. 

Holló László, az erdélyi Római Katolikus Státus Alapítvány igazgatója köszönetet mondott a testvéregyházaknak és Kató Béla püspöknek a szolidaritásért. Mint fogalmazott: a református püspök jól tudja, mit jelent harcolni az iskoláért.

A több ezres tömeg skandálások nélkül, a magyar és a székely himnusz eléneklésével és tapssal fejezte ki, hogy egyetért az elhangzottakkal. Sokan gyertyát gyújtottak, és egyházi énekeket énekeltek, aztán csendesen távoztak a marosvásárhelyi prefektusi hivatal előtti térről.

(MTI)

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mukk
2017. szeptember 06. 22:13
Érdeklődnék, hogy a CEU-pártoló libsi siserehad tiltakozott már?
pitypang1125
2017. szeptember 06. 21:56
Ha az ördöggel is, a bocskorosokkal szemben szövetkezni kell!
Tehetős Totó
2017. szeptember 06. 21:49
Én is ott voltam..., ha kerestek a bejárattól kissé balra... De nem voltak ott akik restek, akik hangját senki se hallja!
Mich
2017. szeptember 06. 21:31
A románokat zavarják a tiltakozások... ők szépen csendben ellopnák a régi magyar intézményeket, egyiket a másik után... A libsibolsinácik meg nekik drukkolnak...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!