Tizenhat erdélyi szász erődtemplomot adna el a medgyesi evangélikus egyház

2017. augusztus 01. 15:27

Tizenhat szász erődtemplomnak keres gazdát az evangélikus egyház medgye¬si konzisztóriuma. Az értékes műemlékeket a telek áráért adnák el azzal a feltétellel, hogy az új tulajdonos felújítja azokat – írja a kolozsvári Krónika.

2017. augusztus 01. 15:27

Új tulajdonost keres a hívek nélkül maradt 16 erdélyi szász erődtemplom számára az evangélikus egyház medgyesi konzisztóriuma – olvasható a kolozsvári Krónikában.

Ulf Ziegler, a medgyesi konzisztórium lelkésze a Hotnews hírportálnak elmondta, ily módon szeretnék megmenteni az évszázados műemlékeket, eddig azonban nem akadt jelentkező. Az erődtemplomokban már nem maradt hívő, a több évszázados épületegyüttesek állaga erősen leromlott, így a telek áráért eladnák azokat, ha az új tulajdonos felújítaná őket.

A szász evangélikus egyház honlapján szereplő információk szerint 15 erődtemplomnál végeznek állagmegőrzési, felújítási munkálatokat a Regionális Operatív Program (ROP) keretében. 

A Szeben megyei Csicsóholdvilág  (Țapu) erődtemploma nincs rajta ezen a listán. Az egykor 380 lelkes szász közösségből mára hárman maradtak, az idős emberek már nem képesek gondját viselni. Bár az egyház igyekszik kisebb javításokat végezni a több mint 500 éves ingatlanon, az erődfal több helyen is bedőlt, és az épület is leromlott állapotban van, sürgős beavatkozás hiányában félő, hogy összedől – írja a Krónika.
Rajta van viszont a ROP listáján a Brassó megyei Szászveresmart (Rotbav) erődtemploma, melynek tornya és a hajó egy része tavaly februárban leomlott.

Az evangélikus egyház felújítási projektjének keretében tavalyig húsz erődtemplomot restauráltak. Újabb 18 vár felújításra, valamint arra, hogy bekerüljön a különböző turistaprogramokba, restaurálásuk közel tízmillió euróba kerülne. 

Vlad Alexandrescu korábbi művelődési miniszter tavaly, a két templomtorony leomlása után sürgősségi pénzalap létrehozását javasolta a veszélyeztetett épített örökség megmentésére. Közölte, Romániában több mint 600 műemlék épület áll az összeomlás szélén, elsősorban a gazdátlanul maradt szász erődtemplomokat fenyegeti a megsemmisülés veszélye.

Dél-Erdélyben nagyjából 120-130 szász erődtemplom áll, melyek a 13-16. században épültek. Az evangélikus szász közösségek létszáma akkor csappant meg végzetesen, amikor Nicolae Ceaușescu román kommunista diktátor eladta a szászokat Németországnak. Az 1941-ben még 248 000 főből 1948-ig 91 000-en kivándoroltak vagy meghaltak. Az 1950–1982 közötti időszakban a kivándoroltak száma 130 151 fő volt. 1989-ben még 95 000 szász volt (az 1910-es népesség 40 százaléka). 1991-92-ben további 75 000 személy vándorolt ki. 2003-ban a nagyszebeni szász evangélikus püspökség adatai szerint az erdélyi szászok létszáma 14 770 főnyire apadt.

 

 

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
noMores
2017. augusztus 02. 10:10
Soros!
Strassnoff Ignác
2017. augusztus 01. 23:46
A világ üzlete... Meglepő mód még egy sem kelt el. Ugye veszek egy erődtemplomot. (Nem vagyok képben a jelen lej árfolyammal és az ingatlanárakkal, úgyhogy becslésekre hagyatkozok, euró alapon.) Megveszem mondjuk 2000 euróért telek áron. Aztán mennyibe kerülhet egy középkori erődtemplom restaurálása? Félmillió euró? Nem hiszem, hogy kijön annyiból, de tegyük fel! Aztán? Na ez az.... Turisztikával ne példálózzunk, ha lehet! Erdélyben minden második faluban van egy erődtemplom. Nem kell ahhoz 400 kilométer mélyen menni az országba, hogy lássál egyet. Aztán ha láttál már 2-3-at, láttad mindet. Szóval mit lehet vele kezdeni, ami visszahozza a befektetett pénzt? Imádkozni az Úrhoz... Hátha megadja a lét... Az evangélikus egyházat kár köpködni. Újítsa fel? Minek? Kinek? Hívek nélkül...
Ellensúly
2017. augusztus 01. 20:18
Két észrevétel. 1. Most ismét láthatják a szászok, hogy mennyire számíthatnak a románokra, és mennyire számíthatnak a szász származású Klaus Johannisból román államfővé lett Klaus Iohannisra. 2. Most megmutathatja a magyar állam, hogy mennyire törődik tágabb hazánk épített örökségével. Ne legyen illúziónk, mi lesz a sorsuk ezeknek a templomoknak, ha a román ortodox egyház megkaparintja őket.
Marula
2017. augusztus 01. 18:03
Nem kell messzire menni, a magyar ev. egyház sem nagyon becsüli meg és foglalkozik a hazai, kis szórvány gyülekezetek templomaival...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!